InfoNu.nl > Dier en Natuur > Dieren > Das: marterachtige

Das: marterachtige

Das: marterachtige Dassen leven in groepen. Overdag blijven ze in de burcht, in de avond komen ze naar buiten, op zoek naar voedsel. De burcht is de woning van de das. De burchten worden meerdere generaties lang gebruikt. Sommige burchten zijn al meer dan honderd jaar oud:

Marter

De das is een roofdier en behoort tot de marterachtige. Alle marterachtige zijn roofdieren. De das behoort tot de omnivoren, wat betekent dat het alleseters zijn. Zowel plantaardig als dierlijk voedsel dus.

Leefgebied

De das komt in een groot deel van Europa voor, en in Azië. In Nederland komt de das ook voor, maar wel steeds minder. Vooral in het zuiden van Limburg, op de Veluwe en de maasvallei komt de das wat vaker voor. Ook in Friesland en in het land van Maas en Waal wordt de das gezien. In België komt de das in Leuven, in Belgisch Limburg en in Antwerpen het meest voor.

Burcht

Het belangrijkste kenmerk van de das is toch wel de burcht. De burcht is de woning van de das. De das graaft deze zelf, onder struiken of heggen. De das graaft gangen die tien tot twintig meter lang zijn. De diameter van de gangen bedragen 30 tot 40 centimeter. De gangen eindigen in meerdere kamers. Iedere kamer wordt ingericht met gedroogde bladeren, gras en varens. De burcht heeft drie tot tien gangen. De gangen liggen tien tot twintig meter uit elkaar. De toiletten worden buiten de burcht gemaakt, Dit zijn ondiepe kuilen waar de das de uitwerpselen in deponeert. Deze toiletten liggen vaak aan de grens van het territorium, zodat dit gelijk een baken is. In een burcht wonen 2 tot soms wel 25 dassen. In iedere kamer wonen twee tot vijf dassen, afhankelijk van de grootte van de groep. Het hele territorium bedraagt ongeveer 40 hectare. De burchten worden meerdere generaties lang gebruikt. Sommige burchten zijn al meer dan honderd jaar oud.

De das heeft ook verschillende schuilkelders in de vorm van vluchtpijpen binnen zijn territorium. Hier schiet hij in bij gevaar.

Gedrag

Dassen leven in groepen. Overdag blijven ze in de burcht, in de avond komen ze naar buiten, op zoek naar voedsel. In de winter zijn de dassen minder actief dan in de zomer. In februari t/m oktober wordt er gepaard. Dassen zijn niet monogaam. De draagtijd bedraagt ongeveer zeven weken, maar kan verlengd worden tot wel tien maanden. De vruchtjes nestelen zich bij een verlengde draagtijd pas later in de baarmoeder. De jongen worden vroeg in het voorjaar geboren. Ze worden drie maanden door de moeder gezoogd.

Dassen verzorgen elkaars vacht. Ze maken ook verschillende geluidjes naar elkaar, waaraan ze elkaar ook kunnen herkennen en begrijpen wat de bedoeling is.

Wanneer een das dood is, wordt hij door zijn familieleden in de burcht begraven. Soms ook wordt de dode das weggesleept, om in een speciale kamer te worden bijgezet. Deze kamer wordt daarna met zand weer afgedekt.

De das als huisdier

Een das mag niet gevangen genomen worden en als huisdier gehoduen worden. Een das is een beschermende diersoort. Een das wordt soms nogal eens verward met een stinkdier, die wel als huisdier gehouden worden. Wie duus meent dat een ander een das als huisdier heeft, zal eerst na moeten vragen of het hier daadwerkelijk om een das gaat. Soms wordt een das ook wele ens verward met een wasbeer: een dier dat wel als huisdier gehouden wordt.

Das en boom

Stichting das en boom doet er alles aan om de das in Nederland te behouden. Ze geven gevraagd en ongevraagd advies aan onder andere de overheid over een goed leefmilieu voor de das. Ze vangen oom dassen om die dit nodig hebben, met als doel ze weer opnieuw uit te zetten in de natuur. Stichting das en boom is te bereiken via hun website.
© 2010 - 2019 Bibiana, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De das ziet slecht, maar ruikt des te beterDe das ziet slecht, maar ruikt des te beterSinds de das in Nederland wordt beschermd, gaat het weer steeds beter met het dier. In de jaren 80 waren er nog maar zo…
De marter - een roofdierDe marter - een roofdierDe marter is een middelgroot roofdier met scherpe tanden. Er bestaan wel 8 soorten marters waarvan er enkele ook in Belg…
De winterslaap van de dasDe winterslaap van de dasDe das is een marterachtig roofdier dat in het bos leeft. Enkel de dassen die in het Noorden leven houden een winterslaa…
Bevers - wat weten we over zeBevers - wat weten we over zeDe bever is, naast de capybara, het grootste knaagdier ter wereld. Hun hele leven lang zijn ze bezig met het bouwen van…
Het huisdierencrematorium en de DierenboomHet huisdierencrematorium en de DierenboomNa het overlijden van uw huisdier kunt u ervoor kiezen om uw huisdier naar een huisdierencrematorium te brengen. In dit…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Plukje, Pixabay
  • http://www.dasenboom.nl/

Reageer op het artikel "Das: marterachtige"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bibiana
Laatste update: 13-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!