Verschillende soorten zadels

Verschillende soorten zadels Er zijn verschillende soorten zadels. Voor bijna elke tak van paardensport is er wel een speciaal zadel op de markt. Deze zijn allemaal ook echt specifiek gemaakt om de sport zo goed mogelijk uit te oefenen. In dit artikel kunt u omschrijvingen lezen van verschillende soorten zadels.

Dressuurzadel

Een dressuurzadel heeft vaak lange recht naar beneden lopende zweetbladen. De kniewrongen lopen ook relatief recht naar beneden aan de voorkant van het zadel. Dit zadel zorgt voornamelijk dat u recht zit. Vaak heeft dit zadel ook een diepe zit en gel in de bovenkant van het zadel is aan te bevelen tegen eventueel pijn als u paard eens een rare beweging maakt. In principe zou een dressuurzadel er voor moeten zorgen dat u makkelijk recht in de juiste dressuurhouding plaats kunt nemen, is dit niet het geval probeer dan wat verschillende merken zadels uit.

Springzadel

Bij een springzadel loopt het zweetblad duidelijk met een boog naar voren waardoor deze ook minder lang naar beneden door loopt. Aangezien de beugels korter gaan bij het springen zodat je goed mee kunt gaan met de beweging is het zadel op die manier gemaakt zat ook bij het springen je benen in de goede houding worden geplaatst. De kniewrongen zijn bij een springzadel dan vaak ook meer aanwezig, zorg dat u geen last heeft tijdens het rijden van de kniewrongen. De lepel is plat en laag zodat u daar geen hinder van ondervind. De beugelriemen moeten bij het springen minstens 2 gaatjes korter dan bij het dressuur.

Veelzijdigheidszadel

Dit zadel zit tussen een spring en dressuurzadel in. Het zweetblad is dan ook wel iets naar voren gevormd maar niet zo extreem als bij een springzadel. Dit zadel is geschikt voor de basiswedstrijden en recreatieve ruiters. Bij de hogere klasses zult u toch merken dat een spring of dressuurzadel (ligt er aan welke kant u op gaat in de sport) u beter helpt en dat u het paard minder zal hinderen met uw zit. Het voordeel is natuurlijk van een veelzijdigheidszadel dat u één zadel heeft die u overal voor kunt gebruiken, waardoor u minder geld uit hoeft te geven.

Westernzadel

Een westernzadel is vaak erg zwaar. Deze is voornamelijk gebouwd voor de veiligheid en comfort van de ruiter. De knop vooraan het westernzadel (ook wel 'horn' genoemd) is gemaakt om eventueel aan vast te houden of om een lasso om heen te hangen. De brede stijgbeugel riemen zorgen ervoor dat het been niet tegen het paard aan kan schuren en dat uw been niet warm en bezweet word van de dampen van het paard. Western zadels zijn erg zwaar maar omdat het zadel zo groot is word het gewicht wel goed verdeeld over de rug van het paard. Het zadel is zo zwaar omdat westernzadels zijn gemaakt om lang mee te gaan, waardoor er zwaar maar erg goed hout en leer in word gebruikt.

Boomloze zadels

Het woord zegt het al, het gaat om een zadel zonder boom. We zetten de voor en nadelen even op een rij:
  • Je hebt meer contact met het paard
  • Vormen naar de rug van het paard waardoor de pasvorm vele beter is
  • Het gewicht van de ruiter word over een groter oppervlak verdeelt
  • Het zit heel anders
  • De ruiter moet wennen aan de balans
  • Het design is ander wat een voor en nadeel kan zijn
De afbeelding bij dit artikel is een boomloos zadel.

Dameszadel

Deze zie je tegenwoordig niet vaak meer. In beginnerslessen word voor de grap wel eens geoefent zo plaats te nemen maar in een gewoon zadel is dit erg lastig. Een dameszadel heeft bijna geen boom zodat het been makkelijk langs het paard ligt. De linkervoet bevind zich dus in de stijgbeugel en de andere hangt los. Dit betekend ook dat aan de kant waar de benen zich bevinden het zweetblad lang en breed is en aan de andere kant heel klein omdat deze daar eigenlijk niet echt nodig is. Dit zadel heeft een speciale balanssingel zodat het zadel wel in balans blijft als u al het gewicht op één kant draagt.

Renzadel

Dit is een erg licht zadel, ze wegen rond de 500 gram zodat het paard zo snel mogelijk kan gaan. Mocht u het voor de hobby doen kun u beter een iets zwaarder type namen bijvoorbeeld van kunststof. De zweetbladen zijn ver naar voren uitgesneden en de singel loopt helemaal om het zadel heen.
© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paard: boomloze zadelsIn een Engels rijzadel zit een ijzeren of kunststof boom, die het zadel zijn vorm geeft. Boomloze zadels hebben in plaat…
Een zadel passen: inches van een zadelEen zadel voor uw paard is te verkrijgen in vele soorten en maten. Om het juiste zadel te kopen is het belangrijk te wet…
Over zadels: boom vs. boomloos zadelBoomloze zadels worden steeds populairder. In vergelijking met zadels met een boom heeft het boomloze zadel een flexibel…
Western rijden een tak van de paardensportDe meeste mensen die niets hebben met paarden zullen bij Western denken aan de cowboy's die rodeo doen op een stier of p…

Het voortplantingsgedrag van de tijgerHet voortplantingsgedrag van de tijgerEen tijger straalt net zoals een leeuw kracht uit. De welpen van een tijger zijn koddig en heel wat mensen vallen dan oo…
De olifant: paringsritueel, musth, voortplantingDe olifant: paringsritueel, musth, voortplantingOlifanten zijn grootse dieren die zowel een gevoel van sympathie als van angst oproepen. Een olifant in een felle strijd…
Bronnen en referenties
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 30-04-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.