Alles over muizenplagen

Alles over muizenplagen Één enkele muis kan gemakkelijk een plaag veroorzaken. Veel panden kampen dan ook met grote muizenoverlast. Deze beestjes kunnen niet alleen materiële schade aanrichten en mensen aan het schrikken maken, zij kunnen mensen ook ziek en allergisch maken. Veel mensen zullen de volgende situatie herkennen: iemand zit ijverig te werken en voelt plotseling wat kriebelen, als deze persoon kijkt wat er aan de hand is, schiet er een muis weg. Een collega van deze persoon klaagt dat het snoepgoed dat hij in zijn bureaulade bewaart is aangevreten. De analyse van dit probleem is simpel: het kantoor in kwestie kampt met een muizenplaag.

Oorzaken muizenplaag

Muizenplagen kunnen voorkomen en ontstaan door verschillende oorzaken. Het staat vast dat de laatste jaren de muizenpopulaties gestaag toenemen doordat de winters in ons land warmer worden. Muizen leven hierdoor namelijk langer en kunnen zich vaker voortplanten, waardoor muizenpopulaties sneller kunnen groeien dan voorheen. Vaak ontstaat een muizenplaag in de buurt van bouwplaatsen, omdat de natuurlijke leefomgeving van de muizen dan verstoord wordt. De muizen zullen zich verplaatsen omdat zij overlast ondervinden van de herrie en trillingen van de bouwwerkzaamheden. Verplaatsen gaat relatief makkelijk omdat deze dieren via kleine gaatjes, leidingen, kieren en dergelijke al naar binnen kunnen. Omdat huismuizen alleen binnen leven, komen muizenplagen vooral voor in steden. Iedere muis is bezig met twee zaken: overleven en voortplanten. Dus ze zijn altijd op zoek naar eten en naar elkaar. Mag er op een bedrijf achter het bureau gegeten worden, dan zullen er altijd ergens etensresten liggen, wat muizen aantrekt. Deze muizen vermenigvuldigen zich vervolgens razendsnel; binnen zes weken is een huismuis volwassen en kan hij zich voorplanten. Dit resulteert in gemiddeld zo’n zes tot tien nesten per muis per jaar, waardoor één enkele muis wel tot 2600 muizen kan voortbrengen in één jaar tijd!

Gevolgen muizenplaag

Buiten dat muizen voor overlast kunnen zorgen door hun geknaag (ze knagen verpakkingen aan, electriciteitskabels, etenswaren etc.) en schrikreacties kunnen veroorzaken, zijn ze geen goed visitekaartje voor een bedrijf. Verder zorgen muizen voor verontreiniging met hun uitwerpselen. Zo laat een muis overal druppeltjes urine achter en produceert elke diertje zo’n acht keutels per dag. Deze uitwerpselen komen ook op toetsenborden en dergelijke terecht, waardoor mensen ziek kunnen raken. Voor mensen met een minder goede weerstand kan zo’n besmetting zeer gevaarlijk zijn, en in sommige gevallen zelfs dodelijk! Door veel in een omgeving met muizen te komen kan iemand allergisch voor deze dieren worden. Vooral de urine van de muizen is een sterk allergeen. Omdat het overal achtergelaten wordt, kan het allergeen zich gemakkelijk door de lucht verplaatsen, wat keer op keer gebeurd bij het schoonmaken. Iemand die eenmaal allergisch is komt hier nooit meer vanaf en de reacties zijn meestal jeuk en niezen. Verder kunnen een loopneus, of juist een verstopte neus, benauwdheid, eczeem en jeukende of tranende ogen symptomen zijn.

