Longeren: Dubbele of Enkele longe?
Veel mensen longeren hun paard en twijfelen vaak of ze met dubbele longe of de enkele longe aan de gang gaan. Hier vind u een vergelijking van de Dubbele longe ten opzichte van de Enkele longe.
Het waarom
Longeren aan enkele of dubbele longe kan veel bijdragen aan de training van een paard. Als aller eerste word het veelvuldig gebruikt bij opbouwen van de conditie van het paard. Maar met longeren kunt u zoveel meer dan allen conditie opbouwen.
- paard zadelmak maken / wennen aan hulpen
- spieropbouw
- ondersteuning van training onder het zadel / voor kar
- opbouw van training na ziekte of blessure
- herstelt training na zware training onder het zadel / voor kar
- om een moeilijk punt in de training te doorbreken
- correctie
- voltige / zitlessen
Longeren is iets wat u leert door het veel te doen, maar ook door het bewust te doen. Het is niet te leren vanuit een boekje, maar men doet er wel goed aan om de theorie door te nemen. Hoewel de basis van het longeren niet moeilijk is, is het toch aan te raden om een wat lessen en/of een cursus te volgen. Hier wordt dan ook aandacht besteed aan o.a uw lichaamshouding en de effecten daarvan op het paard. Maar ook kunt zelf leren over de lichaamstaal van het paard, wat deze u vertelt en hoe u op kunt reageren. Daarnaast kunt u leren om de verschillende bewegingen die het paard kent optimaal te sturen zodat u kunt trainen naar uw doel.
Het wanneer
De vraag blijft wanneer gebruiken we de enkele longe en wanneer de dubbele? Vooral eerst zijn er enkele aspecten waaraan men als trainer moet voldoen, het is belangrijk dat de trainer in zeker mate het longeren aan de enkele longe beheerst voordat deze overstapt op het trainen aan dubbele longe, daarbij is een zekere mate van rijtechnisch inzicht ook vereist.
Aan de enkele longe kan men verschillende hulpteugels streven naar een bepaald doel. Veelal is het doel het paard nageeflijk te krijgen en word er weinig naar de achterhand gekeken, Er zijn dan ook maar weinig hulpteugels waarbij men de achterhand automatisch mee aan het werk krijgt. De meningen over de achterhand er bij krijgen zijn verdeelt als men kijkt naar het werk aan de enkele longe. Maar wat zijn dan de voordelen van de dubbele longe ten opzichte van de enkele longe?
Dubbele longe | Enkele longe |
- Inwerken op twee kanten van de paarden mond
- Achterhand / buiten achterbeen en buitenschouder zijn begrenst door de buitenste lijn. Dit voorkomt dat het paard lang wordt in zijn lijf.
- Buitenste lijn activeert achterhand tot meer ondertreden
- Van hand veranderen zonder iets te hoeven verstellen
- Men kan meer buiging vragen zowel naar binnen als naar buiten waar nodig
- Paard went gemakkelijk aan allerlei dingen langs zijn lijf
| - Inwerken op één kant van de mond
- Moeilijker achterhand en buitenschouder begrenzen
- Meer moeite om achterhand onder te laten komen
- Vaak moet er wat versteld worden bij van hand veranderen
- Mindere mate van buiging vragen mogelijk
- Longe komt maar langs één kant van het lijf
|
Op verschillende gebieden kan men net iets meer als men aan de dubbele longe traint. Hiermee word niet gezegd dat longeren aan de enkele longe slecht is. Zeer zeker niet. Een goede longeur kan ook aan de enkele longe fijne resultaten bereiken. Met de dubbele longe heeft men echter wat meer mogelijkheden om het paard optimaal te trainen.