Mollen bestrijden

Molshopen in uw tuin zijn een lelijk gezicht. Toch zijn mollen nuttige diertjes waarvan het jammer zou zijn als deze vermoord zouden worden omdat ze molshopen maken. Tegenwoordig zijn er behalve mollenklemmen allerlei natuurlijke of diervriendelijke manieren om mollen uit uw tuin te verjagen. In dit artikel leest u wat een mol is, wat ze doen en hoe u mollen diervriendelijk kunt verjagen uit uw tuin.

Wat zijn mollen:

Mollen zijn kleine zwarte zoogdieren van meestal rond de 15 centimeter groot, die voornamelijk onder de grond leven. Mollen zijn bijna helemaal blind maar hebben hier niet veel last van omdat ze onder de grond in het donker leven. Wel hebben mollen een erg goede neus waarmee ze veel kunnen ruiken. Mollen bewegen zich voort door zich met hun graafhandjes naar voren te graven. Mollen leven altijd alleen behalve tijdens de paartijd, dan vormen mollen even een paar tot de paartijd voorbij is. Mollen hebben een geregeld leven; als ze 5 uur werken slapen ze vervolgens ook 5 uur.

Molshopen:

Mollen graven gangen onder de grond om zichzelf voort te kunnen bewegen. Hierbij ontstaan molshopen dit komt doordat mollen de afgegraven grond naar boven werken zodat de mollen hier geen last meer van hebben. Bij een molshoop is dus altijd een gangstelsel van de mol aanwezig. Mollen worden door de molshopen die ze maken vaak als negatief ervaren door mensen. Toch hebben mollen ook veel goede eigenschappen voor de mens. Mollen maken de grond schoon doordat ze ongedierte eten zoals slakken, pieren en andere insecten. Ook draineren en luchten ze de grond doordat ze erdoor graven. Dit heeft dus weldegelijk positieve gevolgen voor uw tuin. Toch willen mensen mollen niet graag in hun tuinen hebben en verzinnen allerlei manieren om de mollen weg te jagen of te doden. Hieronder staan diervriendelijke manieren om mollen te verjagen uit uw tuin.

Vriendelijke manieren van mollen verjagen:

Graaf een fles in de grond:

Bij een molshoop is altijd een gang van de mol te vinden. Graaf in deze gang een fles zonder dop in, deze fles brengt een fluittoon voort waar mollen een hekel aan hebben. Deze toon is zo zacht dat u hier zelf geen last van zult hebben maar u houdt wel de mollen op afstand.

Strooi uiensnippers, visafval of mottenballen:

Mollen kunnen erg goed ruiken, daarom is het handig te weten wat mollen niet lekker vinden ruiken en waar mollen dus niet op af komen. Mollen vinden visafval, uiensnippers en mottenballen erg stinken. Strooi dit in de mollengang of onder de grond en de mollen zullen wegblijven.

Keizerskronen (planten):

Mollen hebben een hekel aan Keizerskronen, dit zijn planten. De planten hebben een geur waar mollen niet van houden en dus niet op af zullen komen. Deze planten hebben een dubbel positief effect, het is namelijk een verfraaiing voor uw tuin en u heeft geen last van mollen meer.

Graaf gaas rond de randen van uw tuin:

Mollen graven meestal niet erg diep. U kunt langs de randen van uw tuin onder de grond dun gaas ingraven, mollen zullen hier niet doorheen kunnen graven en dus uw tuin niet in kunnen komen.

De mollenvanger:

Mollen houden niet van hoge tonen, daardoor kunt u een fles zonder dop die hoge tonen laat horen in de mollengangen zetten. Ook bestaan er in de winkels speciale mollenvangers, deze mollenvangers laten hoge tonen horen waardoor de mollen uit de buurt blijven van de mollenvanger.
© 2010 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De kruisen en mollen van de majeur toonladderDe kruisen en mollen van de majeur toonladderOver het algemeen is er veel verwarring over mollen en kruisen in de majeur toonladders. Vandaar dit stuk, met uitleg en…
Bestrijden van mollen in de tuin! Hoe en met welke middelen?We hebben er allemaal wel last van, ongedierte in de voor en/of achtertuin zoals mieren, rupsen, slakken en mollen. Maar…
Mollen vangen of verjagen, hoe doe je dat?Mollen vangen of verjagen, hoe doe je dat?Mollen zijn nuttige dieren, ze eten larven, slakken en regenwormen. Door het graven van gangen, beluchten ze de grond en…
Mollen verjagen met een diervriendelijke mollenverjagerMollen verjagen met een diervriendelijke mollenverjagerDe meeste mensen hebben liever geen mollen in hun tuin. Ze veroorzaken schade en het is meestal een hele klus om ze te v…

Gewervelde DierenGewervelde dieren (Vertebrata) zijn dieren met een inwendig skelet. Er zijn er op aarde meer dan 50.000 soorten van: op…
Tijgers sterven uitTijgers sterven uitAlle tijgersoorten worden met uitsterven bedreigd. Van de 8 tijgersoorten zijn er al drie uitgestorven. Kunnen we de tij…
Dobel (155 artikelen)
Gepubliceerd: 07-12-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.