Het stap voor stap beleren van uw paard of pony

Het stap voor stap beleren van uw paard of pony Het beleren van uw paard is iets dat goed moet gebeuren, als dit goed gebeurt heeft u hier nog lang profijt van. Als het beleren mis gaat, kan uw paard misschien wel nooit meer beleerd worden. In dit artikel staat stap voor stap beschreven hoe u uw paard kunt beleren, echter zijn er meerdere methodes om een paard te beleren, u moet zelf beslissen of deze methode u aanspreekt.

Woord vooraf

Het beleren van uw paard is iets wat maar één keer in een paard zijn leven gebeurt. Verpest u dit moment, dan kunt u het rijden op uw paard op uw buik schrijven. Gaat dit moment goed, dan hebben u en uw paard hier erg lang profijt van. Als u twijfelt of u zelf genoeg verstand en ervaring heeft om uw paard te kunnen beleren, kunt u dit het beste niet doen. Breng het paard weg naar een trainingsstal, of laat iemand komen die ervaring heeft met paarden inrijden. Zo zorgt u ervoor dat uw paard op de juiste manier wordt ingereden, en u een leuke toekomst met uw paard onder het zadel tegemoet gaat.

De leeftijd van uw paard

Begin pas met het beleren van uw paard als deze drie jaar, of ouder is. Een paard dat jonger is dan drie jaar heeft zijn botten en spieren nog niet voldoende ontwikkeld om iemand te kunnen dragen op zijn rug. Het ene paard is eerder volwassen dan het andere paard, dit moet u zelf inschatten, u kunt eventueel advies vragen aan een veearts of andere deskundige.

Wat heeft u nodig om een paard te beleren?

Zorg altijd dat u met 2 personen bent als u een paard beleert, een paard beleren in uw eentje is te allen tijde erg gevaarlijk. Zorg ervoor dat de persoon die u mee gaat helpen ook verstand heeft van paarden, en dat deze persoon niet bang is aangelegd. Verder heeft u een zadel, hoofdstel, halster, longeerlijn, longeersingel en een zadeldekje nodig, en niet te vergeten uw hand en stem om te belonen.

Terrein

Het slimste is om uw paard te beleren in een rijbak, heeft u geen rijbak tot uw beschikking, zorg dan voor een stuk weide waar geen andere dieren in lopen. Als het stuk weide erg groot is kunt u dit het beste afheinen zodat het stuk weide wat kleiner is.

Het beleren van uw paard

Het is verstandig om eerst een goede band op te bouwen met uw paard, zorg dat het paard mak is en zich ontspant in uw bijzijn. Een bang paard, dat geen vertrouwen in u heeft, inrijden is iets wat u nooit moet doen, dit geeft alleen maar problemen en is erg gevaarlijk. Als u een goede band met uw paard heeft kunt u beginnen met het inrijden van uw paard, de tijd om een band op te bouwen met uw paard is bij ieder paard en mens verschillend.

Leren longeren

Als u een band met uw paard heeft opgebouwd, kunt u beginnen met het paard longeren. Dit kunt u het beste in een afgezet stuk weide of een afgezet stuk rijbak doen, als u een longeercirkel tot uw beschikking heeft is dit helemaal handig. Doe het paard zijn halster om en klik de longeerlijn eraan vast. Laat het paard rustig rondjes om u heen lopen en laat het touw steeds langer. U kunt niet verwachten van uw paard dat deze longeren in een keer zal snappen, oefen dit dus vaak totdat dit vlekkeloos gaat. Leer het paard ook op stemhulpen te laten reageren, dit is later alleen maar handig voor u en het paard.

Tuigage

Nu uw paard het longeren onder de knie heeft, kunt u het paard gaan laten wennen aan het tuig, begin met rustig een los zadeldekje op de rug van uw paard neer te leggen. Het ene paard zal hier fel op reageren, terwijl het andere paard dit niets kan schelen. Oefen dit net zo lang tot het paard niet meer onder de indruk is van een zadeldekje. Herhaal dit op verschillende dagen, het kan zijn dat het de dag nadat u dit geoefend heeft met uw paard, het toch voor uw paard weer eng is om een zadeldekje op te krijgen.

Oefen ook voorzichtig met het hoofdstel, wees voorzichtig met het bit, hier moeten paarden erg aan wennen in het begin. Als uw paard gewend is aan het zadeldekje kunt u voorzichtig een longeersingel om het paard doen, het ene paard reageert fel op de singel en het andere paard geeft hier niets om, trek de singel gaatje voor gaatje strakker aan. Ruk de singel niet in één keer strak, hier krijgen paarden nare ervaringen van. Longeer het paard vervolgens met het hoofdstel aan, het zadeldekje op, en de longeersingel om het zadeldekje. Haal wel de teugels van het hoofstel af, als uw paard hier in stapt heeft u een groot probleem.

