Grondwerk met je paard: Schrik- en obstakeltraining

Schrik- en obstakeltraining is een goede training voor zowel jonge als ouderen paarden. Het maakt hen bekend met vreemd zaken, waardoor ze op andere dingen ook minder 'eng' zullen reageren. Het geeft hen ook meer zelfvertrouwen, maakt hen moediger. Daarnaast is het ook een goede voorbereiding voor als je onder het zadel ook eens elders wil gaan rijden, waar je onverwachte dingen kan tegen komen...

Basics

Om te beginnen met schrik- en obstakeltraining, is een basiskennis van grondwerk wel handig meegenomen. Daarover kan je meer lezen in onderstaande artikelen.

Wat kan je gebruiken?

Je kan het eigenlijk zo gek niet bedenken, of je kan je paard er over - langs - naast - onder - door - ... sturen. Wees creatief, gebruik materiaal dat je overal vindt. Een zeil, een blok, een vliegengordijn, kegeltjes, vlaggetjes, wapperende linten, hoepels, een brug, andere ondergrond, een oude matras, een bal... Je kan werkelijk alles gebruiken.

Belangrijk is wel dat je bekijkt of het veilig is. Zolang dat het geval is, kan je rustig aan de slag!

Hoe ga je te werk?

Vanuit een leidende positie

Jij bent de leider en loopt voorop. Het paard loopt volgzaam achter je aan, aan de loshangend touwtje. Als je bij iets 'engs' komt, loop je er onverstoord over - langs - onderdoor - ... Je paard zal zien dat datgene geen gevaar betekent, het zal hem niet opeten of verwonden. Twijfelt je paard om te volgen? Moedig hem zachtjes aan. Gebruik nooit een correctie! Dit getuigt niet van goed leiderschap, maar bewijst je paard dat dat 'enge ding' wél pijn en ongemak veroorzaakt en een volgende keer zal hij nog meer op zijn hoede zijn.

Vanuit een drijvende positie

Je bent in de drijvende positie en er komt iets 'engs' op jullie pad. Je moedigt je paard aan om erlangs te gaan en zegt in feite: 'Het is niet eng, ik heb er alle vertrouwen in, ga maar...' Blijf zachtjes aanmoedigen en beloon elke stap in de goede richting met rust. Haal je paard desnoods even van het enge ding weg, om te bewijzen dat er geen gevaar in schuilt. Gebruik ook hier geen correctie, daarmee bewijs je enkel het tegendeel!

Belangrijk

Een paard wat iets niet voor je wil doen, zegt als het ware dat je dat stukje leiderschap in zijn ogen nog niet verworven hebt. Wordt nooit boos, boos worden is een menselijke emotie waar het paard niets van begrijpt. Zoek uit waarom je paard dit niet voor je wilt doen.

  • Is je paard bang? Stel hem gerust, moedig hem zachtjes aan, beloon elke kleine stap in de goede richting.
  • Is je paard dominant en zegt hij 'bekijk het maar'? Zet hem aan het werk (gewone grondwerkoefeningen) en geef hem enkel rust in de buurt van datgene dat eng is.

Eventueel kan je je paard extra motiveren door gebruik te maken van een voedselbeloning. Belangrijk is wel dat je paard respectvol om kan gaan met voer. Daarover kan je hier meer lezen.
© 2011 - 2025 Vie87, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veilig omgaan met paarden - touwhalstersTouwhalsters vind je tegenwoordig in bijna elke ruitersportzaak. Ze zijn -zoals de naam al doet vermoeden- gemaakt van t…
Natural Horsemanship, paardenfluisteren voor gevorderdenNatural Horsemanship is een ‘natuurlijke’ manier van paarden trainen. Dit betekent dat er geen geweld, angst en mechanis…
Horsemen: Pat ParelliPat Parelli, een bijzonder paardenman. Eén van de grote namen binnen de natural horsemanship cultuur. Behalve zijn succe…
Paarden trainen volgens het Freestyle-systeemPaarden trainen volgens het Freestyle-systeemWaarmee begint de training van een paard? Hoe denkt een paard en hoe leg je een brede basis voor het paard en ruiter om…

Grondwerk met je paard: Een stapje verderBen je vol enthousiasme begonnen aan de basisoefeningen en hebben jij en je paard die basics onder de knie? Dan is het t…
Een eigen droom, een eigen paard!Bijna ieder meisje heeft de droom van een eigen paard. Voor velen is de aanschaf niet het probleem, een paard is dan ook…
Bronnen en referenties
  • www.sbhorsemanship.be
  • www.equilogie.be
Vie87 (16 artikelen)
Laatste update: 21-12-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.