Paardenstalling

Paardenstalling Steeds meer mensen beseffen het belang van een goede paardenstalling. Het is inmiddels algemeen bekend en zelfs bewezen dat het lichamelijk zowel geestelijk slecht is voor een paard om 24/7 in een stal te staan. Door de leefomstandigheden te optimaliseren, krijg je paarden die meer in evenwicht zijn en minder tot geen ondeugden zullen vertonen.

Vluchtdieren

Als vluchtdier zijnde voelt het paard zich veiliger in een omgeving waar alles overzichtelijk is. Open vlaktes bieden zekerheid en veiligheid, omdat eventuele roofdieren makkelijk in de gaten te houden zijn en de vluchtmogelijkheden optimaal zijn. Een gesloten omgeving biedt daarom geen veiligheid voor het paard en kan stress veroorzaken. Er zijn al verschillende onderzoeken geweest waarbij ze een aantal groepjes paarden in paddocks met schuilstallen hebben geplaatst. Het viel op dat ze bij slecht weer de beschutting opzochten, echter door vooral óm de schuilstal te gaan staan en niet erin. Wat wij mensen als warm, knus en veilig beschouwen is voor een paard juist het tegenovergestelde.

Kuddedieren

Sociale contacten zijn ook een belangrijke factor voor het welzijn van het paard. Als je een groep paarden in de gaten houdt, kun je bepaalde rangorden uitmaken. Persoonlijk vergelijk ik het af en toe wel met een soap. Paarden kunnen onderling vriendschappen ontwikkelen, of het vergelijkbaar is met wat wij mensen als vriendschap ondervinden is discutabel. Uiteindelijk is het toch een feit dat paarden veiligheid via de kudde verkrijgen. In het wild heeft de groep een alfa merrie en een alfa hengst. In tegenstelling tot wat velen denken, heeft de alfa merrie de leiding over de groep, zij bepaald waar de kudde naartoe gaat. De alfa hengst zorgt dat er geen hengsten van buitenaf de groep binnendringen en drijft de kudde op bij gevaar. Paarden die niet genoeg contact met andere paarden hebben, raken verveeld, worden apathisch en kunnen afwijkend verdrag gaan vertonen, soms is dit ook de oorzaak voor gevaarlijk gedrag.

Beweging

De laatste 10 jaar is er veel onderzoek gedaan naar het leven van wilde paarden. Het opvallendste verschil is dat wilde paarden veel meer beweging krijgen. Ze lopen dagelijks zo'n 30 Kilometer en ze staan veel minder stil. Tellen we de tijd waarin "stalpaarden" eten mee als "sta-tijd", dan blijkt dat stalpaarden 87% van de tijd stilstaan, terwijl wilde paarden maar 20% van de tijd stilstaan. Stalpaarden staan dan ook onnatuurlijk lang stil en het is dan ook niet verwonderlijk dat veel van onze gedomesticeerde paarden aandoeningen krijgen die een gevolg zijn van te weinig beweging. Vaak is het ook duidelijk aan de bespiering van een paard te zien of die veel op stal staat. Zulke paarden hebben vaak minder of andere bespiering dan paarden die de hele dag kunnen bewegen.

Stal(ondeugden?)

Het langdurig stilstaan in de stal heeft verveling tot gevolg, hetgeen nogal eens ontaardt in beruchte stalondeugden zoals luchtzuigen, weven en kribbebijten. Stalondeugden hebben niets met ondeugd te maken maar zijn een signaal van een dier in geestelijke nood.

Ideale stalling

Wat is dan nu de ideale stalling voor een paard? 24/7 beweging, uiteraard in groepsverband met de mogelijkheid voor het paard om te kiezen of ze binnen of buiten willen staan. Voer en water kunnen het beste op een afstandje van mekaar afstaan, dit stimuleert nog eens extra voor beweging. Indien mogelijk kun je het beste de paarden op verschillende ondergronden laten lopen, om sterkere hoeven en benen te krijgen. Hierover zijn ook al de nodige onderzoeken naar uitgevoerd, door Dr. Strasser, Jaime Jackson en Pete Ramey.