Oplossingen muizenplaag

De meest gebruikte bestrijdingsmethode is het strooien van gif. Dit is in veel gevallen echter niet effectief, omdat jongen bij het zogen al een voorkeur ontwikkelen voor een bepaald soort voedsel. Dus eet een moedermuis veel zoetigheid, dan willen al haar jongen ook zoetigheid. Hierdoor zullen ze gestrooid gif vaak links laten liggen. Ook vallen zetten is niet erg effectief, omdat de meeste vallen geleegd moeten worden op het moment dat er een muis in zit. Dit is dus erg arbeidsintensief.

Daarom is voorkomen beter dan genezen. Vaak komen muizen al in een gebouw wonen voor het daadwerkelijk opgeleverd wordt. Kruimelende bouwvakkers trekken al muizen aan in de bouwfase en architecten en aannemers doen vaak niet voldoende aan dierplaagpreventie. Het gebruik van weringsmaatregelen is aan te bevelen. Dit kan bijvoorbeeld door knaagbestendig materiaal te gebruiken bij de bouw, maar ook door geen planten tegen de gevels te laten groeien (muizen klimmer hierin omhoog). Verder moeten kieren en gaten zoveel mogelijk gedicht worden. Gebouweigenaren zullen vervolgens voldoende afgesloten afvalemmers in en rondom het gebouw moeten plaatsen en eventueel het eten op de werkplaats verbieden. Anders zal het eten afgesloten verpakt moeten worden en liefst hoog opgeborgen op enige afstand van muren (muizenpaden liggen meestal langs muren). Mocht er nu toch een muizenplaag ontstaan in een pand, dan is het aan te bevelen dat een professionele plagenpreventiedienst wordt ingeschakeld voor de bestrijding. Zij weten wat de beste bestrijdingsmethoden zijn en zullen effectiever te werk kunnen gaan dan wanneer men zelf lukraak ergens wat gif strooit. Wacht in elk geval niet te lang met bestrijden want muizen planten zich zeer snel voort en veroorzaken snel zeer veel overlast.

De Huismuis

  • Lengte: 7 – 10 cm (de staart is ongeveer evenlang als de lichaamslengte)
  • Gewicht: 12 - 30 gram
  • Voortplanting: 4 – 6 jongen per nest en 6 – 10 nesten per jaar
  • Draagtijd: Zo'n 3 weken.
  • Groei: 2 maanden van geboorte tot geslachtsrijpheid.
  • Voedsel: Vetproducten en granen, ongeveer 3 gram per dag.
  • Vocht: Bij voldoende vocht in het voedsel geen extra vocht nodig, drinkt bij droog voedsel tot 3 ml. per dag
  • Omgeving: Binnen, op of onder de grond, maar klimt vaak
© 2009 - 2024 Sportler, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
5 manieren om muizen buiten de deur te houden5 manieren om muizen buiten de deur te houdenZe zijn snel, vreten van alles aan en laten ook nog eens heel wat keuteltjes achter: Muizen! Menig mens is doodsbang voo…
Bestrijden van muizen! Hoe en met welke middelen?We hebben er allemaal wel last van, ongedierte in de voor en/of achtertuin maar ook in het huis zoals mieren, rupsen, sl…
Een muizenplaag: hoe kom ik van muizen af?Een muizenplaag: hoe kom ik van muizen af?Muizen kunnen allerlei ernstige ziektes met zich meebrengen en zijn hierdoor een gevaar voor de volksgezondheid. Hiernaa…
Vang muizen met pindakaasVang muizen met pindakaasLast van muizen? Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om ze te bestrijden. Gif gebruiken is een mogelijkheid. Ook k…

Het belang van een goed passend zadelEr zijn veel mensen die dol zijn op paardrijden. Helaas weten lang niet al deze mensen hoe belangrijk het is om met een…
Diersoort: het JachtluipaardDiersoort: het JachtluipaardHet jachtluipaard word ook wel Cheeta(h) genoemd. Het is van oorsprong een roofdier, maar toch zijn ze niet erg agressie…
Bronnen en referenties
  • Alieke Bruins: Knagende Collega's
Sportler (57 artikelen)
Gepubliceerd: 28-07-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.