Nu uw paard niets meer geeft om een hoofdstel, een zadeldekje en een singel kunt u voorzichtig het zadel opleggen, een zadel is zwaar dus het paard zal hier meer reactie op geven dan dat het paard doet op de longeersingel. Het is wel verstandig het zadel goed aan te singelen, als het zadel onder het paard zijn buik komt kan dit een trauma bij uw paard veroorzaken. Zorg dat u de stijgbeugels altijd lang maakt als u uw paard met het zadel op longeert, het paard moet leren dat er iets tegen zijn buik kan klapperen.

Nu is uw paard gewend aan longeren en het tuig, u kunt dus verder met de volgende stap.

Hangen

Nu kunt u voorzichtig aan het paard gaan hangen, zorg dat een persoon het paard vast heeft, en dat deze persoon die het paard vasthoudt de persoon die op het paard gaat hangen een voetje kan geven. Stap niet gelijk in de stijgbeugels, het paard voelt dan ineens gewicht aan één kant en kan uit balans raken. Aai het paard voorzichtig en beloon het paard als hij het hangen op zijn rug toelaat. Oefen dit net zo lang tot het paard hier niets meer om geeft. Stap voorzichtig rond terwijl er een persoon op de rug van uw paard hangt.

Opstappen

Nu uw paard het hangen gewend is, kunt u voorzichtig een been over het paard slaan zodat u aan elke kant van het paard een been heeft. Doe dit voorzichtig en probeer de kont van het paard niet te raken, het paard kan hier van schrikken. Kom ook voorzichtig omhoog, het paard ziet ineens iets boven zich en kan hiervan schrikken, doe dus rustig aan. Nu u zit kunt u het paard belonen, praat tegen het paard zodat hij hoort dat er een vertrouwd persoon op zijn rug zit. De persoon die het paard vasthoudt kan voorzichtig gaan stappen met het paard. Steek niet gelijk uw voeten in de beugels, u moet er gemakkelijk weer af kunnen springen als het mis gaat.

Hulpen

Met het longeren heeft u het paard geleerd om te reageren op stem hulpen, pas deze ook toe als u op het paard zit. Stap op het paard en zeg 'stap', de persoon op de grond gaat nu ook lopen zodat het paard weet dat hij moet gaan stappen. Breid dit voorzichtig uit met hulpen, als u 'stap' zegt spoort u voorzichtig aan zodat het paard deze link legt, doe dit ook met halt houden, zeg 'ho' en trek zachtjes aan de teugels en ga achterover zitten. Als dit goed gaat, kan de persoon op de grond de longeerlijn steeds iets langer laten zodat het paard op u reageert, in plaats van op de persoon op de grond. Oefen dit zo vaak totdat u voorzichtig los kunt rijden. Vanaf dit moment is het alleen nog maar herhaling en oefenen voor zowel u als het paard.

Tips achteraf

Zorg dat uw paard goed voorwaarts blijft, nu uw paard nog maar net onder het zadel is kunt u uw paard nog leren om door te lopen, later is hier weinig meer aan te veranderen. Rijd ook niet de hele tijd hetzelfde rondje, wissel af met figuren en rijd beide kanten op, zo zorgt u dat de spieren van uw paard op beide kanten goed ontwikkelen.
© 2011 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dressuurwedstrijd: voorbereiding voor paard en ruiterOp dressuurwedstrijd gaan is niet zomaar je proefje rijden. Je moet goed voorbereid aan de wedstrijd beginnen, als je ru…
Je paard longeren met een slofteugelJe paard longeren met een slofteugelLongeren is een goede methode om je paard of pony te trainen. Het kan als afwisseling op het werk onder het zadel helpen…
Het FjordenpaardHet FjordenpaardHet Fjordenpaard. Een krachtig, robuust, maar toch niet al te groot paard. Met deze paarden word vooral recreatief gered…

Alles over de stalling van je paardAlles over de stalling van je paardHeb je een paard en zoek je een geschikte stalling voor je paard? Lees hier alles over de soorten stallen en alle handig…
Paarden: Hoefverzorging en -onderhoudPaarden: Hoefverzorging en -onderhoud'No feet, no horse' wordt vaak gezegd. Voor het hele gestel van het paard is het belangrijk dat hij pijnvrij en voldoend…
Dobel (155 artikelen)
Gepubliceerd: 11-08-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.