5 voedingssupplementen voor angstige en nerveuze paarden

5 voedingssupplementen voor angstige en nerveuze paarden Veel paarden hebben last van nervositeit en stress. Dit uit zich vaak in rennerig worden, te explosief zijn en snel schrikken. Voor de ruiter, maar ook voor het paard, is dit absoluut niet aangenaam! Tegenwoordig zijn er vele soorten voedingssupplementen op de markt die rustgevend zouden werken voor jouw paard. De meeste voedingssupplementen die ertoe dienen om het paard innerlijke rust en kalmte te geven, bevatten magnesium. Magnesium is een mineraal dat onspannend werkt, zowel fysiek als mentaal. Het helpt de spieren te ontspannen en geeft het paard mentale rust, waardoor hij rustiger en relaxter wordt. In dit artikel zetten we 5 voedingssupplementen op een rijtje.

Sectolin Equinervo

Equinervo van Sectolin is een voedingssupplement dat samengesteld is uit vitaminen en het aminozuur Tryptofaan. Tryptofaan is een van de essentiële aminozuren, en zorgt voor de aanmaak van serotonine. Een goed serotoninegehalte geeft een rustig, ontspannen en evenwichtig gevoel. In de menselijke geneeskunde wordt het vaak ingezet als antidepressivum.

Equinervo helpt het paard van zijn nervositeit af en verhoogt de concentratie, wat de training ten goede komt. Het kan dagelijks door het voer gegeven worden, of enkele dagen voor een stress-situatie zoals een wedstrijd.
Een dosis van 25gram per dag zou moeten volstaan. Sectolin Equinervo is verkrijgbaar in een emmer van 1kg.

Pavo Nerv Control

Pavo Nerv Control is een voedingssupplement in korrelvorm. Het bevat magnesium en tryptofaan. Nerv Control zorgt ervoor dat het paard prikkels minder extreem ervaart. De signaaloverdracht in het zenuwstelsel zou verbeterd worden, waardoor externe prikkels minder bruusk inwerken op het paard. Hierdoor wordt het paard rustiger en minder gestresseerd.

Pavo Nerv control kan dagelijks gegeven worden (zon 100gr voor een volwassen paard) of enkele dagen voor een activiteit die spanning met zich meebrengt. Een zak Pavo Nerv Control bevat 3kg korreltjes.

Cavalor Calm

Cavalor Calm is een voedingssupplement dat speciaal ontwikkeld is voor paarden die thuis wel goed presteren, maar op wedstrijd zodanig hun concentratie verliezen dat de prestaties eronder lijden. Ook dit supplement is opgebouwd uit magnesium, tryptofaan, vitamines en kruiden.

Het is aanbevolen Cavalor Calm slechts enkele dagen voor de wedstrijd of stress-situatie toe te dienen, ongeveer 50gram per dag. Het product mag maximaal 4 weken na elkaar gegeven worden in een maximale dosering van 100gram per dag.

Wendal Herbs Special Calmer

Wendal Herbs heeft Special Calmer op de markt gebracht, een voedingssupplement speciaal voor Arabische Rassen. Het zorgt voor een hogere concentratie, minder kijkerigheid en een evenwichtiger paard.

Anders dan in voorgaande supplementen, bevat Special Calmer enkel kruiden: Citroenmelasse, guldenroede, hop, kamille, knoflook, rode klaver, rozemarijn, tijm en valeriaan. De combinatie van deze kruiden zou tot stressvermindering moeten leiden. Het product kan gedurende langere periodes gegeven worden, bijvoorbeeld wanneer het paard door een blessure boxrust moet houden en hierdoor nerveus wordt.

Special Calmer mag NIET gegeven worden voor wedstrijden, gezien het product valeriaan bevat!

NAF Magic 5 Star

NAF Magic 5 Star combineert bio-opneembaar magnesium met traditionele kalmerende kruiden zoals Foenegriek, hop en passiebloem. Magic 5 star kan gedurende langere periodes dagelijks gegeven worden, in een dosering van 25 à 50 gram per dag. Bij acute verhoging van stress door omgevingsfactoren kan bijkomend een Instant Magic Injector toegediend worden.

Het beste product

Wat het beste product uit dit lijstje is, zal voor iedereen verschillend zijn. Elk paard reageert anders op de werkzame stoffen, het is dus een kwestie van uitproberen en opvolgen welk supplement het beste werkt voor uw paard. Al deze supplementen, behalve de Special Calmer, mogen ook voor wedstrijden toegediend worden en zullen niet zorgen voor een positieve dopingtest.
© 2011 - 2023 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dopingvrije kalmeringsmiddelen voor paardenDopingvrije kalmeringsmiddelen voor paardenHeel veel sportpaarden hebben last van ernstige spanning op een vreemde locatie. Dat kan vervelend zijn tijdens wedstrij…
'Horsenalities': karakter van het extraverte paard'Horsenalities': karakter van het extraverte paardHeb je een snel en actief paard? Grote kans dat je paard een extravert type is! Paardenman Pat Parelli kwam verschillend…
Probiotica als voedingssupplementDe term probiotica, meervoud van probioticum, is vrij recent, hoewel zijn werking reeds lang gekend is. Een kennismaking…
Maagzweren bij paardenUit Engels onderzoek blijkt dat ongeveer 60% van de sportpaarden lijdt aan een of meerdere maagzweren. Toch worden de si…

Jane Goodall en de Gombe chimpanseesJame Goodall is er niet zeker van of chimpansees de aangeboren intelligentie hebben om zelf te bedenken voorwerpen van d…
Cane Corso ItalianoDe Cane Corso Italiano behoort tot de groep van Molossers en is een dogachtige. Hier zal kort geschreven worden over de…
Juliedr (165 artikelen)
Gepubliceerd: 05-02-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.