Beer: bruine beer
Bruine beren zijn te zien in dierentuinen, maar komen ook in het wild voor. Er zijn verschillende ondersoorten van de bruine beer. Waar leeft de bruine beer en welke soorten kennen we?
Leefgebied
De bruine beer komt in Amerika voor in het Noorden. In Europa komt de bruine beer in onder andere Turkije, Rusland, Roemenië, Polen, Oostenrijk, Italië en Griekenland voor. In Azië komt de bruine beer ook voor. De bruine beer woont vooral in gebieden waar geen tot weinig mensen komen, dit zijn bosrijke gebieden en berggebied.
Europese bruine beer
De Europese bruine beer komt voor in Europa, maar ook in Azië. De mannetjes worden ongeveer 1.80 tot 2.80 meter lang. De vrouwtjes blijven iets kleiner en worden gemiddeld 1.50 tot 2.50 meter lang. Het gewicht van een flink mannetje kan wel 320 kilo bedragen. Een klein vrouwtje daarentegen weegt soms maar 60 kilo, maar grotere vrouwtjes halen ook wel de 200 kilo. Ze leven overdag en zoeken dan naar voedsel. Dit voedsel bestaat uit plantaardig voedsel zoals noten, wortels, planten en grassen. Verder eet de bruine beer ook insecten en kleine zoogdieren, en soms zelfs een groter dier. En natuurlijk honing, daar zijn ze dol op. Alleen in gebieden waar de beer gestoord wordt door de mens, komt deze 's nachts tevoorschijn.
Kodiakbeer
De kodiakbeer behoort ook tot de bruine beer en is een zeer grote beer. Een mannetje kan wel 400 tot 500 kilo wegen, maar er zij zelfs zwaardere beren gesignaleerd. Deze beer komt voor in Noord-Amerika, op het eiland Kodiak waar de naam aan is ontleend. Verder ook in de buurt van Alaska.
Mexicaanse beer
Deze beer komt voor in Mexico. Rond het jaar 1965 is de Mexicaanse beer niet meer gesignaleerd, wat zou kunnen betekenen dat deze is uitgestorven.
Grizzlybeer
Deze bekende beer leeft in Noord-Amerika, in natuurparken. In Yellowstone park is deze beer te zien, maar ook in Canadese natuurparken. De grizzlybeer wordt ongeveer 3 meter lang met een gewicht van 600 kilo.
Een aanval van een beer
De bruine beer is niet agressief en zal mensen met rust laten. Echter, wanneer er weinig voedsel te vinden is, trekt de bruine beer steeds vaker naar de steden toe. Vrouwtjes met jongen kunnen beschermend zijn voor hun jongen en wel agressief reageren. Wie aangevallen wordt door een bruine beer, kan zich het beste doodstil houden, doen alsof hij dood is. De bruine beer denkt hierdoor dat zijn slachtoffer geen bedreiging meer vormt en zal de aanval stoppen. Ga niet terug vechten en niet schreeuwen. Het terugvechten is bovendien nutteloos, de beer zal dit altijd winnen van de mens. In een boom klimmen of in het water springen is ook nutteloos, dit kan de beer allemaal beter en sneller. Alleen de grizzlybeer klimt niet in bomen, in dit geval kan men wel in een boom proberen te klimmen.
Een afstand van 200 meter tussen jou en de beer is een nog veilige afstand. Loop langzaam van de beer weg en roep niks naar hem. Op een afstand van 100 meter kan het gevaarlijk worden. Blijf uitermate kalm, maak geen onverwachte bewegingen. Ga nooit rennen maar loop langzaam achteruit. Een beer heeft maar 3 seconden nodig om 50 meter af te leggen. Zodra de beer reageert op je bewegingen, blijf je doodstil staan. Beweeg pas weer als de beer gerust gesteld is. Kijk de beer ook nooit recht aan, dit komt bedreigend over. Wanneer de beer toch aanvalt, gooi hem dan snel iets toe. Dot zal hem afleiden. Valt hij uiteindelijk toch aan, pas dan bovenstaande toe en houdt je voor dood. Krom je lichaam en bescherm je hoofd en buik.