Staart- en maneneczeem bij paarden

De zomer komt er weer aan en dat is niet voor alle dieren leuk. Paarden die last hebben van staart- en maneneczeem beginnen nu weer met schuren tot bloedens toe. Er zijn talloze middelen maar niks lijkt echt te helpen. Undecyleenzuur kan een uitkomst bieden.

Staart- en maneneczeem

Vooral zware paarden

Vooral zwaardere paarden hebben er last van; staart- en maneneczeem. Het zijn dus vooral Belsen, Shetlanders, Fjorden en Friezen die er mee te kampen hebben. Het wordt erger naarmate het paard ouder wordt, maar gelukkig is het niet besmettelijk. Het jeukt wel ontzettend en ieder paaltje en iedere boom in de wei moet het ontgelden.

Vliegen?

Er zijn talloze middelen in de handel die staart- en maneneczeem zouden moeten tegengaan. Het zou veroorzaakt worden door een bepaald vliegje waartegen het paard allergisch is. Daarom gebruiken veel mensen allerlei vliegensprays of vliegendekens om de vliegen weg te houden. Desondanks kan het paard onder staart- en maneneczeem lijden. Sommige paarden willen niet de hele dag een deken om en trekken die er met de tanden af en de vliegensprays zitten vaak zo vol met chemicaliën dat het paard wel chemisch afval lijkt, als je hem er mee besprayed. Bovendien stinken deze sprays vaak enorm.

Remedie

Het is dus een lastig probleem. Soms helpt het om de paarden in te spuiten met een middel tegen schimmels, maar vaak ook niet. Jaren geleden was er een middel op de markt dat wél leek te helpen. Het heette heel makkelijk Staart- en manenmiddel. Inmiddels is dat al jaren niet meer verkrijgbaar. Het recept was heel simpel; het was 30% undecyleenzuur in ethanol. In mijn artikel over Wat is eigenlijk een zuur? kun je meer over zuren en ethanol lezen. Undecyleenzuur kun je bij een apotheek kopen, maar het is wel vrij prijzig, maar dat is eigenlijk ieder medicijn. Ethanol kun je ook bij een apotheek kopen. Er bestaan twee soorten ethanol; één die je zou kunnen drinken als alcohol, en één waaraan stoffen zijn toegevoegd (petroleumether) zodat die niet meer drinkbaar is. Omdat je over de eerste vorm wel en over de tweede vorm geen accijns moet betalen, is de tweede vorm veel beter betaalbaar. Voor dit medicijn is de tweede vorm prima geschikt. 30% betekent dat iedere 100 ml 30 ml undecyleenzuur bevat. Je mengt dus 30 ml undecyleenzuur met 70 ml ethanol en je medicijn is klaar.
Undecyleenzuur heeft een smeltpunt dat om en nabij de kamertemperatuur ligt. Op koude dagen is het dus een vaste stof, is het iets warmer, dan wordt het vloeibaar. Om het medicijn te maken, kun je het flesje undecyleenzuur onder de kraan (au bain marie) iets verwarmen tot alles vloeibaar is.
Net als de vliegensprays stinkt undecyleenzuur ook behoorlijk. En het zal niet helemaal ongiftig zijn. Dus is het aan te raden handschoenen te dragen als je je paard ermee behandelt. De behandeling is makkelijk - je giet het er gewoon op, maar het paard zal graag gaan schudden en daar moet je wel op voorbereid zijn!
Helaas moet de behandeling vaak herhaald worden, ongeveer iedere week, gedurende de zomer. Maar de jeuk zal een stuk minder worden, en de manen zullen voor de verandering wél de zomer overleven! Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat het paard niet meer zo veel last van jeuk zal hebben.
© 2010 - 2021 Y-scientist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zomerschurft bij paardenZomerschurft bij paardenOntzettende jeuk, de manenkam wordt kapot geschuurd en ook de staart wordt geschuurd. Dit zijn de tekenen die er op kunn…
Paarden: Zomereczeem en erfelijkheidPaarden: Zomereczeem en erfelijkheidEenieder die een paard kent of heeft met SeMe (de gebruikte afkorting voor Staart en Maneneczeem of zoals het in de volk…
Manen- en staartverzorging van het paardManen- en staartverzorging van het paardEen gedomesticeerd paard dat gehouden wordt als gezelschapsdier of rijdier, als hobby of in de sport, heeft dagelijkse v…
Zomereczeem bij paarden behandelen: dekens, zalfjes en voerEen paard met zomereczeem heeft enorme last van jeuk tijdens de zomermaanden. Er zijn inmiddels verschillende middelen o…

Het KooikerhondjeHet Kooikerhondje is van oorsprong een nederlands ras die gebruikt werd in de eendenkooi. Het is een ras die nog maar we…
Het ideale hamsterparadijs voor een dwerghamsterHet ideale hamsterparadijs voor een dwerghamsterVeel mensen in Nederland hebben een hamster als huisdier, maar vaak worden deze kleine wollige wezentjes niet op de juis…
Y-scientist (15 artikelen)
Gepubliceerd: 25-05-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.