Een eigen droom, een eigen paard!

Bijna ieder meisje heeft de droom van een eigen paard. Voor velen is de aanschaf niet het probleem, een paard is dan ook snel gekocht. Maar daar houd het natuurlijk niet op! Wil je een eigen paard of pony aanschaffen, dan komt er toch meer bij kijken dan velen denken.

Voor de aanschaf

Voor de aanschaf van een eigen paard of pony is het handig en belangrijk om alle punten op een rij te zetten:
  • Ben je een beginnend ruiter of heb je al de nodige ervaring voor het rijden?
  • Welk paard?
  • Recreatief of wedstrijdgericht?
  • Huisvesting
  • Kosten
  • De tijd die het kost om met een paard bezig te zijn

Ben je een beginnend ruiter of heb je al de nodige ervaring voor het rijden?

Om door te zetten met het paardrijden heb je een grote motivatie nodig! Het leren rijden bestaat uit vallen en opstaan. Ieder mens kent angst en dat is natuurlijk heel normaal. Paarden blijven vluchtdieren en een sprong opzij met als gevolg een val is snel gemaakt. Samen met een instructeur ben je al een heel eind op weg. De instructeur is de persoon die jou helpt bij je fouten en deze samen met je hersteld.Hij of zij helpt je op weg om je niveau met paardrijden te verbeteren. Op een gegeven moment sta je op het punt dat je je eigen paard wilt aanschaffen, ontzettend spannend en leuk! Niveau zou in deze geen belemmering moeten zijn, je motivatie in het leren met paarden is leuk en tegelijkertijd spannend!

Maar welk paard kies je dan?

Als advies voor de aanschaf zul je vaak te horen krijgen om te beginnen met een wat ouder paard, maar een paard is een paard ongeacht de leeftijd. Een paard van 16 jaar is er over het algemeen één met veel meer ervaring dan een paard van 5 jaar. Hoewel het paard van 5 jaar nog in de bloei van zijn leven zit, kan het paard van 16 zich ook nog jong voelen en de meest gekke sprongen maken die een jong paard ook kan maken. En natuurlijk andersom, want het paard van 5 jaar kan enorm rustig en lief zijn. Mijn inziens is het gedrag van het paard dan ook niet aan leeftijd verbonden. Het belangrijkste is de klik die je met het paard hebt. Hoe staan jij en het paard tegen over elkaar wanneer je het dier borsteld? Hoe voel jij je erbij en hoe gedraagt het paard zich bij je? De volgende stap is het rijden. Verstandig is om bij de bezichtiging van een paard altijd iemand mee te nemen met ervaring en verstand van paarden. Twee paar ogen zien altijd meer dan één.

Je komt op het punt van rijden en dan stel je dezelfde vragen. Hoe gaat het rijden? hoe gedraagt het paard zich en hoe voel jij je erbij? Is er een klik of is die er niet.Als beginner is het verstandig te beginnen met een rustig paard en alweer zeg ik hier, ongeacht de leeftijd van het paard. Als tip kan ik meegeven om het paard te laten keuren door een dierenarts, dit om onvoorziene kosten te vermijden. Je hoeft aan de buitenkant niet veel te kunnen zien terwijl het paard van binnen misschien pijn heeft. Een keuring is dan ook altijd verstandig om te doen!

Recreatief of wedstrijdgericht?

Bij het paardrijden zijn ontzettend veel mogelijkheden. Zo heb je het recreatief rijden, puur genieten zonder doel voor ogen. Buitenritjes maken en geen zorgen maken om het behalen van punten in een wedstrijd. Daarnaast is er het rijden voor de wedstrijden. Hogerop komen, maar vooral ook genieten van je paard! Er zijn diverse mogelijkheden in de wedstrijdsport zoals bijvoorbeeld het bekende dressuur rijden, springen, samengestelde wedstrijden, endurance, western, aangespannen rijden.
Voor iedere tak in de paardensport is er een geschikt paard. Wat is jouw doel? Wat wil je bereiken?

Hoewel een Fries paard kan springen, zie je deze niet (of niet vaak) in de springsport. Een paard word vaak gefokt met een doel, dit kan zijn een doel voor de springsport of bijvoorbeeld de dressuursport. Je ziet dan ook vaak dat een springpaard een heel andere bouw heeft dan een dressuurpaard. Om te bepalen wat jij zoekt, is het belangrijk goed te kijken naar wat je doel is met je toekomstige paard.

Huisvesting

Er zijn diverse mogelijkheden om je paard te huisvesten; manege's, pensionstallen, particulier, weiland.
Welke mogelijkheden zoek jij en wat zoek je voor je paard? Zo zijn er stallen waarbij de paarden 's nachts naar stal gaan en overdag in de wei staan, maar ook waar de paarden enkele uurtjes buiten komen of helemaal niet en waar paarden dag en nacht buiten staan. Wanneer ze buiten staan is het belangrijk dat er een schuilmogelijkheid is voor het paard zoals bijvoorbeeld een inloopstal. Het paard kan kiezen wanneer het buiten of binnen staat. Daarnaast zijn er nog veel verschillen qua aanbod. De één heeft een binnenbak, de ander een buitenbak weer een andere stal bied helemaal niets aan. De ene stal heeft volpension waarbij de stal word uitgemest en het voer inbegrepen is in de prijs, maar ook stallen waarbij je alles zelf moet doen en waarbij je het voer zelf nog moet aanschaffen. Er is keuze genoeg, maar sluit het ook aan bij jou wensen? Om dit te bepalen is het handig om diverse plekken te bekijken, liefst meerdere keren en ga eens onaangekondigd langs. Zo krijg je al een goed beeld van de stal en de mensen die er staan met hun paard. Wat bieden zij jou en je paard?

