InfoNu.nl > Dier en Natuur > Dieren > Diersoort: het Jachtluipaard

Diersoort: het Jachtluipaard

Diersoort: het Jachtluipaard Het jachtluipaard word ook wel Cheeta(h) genoemd. Het is van oorsprong een roofdier, maar toch zijn ze niet erg agressief. Vroeger werden jachtluipaarden zelfs door mensen gehouden en getraind. Het jachtluipaard kan in gevangenschap een leeftijd van 12 jaar halen. In dit artikel vind u meer informatie over het jachtluipaard.

Land van herkomst

Het jachtluipaard kwam voor in Afrika en Zuid-Azië. Dankzij het veranderen van de leefomgeving komen er nog maar een tiental jachtluipaarden in Zuid-Azië voor. Hij leeft het liefst op open vlaktes met wat struiken en bomen waarin hij zich tijdelijk kan verstoppen voor hij een prooi gaat aanvallen. Op een open vlakte heeft hij alle ruimte om te rennen en kan de prooi niet makkelijk ontkomen aan de snelheid van het jachtluipaard.

Uiterlijk

De vacht van het jachtluipaard is geel/bruinachtig en voor een groot deel bedekt met zwarte vlekken. Alleen zijn borst en buik zijn niet bevlekt en zo goed als wit. Zijn staart is ook bevlekt tot het uiteinde daar vormen de zwarte vlekken kringen en het puntje van de staart is volledig zwart.
Het jachtluipaard is rank gebouwd maar wel erg gespierd. Zijn poten lijken ongewoon lang in vergelijking met zijn lichaam, deze zijn zeer krachtig waardoor hij goed af kan zetten. Een volwassen jachtluipaard weegt tussen de 35 en 65 kg. Zijn schofthoogte ligt gemiddeld rond de 80cm.

Snelheid

Het jachtluipaard is het snelste landdier in de wereld. Hij kan binnen 3 seconden een snelheid van 110km per uur halen. Dat hij het snelste dier is heeft hij met name te danken aan zijn flexibele ruggengraat, een groot lever en een groot hart. Door zijn flexibele ruggengraat kan hij in één keer heel veel kracht zetten. Er zijn daarnaast nog twee redenen waardoor hij die top snelheid kan behouden terwijl hij scherpe bochten maakt:
  • Zijn staart houdt hem in balans
  • Zijn nagels zijn nooit volledig ingetrokken waardoor hij niet makkelijk uit zal glijden

Sociaal gedrag

In tegenstelling tot de meeste dieren leven de vrouwtjes apart en de mannen vaak in kleine groepjes. De vrouwen hebben een territorium dat wel zo'n 5 keer zo groot kan zijn als die van het groepje mannen, maar zij verdedigt haar territorium niet waardoor de gebieden soms worden overlapt met een territorium van een ander vrouwtje. De mannen zetten hun territorium af door urine. Als er een indringer op het terrein van de mannen komt wordt deze aangevallen.

Voedsel

Het jachtluipaard is niet onwijs sterk, maar wel snel. Hij jaagt dan ook voornamelijk op kleine tot middelgrote antilopen. Eerst kijkt hij vanaf een afstand toe welke prooi het beste is. Vervolgens sluipt het jachtluipaard richting het dier en pas op 10 á 30m afstand begint het jachtluipaard te sprinten. Als hij dichtbij genoeg is slaat hij met zijn voorpoot zodat het dier struikeld en vervolgens grijpt het jachtluipaard de prooi in zijn nek, hij laat niet los tot het dier gestikt is. Hij begint meestal met het eten van het achterwerk aangezien hier veel vitamine en mineralen in zitten.
Aangezien het jachtluipaard dus niet erg sterk is sleept hij zijn prooi het liefst mee naar een struik of boom zodat zijn prooi niet door andere roofdieren word afgepakt. Een jachtluipaard eet gemiddeld zo'n 14kg per dag.

Voortplanting

Het jachtluipaard is geslachtsrijp na 20 á 23 maanden. Net zoals wij mensen kunnen jachtluipaarden het hele jaar door paren. Toch zijn vrouwen kieskeurig, ze gaan voor een mannetje in de buurt maar willen maar 2 maal per jaar paren. De andere keren als ze een man tegenkomt die met haar wilt paren zal ze gaan vechten. De vrouwtjes willen ook altijd een onbekende man.
Na zo'n 90 dagen zal het vrouwtje gemiddeld zo'n 4 jongen werpen. Het opvoeden doet de moeder alleen. Zij verplaatst het jong regelmatig van plaats zodat hij niet meegenomen kan worden door een roofdier. Het nog grijze wollige welpje zal na ongeveer 4 maanden zijn vacht verwisselen. Na 6 weken volgt de welp zijn moeder en zal hij meegenieten van de door haar gevangen prooi. Na één jaar zal het jong zijn eigen weg zoeken.

Wistjedat?

Het jachtluipaard vroeger getraind werd door mensen? Het jachtluipaard is van aard namelijk helemaal niet agressief. Ze werden gebruikt voor de jacht op andere dieren.
© 2009 - 2019 Bembi, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Snelste dieren per soort op aardeSnelste dieren per soort op aardeWelke dieren zijn de snelste dieren ter wereld? Hoe ziet de lijst van de snelste dieren per soort uit? Welk dier is het…
Cheetah of jachtluipaardCheetah of jachtluipaardSmaken verschillen maar de meeste mensen zullen een cheetah mooier vinden dan een leeuw. De kans om een cheetah tegen te…
De snelste dieren op aardeDe snelste dieren op aardeDe snelheid van een dier heeft vaak invloed op de overlevingskansen van het dier. Hierdoor zijn bepaalde soorten zeer le…
De Zwarte PanterDe zwarte panter is een machtig roofdier en is een van de meest agressieve dieren in de wereld. Ook zijn er nogal wat ve…
Gegevens van de leeuwGegevens van de leeuwDe leeuw wordt de koning der dieren genoemd, hij leeft in de Afrikaanse Savannah, meer weten, lees dan verder!
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Diersoort: het Jachtluipaard"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bembi
Laatste update: 29-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!