De tinker, het ideale familiepaard
Nederlands telt inmiddels ongeveer 400.000 paarden. Met name de laatste jaren zijn er veel paarden bijgekomen in Nederland. Er zijn niet alleen paarden gefokt in Nederland, maar er zijn ook veel paarden vanuit het buitenland geïmporteerd, zoals tinkers. Deze dieren zijn oorspronkelijk afkomstig uit Engeland en Ierland.
Geschiedenis
Tinker is de Nederlandse benaming voor dit familiepaard. Maar deze paarden worden ook wel Irish Cobs of Gypsy Horses genoemd. Deze Engelse benaming doet herinneren aan de Engelse of Ierse afkomst van de paarden. Met name de zigeuners uit Ierland en Engeland hadden veel interesse in deze relatief goedkope paarden. Maar niet alleen omdat de paarden goedkoop waren, maar ook omdat de paarden erg opvallend waren en zo niet aantrekkelijk waren om te stelen.
Het vermoeden bestaat dat de tinker onder andere invloeden heeft van de Fell pony, Clydesdale en de Shire.
Exterieur
Kleur
Tinkers zijn bekend als dé bonte parels. Bont wil zeggen dat de meeste tinkers gevlekt zijn. Heel algemeen genomen zijn er drie soorten bonte kleuren. Zwartbont is de kleur die het meeste voorkomt onder de tinkers. Deze paarden hebben een witte vacht met daarover zwarte vlekken. De manen en staart kunnen hierbij wit of zwart zijn. Ook heb je bruinbont. Dit betekent dat het paard wit is met daarover bruine vlekken en zwarte of bruine manen. Ten slotte bestaat er vosbont. Hierbij is het paard wit met lichtbruine vlekken. Deze vlekken hebben vaak een rood gouden gloed. Naast gevlekte tinkers zijn er ook eenkleurige tinkers, al komen deze veel minder vaak voor. Kleuren die vooral voorkomen zijn zwart, voskleurig en schimmelkleurig. Vaak hebben deze eenkleurige paarden wel aftekeningen op het hoofd of op de benen.
Behang, manen en staart
Tinkers hebben vaak lange, dikke manen en een volle staart. Deze bonte parels zijn ook te herkennen aan de dikke flossen die over hun hoeven hangen. Deze flossen worden sokken genoemd. Er zijn tinkers met veel en met weinig flossen. Over het algemeen kan gezegd worden dat stevigere tinkers dikkere sokken hebben.
Hoogte en bouw
De schofthoogte van tinkers varieert. De meeste tinkers zijn tussen de 1.35 meter en de 1.70 meter, maar kleinere tinkers bestaan ook. De tinker is vaak stevig gebouwd. Dit houdt in dat de paarden een gespierde borstkas hebben en een vrij brede achterhand. Daarnaast is de rug vrij kort en zijn de paarden ‘rond’ in de bespiering. Door de grove bouw van deze paarden kan er ook door volwassenen op de kleinere tinkers gereden worden.
Ogen
Ten slotte kunnen de ogen van tinkers diverse kleuren hebben. Er zijn tinkers met gewone zwarte of bruine ogen, maar ook maanogen zijn toegestaan. Dit houdt in dat tinkers (licht) blauw gekleurde ogen hebben. Met name bij de bonte paarden komt dit veel voor.
Typen
Er worden drie verschillende typen tinkers onderscheiden als het gaat om exterieur.
Grai
Dit type is vrij elegant en verfijnd gebouwd. De paarden van dit type zijn tussen de 1.35m en 1.56m, maar iets grotere paarden kunnen soms ook tot dit type behoren. Opvallend is vooral dat dit type tinker wat minder behang en manen heeft dan andere typen. De meeste grai-paarden hebben een wat langere rug en zijn dus iets minder compact gebouwd. Dat betekent dat dit type tinkers het meest gebruikt wordt voor de sport.
Cob
Een cob is juist wat steviger en compacter gebouwd. De rug en hals zijn vaak wat korter dan normaal, wat er voor zorgt dat dit type paard vrij stevig gebouwd is. De bewegingen van dit type paard zijn krachtig. De schofthoogte loopt van 1.35m tot 1.56m. De cob heeft veel manen en staart en draagt daarbij grote, dikke sokken.
Vanner
De Vanner heeft een schofthoogte van 1.56m tot 1.70m. De rug is normaal van lengte, terwijl de hals juist kort, zwaar en sterk gespierd is. De manen zijn vaak normaal van lengte en de hoeveelheid sokken is gemiddeld.
Karakter
Over het algemeen zijn tinkers rustige, maar werkwillige paarden. Veel tinkers zijn koel in het hoofd en dat betekent dat ze er niet zomaar vandoor zullen gaan of ergens van zullen schrikken. Ook zullen deze paarden altijd eerlijk blijven. Het zal niet snel voorkomen dat een tinker gemeen is. Je kunt daarom stellen dat de tinker erg betrouwbaar is. Door de stevige bouw kunnen tinkers wel erg sterk zijn en een echte eigen wil hebben, maar als je eenmaal een goede band gevormd hebt met jouw tinker, gaan zij voor je door het vuur.
In tegenstelling tot wat velen zeggen is een tinker wel geschikt voor diverse sporten. Verwacht niet dat je met je tinker de hoogste niveaus kunt bereiken, maar je kunt er wel vanuit gaan dat een dressuurproef op springparcours geen probleem is. Er zijn zelfs tinkers die deelnemen aan cross-, voltige- en westernwedstrijden.
Vanwege de grote veelzijdigheid en betrouwbaarheid zou je kunnen zeggen dat de tinker het ideale familiepaard is.
Stamboeken
Er zijn twee stamboeken te onderscheiden als het om tinkers gaat en daarnaast is er een derde stamboek waarbij ook tinkers en tinkerkruisingen toegestaan zijn.
Het eerste stamboek is het ICS. Dit stamboek is vooral voor de zware en kleinere tinkers. Bij dit stamboek is het dus erg belangrijk dat het paard vooral erg zwaar en ook relatief klein is. Wil je een veulentje fokken, dan is het belangrijk dat de hengst ook goedgekeurd is bij dit stamboek.
Het Nederlands Stamboek voor Tinkers is weer een ander stamboek. In het kort gezegd richt dit stamboek zich vooral op de luxere tinkers, dus meer de moderne verschijning van dit paard. Deze paarden zijn meer geschikt voor de sport.
Daarnaast bestaat het GCDHA. Dit is een stamboek waarbij tinkers en tinkerkruisingen toegestaan zijn, net als andere kruisingen met Friezen, Shires en Clydesdales. De paarden die in dit stamboek opgenomen zijn heten Drum Horses. Drum Horses zijn over het algemeen zwaar en grof gebouwde paarden.