Mogelijkheden

Alvorens een paard aangeschaft wordt, controleer dan eerst de stallingsmogelijkheden. Het is namelijk niet voor iedereen mogelijk om een ideale stalling te bieden. Men moet dan op zijn minst erop letten dat het paard iedere dag naar buiten kan en dat niet alleen voor een uurtje of twee. De beweging is namelijk niet alleen belangrijk, maar het is juist van belang dat het paard kan socializen. Vandaar dat een uur extra stapmolen of longeren niet voldoen aan de behoeftes van een paard. Zodra men op de behoeftes van een paard let, is de kans veel groter dat het paard evenwichtiger is en minder afwijkend gedrag zal vertonen.

Want waar werkt u liever mee? Met een iemand die gelukkig en ontspannen is of met iemand die al verveeld, gefrustreerd en gestressed is voordat u er al bij in de buurt bent.

Maneges en rijstallen

Veel mensen gaan lessen op een manege en vergeten vaak ernaar te kijken hoe de paarden gestald worden. Het paard ziet er lichamelijk gezond uit en laat zich een uur lang door de bak rondleiden. Daarna wordt het paard op stal gezet en blijft daar voor de restlijke uren tot de volgende les. Het enigste wat het paard in de tussentijd kan doen is staan, liggen, rondjes draaien, eten en drinken. Een paard die in groepsverband wordt gehouden kan spelen, rennen, kriebelen met andere paarden, gaan, staan en liggen waar die wil. Vaak zie je ook dat de paarden hun eigen mestplekken meiden, terwijl ze op stal geen kans hebben dit zorgvuldig te vermijden. Dit heeft ook de reden dat er in de urine van een paard ammoniak zit, dit kan behoorlijk in de neusgaten bijten en is ook schadelijk voor de hoeven. Geen wonder dus dat stalpaarden minder sterkere hoeven hebben.

Dat terzijde, probeer op de stalling van de paarden te letten. U ziet hoe belangrijk dit aspect is voor het welzijn en de veiligheid van zowel paard als ruiter. Let op het gedrag van de paarden tijdens het poetsen en opzadelen, stampen, slaan, bijten, tandenknarsen, hoofd omhoog gooien zijn allemaal tekenen van stress en ongemak. Ook tijdens het rijden kunt u goed zien of een paard zich op zijn gemak voelt, let op de de uitdrukking van de ogen, mond, neus, hoofdhouding en staart. Een paard dat alleen goed loopt is nog lang geen bewijs dat het paard zich ook goed voelt bij het gene dat die doet.
© 2011 - 2024 Cjs9, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardenstalling: voor- en nadelenJe wilt je paard stallen, maar wat zijn nu de voor- en de nadelen? Het is altijd aangenaam als je paard in een stalling…
Stalling voor je paard: weide, manege, aan huisStalling voor je paard: weide, manege, aan huisEr zijn talloze stallingsmogelijkheden voor paarden: een weide met schuilstal, paarden aan huis, je paard op een pension…
Alles over de stalling van je paardAlles over de stalling van je paardHeb je een paard en zoek je een geschikte stalling voor je paard? Lees hier alles over de soorten stallen en alle handig…

Ataxie bij paardenAls paardeneigenaar krijg je vroeg of laat wel eens te maken met kreupelheid. In sommige gevallen is de diagnose "Ataxie…
De krokodil, een oerdierDe krokodil, een oerdierAl meer dan 200 miljoen jaar bevolkt de krokodil onze planeet. Ze deelden hun leefomgeving lange tijd met de dinosaurus.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay
  • www.paardnatuurlijk.nl www.hoefnatuurlijk.nl www.spirithorses.be www.hippocampus-nl.com www.hoefkatrol.com www.jaimejackson.com www.hufklinik.de www.hoofrehab.com
Cjs9 (1 artikelen)
Gepubliceerd: 11-01-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.