Kosten

Waar veel mensen zich op verkijken zijn de kosten die komen kijken bij het houden van paarden. Een paard is zo gekocht! Er zijn paarden in verschillende prijsklasses van 1500 tot zelfs 15000 euro en meer, maar met de aanschaf ben je er nog niet. Daarnaast komen er de vaste lasten bij een paard. Het stallingsgeld bijvoorbeeld. De stalprijzen zijn vaak afhankelijk van de regio waar je woont. Zo kan een stal in Friesland goedkoper zijn dan wanneer diezelfde stal bij Utrecht staat. De prijzen in stalkosten zijn zo verschillend dat hier geen peil op te trekken is. Afhankelijk van een volpension, halfpension of een doe het zelf stal. Voor een volpension zal je veel meer betalen dan voor een doe het zelf stal. Om toch een inzicht te krijgen kan ik zeggen dat de prijzen varieren van +-150 euro tot +-350 euro per maand. Belangrijk hierbij is ook om diverse stallen te bezichtigen. Niet alleen de stallingsprijs is belangrijk, er komt meer bij kijken.

Het is raadzaam je paard te ontwormen, dit gebeurd vaak om de 8 weken. Een wormenspuit kost gemiddeld zo'n 15 euro.
Wat absoluut nodig is, is een hoefsmid. Ook hierin zit veel verschil en iedere smid hanteert zijn of haar eigen prijzen. Waar het een paard pas na 16 weken weer bekapt hoeft te worden, zal het andere paard bekapt moeten worden na 8 weken. Gemiddeld kost een bekapbeurt 25-35 euro per paard. Wanneer het paard hoefijzers nodig heeft word dit meer en gemiddeld ligt het beslaan op de 80 euro.

Entingen tegen ziektes is ook raadzaam. Wedstrijdpaarden krijgen over het algemeen 1 keer in de 9 maanden een enting (bij wedstrijdpaarden is een enting verplicht!), eens per jaar volstaat bij reacreatiepaarden. Wanneer een paard geen entingen gehad heeft, of waarbij de herhaling is verlopen volgt er een booster. Een booster is wanneer het paard de enting krijgt en vaak na 30 dagen nog een enting.

Je kunt er ook nog voor kiezen om instructie te krijgen met je paard. En dan nog; 1 keer per week of 1 keer per 2 weken. Een half uur of een uur. Ook deze kosten zijn zó verschillend!

Bij een paard kunnen altijd onvoorziene kosten komen. Het paard word ziek!
Dierenartskosten kunnen enorm oplopen. Velen geven dan ook als tip mee om geld achter de hand te houden voor als het paard ziek word. De kosten kunnen erg hoog oplopen. Onvoorziene kosten kunnen optreden bijvoorbeeld bij: Koliek, droes, operaties, hoefbevangenheid etc. Hier valt geen prijskaartje aan te hangen en voor de kosten is het aan te raden contact op te nemen met een dierenarts.

De tijd die het kost om met een paard bezig te zijn

Je kan zoveel tijd steken in een paard als je wilt. Echter een week heeft 7 dagen en een paard heeft 7 dagen verzorging nodig. Is het belangrijk om elke dag te rijden? Nee, dat is het niet. Beweging is voor een paard wel belangrijk! Hetzij door rijden, hetzij door weidegang. Wanneer je gaat rijden ben je gemiddeld een uur bezig, bij longeren een half uur. Het paard moet daarvoor nog geborsteld worden. Afhankelijk van de stalling moet de stal nog uitgemest worden of niet. Als streefregel geef ik 3 tot 4 uur uit wanneer je alles zelf moet doen zoals het uitmesten van de stal. Belangrijk is om hier bewust van te zijn, er gaat toch heel wat tijd zitten in een paard. Er zijn mensen die hun paard voor 2 a 3 dagen laten verzorgen door een ander. Zo heb je toch wat dagen voor jezelf. Echter kan de vraag naar verzorgpaarden gering zijn. Wil je perse een verzorgster dan is het aan te raden om goed om je heen te kijken, is dit haalbaar?

Voordat je aan een paard begint is het belangrijk om hier over na te denken, kan ik mijn paard bieden wat het nodig heeft?
Natuurlijk is er op stal ook het opdoen van je sociale contacten! Vooral genieten van de paarden met je medestalgenoten.

Uiteindelijk deel je met je paard lief en leed, wat je erin stopt.. krijg je ook weer terug!
© 2011 - 2024 Delmar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kosten van een eigen paardKosten van een eigen paardHet is de wens van velen, een eigen paard... Maar wat zijn de kosten van een eigen paard? Is het wel haalbaar? alles op…
Wat kost een paardWat kost een paardEen paard of pony heeft iedereen zo gekocht, dat is vaak het probleem niet. Het onderhouden van een paard zijn de groots…
Een eigen paardIedere paardengek droomt ervan: een eigen paard. Een eigen trouwe ros waarmee je alles kan doen. Rijden wanneer je wilt,…
Een eigen paard? Er zijn ook alternatieven!Een eigen paard? Er zijn ook alternatieven!Je zou graag een eigen paard willen, maar je kunt de hoge kosten niet betalen of het ontbreekt je gewoon aan voldoende t…

Grondwerk met je paard: Schrik- en obstakeltrainingSchrik- en obstakeltraining is een goede training voor zowel jonge als ouderen paarden. Het maakt hen bekend met vreemd…
Grondwerk met je paard: De basisoefeningenEen ruiter stuurt zijn paard rond zonder hoofdstel, zonder zadel... Het is een mooi plaatje, nietwaar? Vele mensen drome…
Delmar (12 artikelen)
Gepubliceerd: 01-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.