Cane Corso Italiano

De Cane Corso Italiano behoort tot de groep van Molossers en is een dogachtige. Hier zal kort geschreven worden over de geschiedenis, karakter, uiterlijk en gezondheid van dit prachtige ras!

Geschiedenis van de Cane Corso

De Cane Corso komt oorspronkelijk uit Italie en werd gebruikt om het landgoed te bewaken en het vee te beschermen. De naam Cane Corso komt van het Latijnse woord cohors, wat betekent "bewaker van het huis". Vroeger werden deze honden altijd gecoupeerd aan de oren en staart, maar sinds 2001 is dit verboden in Nederland.

Het karakter en uiterlijk van de Cane Corso

Vroeger was het belangrijk dat de Cane Corso alert en waakzaam zou zijn om het vee te kunnen beschermen tegen wolven en het erf te bewaken tegen dieven. Omdat het vroeger belangrijk was dat de Cane Corso de "slechte" mensen van de "goede" mensen kon onderscheiden, zie je dat nu nog altijd terug in het karakter. De Cane Corso moest argwanend zijn, maar tegelijkertijd ook sociaal naar het gezin toe. Cane Corso`s zijn intelligent en kunnen goed verschillende situaties inschatten en kunnen zeer sportief zijn. Ze zullen naar vreemden toe laten zien dat ze het gezin of de baas beschermen, maar zullen pas tot "actie" overgaan als er geen andere keus is.

Cane Corso`s komen voor in verschillende kleuren zoals:

  • Zwart en zwart-gestroomd
  • Blauw (grijs) en blauw-gestroomd
  • Beige en rood met zwart of blauw masker

De schofthoogte van een reu is 64 tot 68 cm en van een teef 60 tot 64 cm.
Het gewicht van een reu is 45 tot 58 kilo en van een teef 38 tot 47 kilo.

Gezondheid

De Cane Corso is een groot ras waarbij ook gezondheidsproblemen horen, zoals:

Heupdysplasie

Dit is een aandoening van de heupen. Het heupgewricht bestaat uit een heupkop, een heupkom en het gewrichtskapsel. Bij een afwijking aan dit heupgewricht kan op den duur artrose ontstaan. Dit kan ontstaan door erfelijkheid of overgewicht/overmatige beweging zoals traplopen of springen.

Patella luxatie

Bij patellaluxatie schiet de knieschijf van zijn plaats (naar binnen of naar buiten). Dit kan ontstaan door erfelijkheid, een ongeluk of door andere aandoeningen bijvoorbeeld de ziekte van Cushing.

Cherry eye

De cherry eye komt voornamelijk voor bij honden met hangogen dus ook bij de Cane Corso. Je kunt dit laten weghechten met de kans dat het terugkomt of helemaal weg laten halen middels een operatie.

Gescheurde kniebanden

Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld onverwachtse bewegingen. De hond zal meestal daarna op zijn of haar tenen gaan lopen. Bij een gedeeltelijke scheuring krijgt de hond meestal pijnstillers en verplichte rust. In sommige gevallen zal de knieband toch helemaal doorscheuren en is een operatie een must! Hoe langer men wacht, des te groter de kans op artrose.

De Cane Corso staat voor een krachtige, intelligente en loyale hond die zich graag inzet voor het gezin of baas. Voor vele is dit dan ook de "ideale" hond!
© 2011 - 2023 Pixie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Cane Corso ItalianoDe Cane Corso ItalianoDe Cane Corso behoort tot de Molossers. Het ras is nog niet zo bekend, het is ook relatief nieuw. Toch komt dit prachtig…
Hondenras - Cane CorsoHondenras - Cane CorsoDe Cane Corso is een Italiaans hondenras. Het is sterke hond, maar wel met een sociaal en aanhankelijk karakter. In Nede…
Optillen en fixeren van de hond bij de dierenartsBen je nu de dierenartsassistent of de eigenaar van de hond, om het dier op te tillen en te fixeren moet je samenwerken…
Varend Corso Westland, een vloot van bloemen, fruit en feestVarend Corso Westland, een vloot van bloemen, fruit en feestHet Varend Corso Westland. Iedere zomer wordt het Varend Corso Westland gehouden. Het Varend Corso Westland is een vloot…

5 voedingssupplementen voor angstige en nerveuze paarden5 voedingssupplementen voor angstige en nerveuze paardenVeel paarden hebben last van nervositeit en stress. Dit uit zich vaak in rennerig worden, te explosief zijn en snel schr…
Geef je paard kruiden en natuurlijke geneesmiddelen!Geef je paard kruiden en natuurlijke geneesmiddelen!Dat kruiden helend kunnen werken voor mensen, is al langer bekend. Steeds meer worden kruiden echter ook aan dieren gege…
Bronnen en referenties
  • http://www.canecorsoclub.nl
  • http://www.canecorsonederland.nl
  • http://www.hondenpage.com
  • http://www.hondenplaza.nl
Pixie (1 artikelen)
Laatste update: 09-10-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.