De Achal-Teké of Akhal Teke

Dit oeroude paard was van invloed op veel hedendaagse rassen, bijv. op de Volbloed. Het is een afstammeling van het Toerkmeense type, dat tegenwoordig uitgestorven is.
  • Herkomst: Turkmenistan, Kazachstan, Kirgizië en Oezbekistan
  • Schofthoogte: 1,50-1,60m
  • Kleur: vos, bruin, valk, schimmel en zwart

Geschiedenis

De Akhal Teke is een echt nomadenpaard, hij werd 3000 jaar geleden al gebruikt als oorlogspaard. Het dier kwam van de steppen en was gewend te leven in verschillende klimaten, hij kon barre kou en extreme warmte verdragen. Met zijn enorme uithoudingsvermogen kon hij zeer lange afstanden afleggen, en dat zonder te eten of te drinken. Het dier werd altijd onder dekens gehouden, om zijn huid te beschermen tegen de weersomstandigheden. Veulens werden al gespeend als ze twee maanden oud waren, op de leeftijd van een jaar werden ze al gebruikt voor rennen.
Tegenwoordig wordt het dier gebruikt als rijpaard. Hij is geschikt voor eigenlijk alle takken van sport, zoals dressuur, springen, rennen en endurance. Het zijn vooral belangrijke sportpaarden in Toerkmenistan en Rusland.

Uiterlijk

De Akhal Teke heeft een hoog gedragen hoofd, gedragen door een lange gespierde hals. Hij heeft een breed voorhoofd en een duidelijk uitkomende schoft met een lange rechte rug. Zijn kruis helt schuin af en hij staat op vier lange benen. Het is een pezig, gespierd paard.

Karakter

De Akhal Teke is geen gemakkelijk paard. Hij kan heel opstandig en halsstarrig zijn. Met zijn sterke eigen wil en temperament is hij niet altijd even makkelijk in toom te houden, maar aan de andere kant is hij zeer loyaal en trouw.

Verzorging

Vroeger werden deze paarden in een kudde gehouden en gehoed door een herder. Ze liepen het hele jaar buiten, ongeacht de weersomstandigheden. Dit moeten we in deze tijd dus ook doen met deze paarden. Ze moeten zo veel mogelijk buiten staan. Wel hebben ze een zeer gevoelige huid, die beschermd moet worden. Zo maken ze bijv. in de winter bijna geen wintervacht aan, dus een deken is dan noodzakelijk. De Akhal Teke is een zeer intelligent paard, waardoor hij heel snel leert, maar zich ook net zo makkelijk heel snel verveelt. Hij heeft dus veel beweging nodig, onder begeleiding van een evenwichtige ruiter.
© 2011 - 2024 Nadasha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geschiedenis van de BerberDe Berber is een van de oudste paardenrassen ter wereld. Zijn geschiedenis gaat 4.000 jaar terug. Al 4.000 jaar leven de…
Arabisch volbloedArabisch volbloedHet Arabisch volbloed, of kortweg Arabier, is een internationaal zuiver gefokt raspaard. Oorspronkelijk komt de Arabier…
Het Marwari paardHet Marwari paardHet Marwari paard Het Marwari paard is niet heel erg bekend in Nederland. Dit paard is herkenbaar door hun vorm in hun o…

De tinker, het ideale familiepaardDe tinker, het ideale familiepaardNederlands telt inmiddels ongeveer 400.000 paarden. Met name de laatste jaren zijn er veel paarden bijgekomen in Nederla…
Gebitsverzorging bij paardenEen goede gebitsverzorging bij paarden is heel belangrijk. Een gezond gebit is nodig voor het goed kunnen eten en verder…
Bronnen en referenties
  • Grote paardencyclopedie, ISBN: 9036613620.
Nadasha (203 artikelen)
Gepubliceerd: 30-05-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.