Een hond basisoefeningen leren
Iedereen wilt graag dat de hond wat commando's kent, het kan in vele situatie's handig van pas komen en zo kunt u werken aan de band met de hond. U kunt al beginnen met de hond als hij nog een pup is maar neem er alle tijd voor en eis niet te veel. In dit artikel kunt u onder andere de uitleg vinden van de basisoefeningen.
Waarom?
Commando's zijn er niet alleen om kunstjes te laten zien maar ze kunnen ook voor veiligheid, gehoorzaamheid, een band en rust zorgen. Zo kunt u onder andere zorgen dat uw hond naast u blijft zitten aan de stoeprand en veel rassen vinden het leuk om iets te kunnen doen voor de baas, het leren geeft ze een ware uitdaging.
Wanneer beginnen
U kunt al vanaf jongs af aan de pup spelenderwijs dingen leren zoals waarop hij wel en niet mag kauwen. Als hij kauwt op iets wat niet de bedoeling is zorg dan dat u iets heeft wat nog leuker is waarmee hij wel aan de sleep mag gaan. Als u een pup heeft aangeschaft die veel vachtverzorging nodig heeft kunt u gelijk beginnen met het oefenen van het borstelen, wellicht heeft hij nog geen enkel klitje waardoor hij geen erg in de kam heeft maar zo wel aan het kammen gewent raakt. Beloon de hond bij gewenst gedrag en troost hem niet op het moment dat hij begint te janken, zo geeft u toe dat het nodig was om te janken.
Zorg wel dat u niet te vroeg met allerlei commando's begint, een jonge hond kan zich nog niet zo lang concentreren en kan zich ook gaan verzetten op het moment dat het hem allemaal teveel word. Ze hebben de rust en ruimte nog veel nodig. U doet er ten alle tijden goed aan om een puppy cursus te gaan volgen. Hierbij word de hond altijd gelijk gesocialiseerd doordat de puppy cursus door meerdere tegelijk doorlopen word.
Hier oefening
Iedereen wilt graag dat zijn hond komt als deze geroepen word echter blijkt dat vaak in praktijk lastiger te zijn. Vanaf pup af aan kunt u hier het beste al mee beginnen, vaak zijn ze op jonge leeftijd erg aan de baas gehecht en zullen er niet snel van door gaan. Probeer het wel in eerste instantie op een afgesloten terrein als u het eng vind. U laat de hond door iemand vasthouden en u rent enthousiast van de hond vandaan met eventueel een hoop leuke geluidjes maar u roept niet zijn naam en zegt nog geen hier, dit omdat de hond nog vast zit en hij dan uiteraard niet kan komen ookal wil hij dat. Op het moment dat hij los gelaten word roept u blij 'hier!' en u beloond hem direct als hij bij u gekomen is ook als dit iets langer heeft geduurd.
Zit oefening
Als de hond voor u staat houd u een hondensnoepje voor zijn neus, niet tegen zijn neus aan maar wel dichtbij genoeg dat de hond niet naar voren hoeft te komen. U zorgt dat u de beloning niet af laat pakken anders beloond hij zichzelf voor iets dat niet gedaan word en zo kan hij voer op gaan eisen. U maakt een boog-beweging richting boven en achter de hoofd van de hond. Het koekje zou dus net boven de schedel uitkomen als de hond zijn kop naar beneden houd. In dit geval zal de hond zijn hoofd mee bewegen en dankzij deze beweging vaak automatisch gaan zitten. Als het niet in één keer lukt maar hij zakt wel een beetje door zijn achterbenen beloon hem dan wel, dit is het begin van zit. Duw niet op zijn rug als het niet lukt, dit kan ernstige gevolgen voor zijn gewrichten hebben. Het woord zit kunt u later nog aan de oefening toevoegen, hij zal dat snel genoeg koppelen.
Af oefening
Aan deze oefening kunt u pas beginnen als de hond 'zit' goed beheerst. Op het moment dat de hond zit houd u een koekje voor zijn neus deze brengt u langzaam voor hem uit naar beneden, wees al tevreden als de hond een beetje daalt in eerste instantie, de af oefening blijkt voor veel jonge honden en beginnende baasjes nog een vrij lastige oefening. Als het op deze manier niet lukt dan kunt u op één knie gaan zitten en van uw andere been een poortje maken door deze voor u uit te strekken. U brengt het koekje onder uw been langs waardoor de hond verder zal dalen of zal gaan liggen om het koekje te pakken.
Los oefening
Los is niet alleen handig voor als u wilt spelen met de hond maar ook voor als hij onderweg bijvoorbeeld iets te eten of slepen vind. Maak de oefening niet te moeilijk begin er mee in huis met bijvoorbeeld een speeltje. Als u het speeltje wilt hebben begin dan niet te trekken dan gaat de hond alleen maar meer terug trekken. Houd snoepjes bij de hand en ruil als het ware het speeltje voor een snoepje. Als dit na een tijd goed gaat kunt u het commando 'los' er aan koppelen.
Vrij geven
Zorg dat u naar elke training vrij geeft. U zegt bijvoorbeeld simpelweg 'vrij' zodat de hond weet dat de oefeningen onderbroken mag worden of dat hij klaar is met een bepaalde oefening. De hond heeft dit commando snel genoeg door omdat u dan gewoon iets anders kan gaan doen of met hem gaat spelen.
Tips
- maakt de beloning niet te groot, het gaat de hond er om dat hij iets krijgt en zo word hij niet te dik
- zorg dat de beloning bij de hand is en dat u direct beloond als hij het heeft verdient anders kan het zijn dat hij denkt dat het snoepje voor iets anders gegeven word
- Oefen niet te lang en hou er afwisseling in, probeer één oefening 4 keer en probeer het altijd goed af te sluiten met bijvoorbeeld iets dat hij al kent
- u kunt ook clickeren met de hond, een clicker kunt u kopen bij de dierenwinkel u kunt dan telkens als u de hond een beloning gaat geven ook een click geven dan zal de hond de click uiteindelijk als beloning gaan beschouwen