Beer: bruine beer

Beer: bruine beer Bruine beren zijn te zien in dierentuinen, maar komen ook in het wild voor. Er zijn verschillende ondersoorten van de bruine beer. Waar leeft de bruine beer en welke soorten kennen we?

Leefgebied

De bruine beer komt in Amerika voor in het Noorden. In Europa komt de bruine beer in onder andere Turkije, Rusland, Roemenië, Polen, Oostenrijk, Italië en Griekenland voor. In Azië komt de bruine beer ook voor. De bruine beer woont vooral in gebieden waar geen tot weinig mensen komen, dit zijn bosrijke gebieden en berggebied.

Europese bruine beer

De Europese bruine beer komt voor in Europa, maar ook in Azië. De mannetjes worden ongeveer 1.80 tot 2.80 meter lang. De vrouwtjes blijven iets kleiner en worden gemiddeld 1.50 tot 2.50 meter lang. Het gewicht van een flink mannetje kan wel 320 kilo bedragen. Een klein vrouwtje daarentegen weegt soms maar 60 kilo, maar grotere vrouwtjes halen ook wel de 200 kilo. Ze leven overdag en zoeken dan naar voedsel. Dit voedsel bestaat uit plantaardig voedsel zoals noten, wortels, planten en grassen. Verder eet de bruine beer ook insecten en kleine zoogdieren, en soms zelfs een groter dier. En natuurlijk honing, daar zijn ze dol op. Alleen in gebieden waar de beer gestoord wordt door de mens, komt deze 's nachts tevoorschijn.

Kodiakbeer

De kodiakbeer behoort ook tot de bruine beer en is een zeer grote beer. Een mannetje kan wel 400 tot 500 kilo wegen, maar er zij zelfs zwaardere beren gesignaleerd. Deze beer komt voor in Noord-Amerika, op het eiland Kodiak waar de naam aan is ontleend. Verder ook in de buurt van Alaska.

Mexicaanse beer

Deze beer komt voor in Mexico. Rond het jaar 1965 is de Mexicaanse beer niet meer gesignaleerd, wat zou kunnen betekenen dat deze is uitgestorven.

Grizzlybeer

Deze bekende beer leeft in Noord-Amerika, in natuurparken. In Yellowstone park is deze beer te zien, maar ook in Canadese natuurparken. De grizzlybeer wordt ongeveer 3 meter lang met een gewicht van 600 kilo.

Een aanval van een beer

De bruine beer is niet agressief en zal mensen met rust laten. Echter, wanneer er weinig voedsel te vinden is, trekt de bruine beer steeds vaker naar de steden toe. Vrouwtjes met jongen kunnen beschermend zijn voor hun jongen en wel agressief reageren. Wie aangevallen wordt door een bruine beer, kan zich het beste doodstil houden, doen alsof hij dood is. De bruine beer denkt hierdoor dat zijn slachtoffer geen bedreiging meer vormt en zal de aanval stoppen. Ga niet terug vechten en niet schreeuwen. Het terugvechten is bovendien nutteloos, de beer zal dit altijd winnen van de mens. In een boom klimmen of in het water springen is ook nutteloos, dit kan de beer allemaal beter en sneller. Alleen de grizzlybeer klimt niet in bomen, in dit geval kan men wel in een boom proberen te klimmen.

Een afstand van 200 meter tussen jou en de beer is een nog veilige afstand. Loop langzaam van de beer weg en roep niks naar hem. Op een afstand van 100 meter kan het gevaarlijk worden. Blijf uitermate kalm, maak geen onverwachte bewegingen. Ga nooit rennen maar loop langzaam achteruit. Een beer heeft maar 3 seconden nodig om 50 meter af te leggen. Zodra de beer reageert op je bewegingen, blijf je doodstil staan. Beweeg pas weer als de beer gerust gesteld is. Kijk de beer ook nooit recht aan, dit komt bedreigend over. Wanneer de beer toch aanvalt, gooi hem dan snel iets toe. Dot zal hem afleiden. Valt hij uiteindelijk toch aan, pas dan bovenstaande toe en houdt je voor dood. Krom je lichaam en bescherm je hoofd en buik.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende bruine berenVerschillende bruine berenDe bruine beer is een beer die in Europa, Azië en Amerika voorkomt. In Noord-Amerika komen drie ondersoorten voor, de Ko…
Beren kijken in de KarpatenBeren kijken in de KarpatenJe hoeft niet naar Noord-Amerika of Azië te reizen om bruine beren te zien. Je kunt ze al spotten in Zweden, Finland en…
De Grote GrizzlybeerDe grizzlybeer is een enorme beer die op mensen bedreigend over kan komen. Toch valt hij zelden of nooit mensen aan. Sin…
Het indrukwekkende reukvermogen van de bruine beerHet indrukwekkende reukvermogen van de bruine beerDe bruine beer heeft een behoorlijk reukvermogen. Zijn reukvermogen is zelfs sterker dan de meeste andere diersoorten. D…

Das: marterachtigeDas: marterachtigeDassen leven in groepen. Overdag blijven ze in de burcht, in de avond komen ze naar buiten, op zoek naar voedsel. De bur…
Bronnen en referenties
Reactie

Hans van de Mortel, 19-06-2012
Wat een onzin! De beer rent 50 meter in 3 seconden. Start hij soms met een raket aandrijving? Als ik zulke onzin lees neem ik ook de rest met een korreltje zout.

Geloof niks! Probeer dingen te begrijpen. Want ook God kan niet binnen 3 seconden 50 meter afleggen. Daar is hij namelijk te lui voor. Reactie infoteur, 21-06-2012
Een beer kan op topsnelheid 60 kilometer per uur halen. Dit is omgerekend 50 meter per 3 seconden. Dat had je zelf ook uit kunnen rekenen.

Nergens staat dat het hier gaat om de snelheid vanuit stilstand. Dit noemen ze ook wel accelereren. Ik denk dat jij teveel met auto's bezig bent ipv met beren, toen je dit artikel las.

Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 09-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.