De snelste dieren op aarde

De snelste dieren op aarde De snelheid van een dier heeft vaak invloed op de overlevingskansen van het dier. Hierdoor zijn bepaalde soorten zeer lenig of geheel gestroomlijnd. Dit zorgt ervoor dat er weinig energie verloren gaat vanwege de weerstand van lucht of water. Het starten van een sprint kost namelijk een grote hoeveelheid energie. De vogels, vissen en landdieren hebben allemaal hun eigen oplossing gevonden om slim om te gaan met de natuurwetten. Wanneer een diersoort geheel gebouwd is om te kunnen rennen kan dit soms echter nadelen opleveren.

De snelste dieren op aarde


Snelheid en evolutie

De snelheid van bepaalde diersoorten zorgt ervoor dat ze in de natuur kunnen overleven. Voor zowel prooidieren als roofdieren heeft snelheid een voordeel. Hierdoor kunnen zij de kans op een maaltijd vergroten of juist vermijden dat ze zelf ten prooi vallen aan een roofdier.

Energie

Het behouden van een hoge snelheid vergt echter veel energie. Hierdoor kunnen sommige diersoorten slechts voor een kort moment hun snelheid behouden. Snelle dieren zijn in de meeste gevallen atletisch gebouwd. Hiernaast komt het vaak voor dat zij gestroomlijnd zijn om zoveel mogelijk weerstand van de omgeving te voorkomen. Dit zorgt ervoor dat ze meestal minder energie hoeven te verbranden dan andere diersoorten om dezelfde snelheid te kunnen behalen.

Bron: Mike Baird, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Mike Baird, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

De snelste vogel

De slechtvalk is de snelste vogel ter wereld. Onderzoekers denken dat hij een snelheid van minstens tweehonderd kilometer per uur kan bereiken. Deze enorme snelheid behaalt hij tijdens het nemen van een duikvlucht. Het is echter moeilijk om de exacte snelheid te kunnen bepalen. Dit heeft namelijk te maken met een aantal factoren zoals de betrouwbaarheid van de meetmethode en de windsnelheid. Deze enorme snelheid hebben ze nodig om op jacht te gaan naar andere vogelsoorten. Hij vangt namelijk zijn prooi in de lucht. Door zijn snelheid heeft hij de mogelijkheid om elke willekeurige vogelsoort met zijn snelheid te kunnen overtreffen.

Leefgebied

De slechtvalk komt overal op de wereld voor behalve rondom Antarctica. Deze vogel komt zelfs in stedelijke gebieden voor waar hij gebouwen en andere menselijke constructies gebruikt om hier een nest te bouwen. Hij bouwt zijn nest meestal op een veilige hoogte. De broedperiode is in maart en april. Wanneer de vogel in de stad te vinden is gaat hij meestal op jacht naar duiven. Duiven komen hier namelijk in grote getale voor. Onderzoekers schatten dat de populatie in totaal meer dan een miljoen exemplaren groot is.

Bron: Hein waschefort, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Hein waschefort, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Het snelste zoogdier

Het snelste zoogdier is de cheetah. De katachtige komt in meerdere landen in Afrika voor. Hiernaast is dit behendige roofdier in Iran te vinden. Hij behoort tot de jachtluipaarden en kan een snelheid behalen van 104,4 kilometer per uur. Deze snelheid kan hij echter niet voor een lange periode aanhouden. De cheetah is lichter gebouwd dan andere soorten jachtluipaarden zodat hij razendsnel kan accelereren. Het nadeel van zijn lage gewicht is dat hij een gevecht met overige roofdieren meestal verliest. Een cheetah die zijn snelheid niet kan behalen valt namelijk eenvoudig ten prooi aan andere roofdieren.

Ernstige bedreiging

De cheetah staat bekend als een bedreigde diersoort. Dit wordt grotendeels veroorzaakt doordat zijn leefgebied steeds meer verdwijnt. Hij komt namelijk regelmatig in aanraking met boeren. Het vee en landbouwgrond wordt meestal beschermd door middel van valstrikken. Hiernaast komt het voor dat er op het roofdier gejaagd wordt. Dit kan door boeren gebeuren of stropers die zijn huid willen verkopen. Biologen hebben ontdekt dat het dier al eerder bijna was uitgestorven. Aan de hand van zijn genetische samenstelling heeft men dit kunnen vaststellen. Wanneer een soort op deze manier bijna uitsterft wordt het "een bottleneck" genoemd.

Bron: Dominic sherony, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Bron: Dominic sherony, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

De snelste vis

De zeilvis heeft een gestroomlijnd lichaam waardoor hij enorme snelheden kan behalen. Hij is te herkennen aan het grote zeil dat zich op zijn rug bevindt. De Griekse wetenschappelijke benaming voor deze vis is 'Istiophorus platypterus'. 'Istios' betekent namelijk "zeil" en 'pherein' betekent "dragen". Tevens heeft hij een scherpe lange snuit waarmee hij als een pijl door het water schiet. De snelste metingen laten zien dat hij met meer dan 110 kilometer per uur uit het water kan schieten. Ondanks dat hij meer dan drie meter lang kan worden en zo'n 100 kilo kan wegen lijkt hij hiermee de natuurwetten te tarten. Zeilvissen zijn meestal ver op te zee te vinden waar hij nabij het wateroppervlakte op jacht gaat naar kleine vissen en andere zeedieren. Hij heeft een voorkeur voor een warme watertemperatuur en is hierdoor grotendeels in het gebied rondom de evenaar te vinden.
© 2016 - 2024 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snelste dieren per soort op aardeSnelste dieren per soort op aardeWelke dieren zijn de snelste dieren ter wereld? Hoe ziet de lijst van de snelste dieren per soort uit? Welk dier is het…
Cheetah of jachtluipaardCheetah of jachtluipaardSmaken verschillen maar de meeste mensen zullen een cheetah mooier vinden dan een leeuw. De kans om een cheetah tegen te…
Slechtvalk, Falco peregrinusDe slechtvalk, Falco peregrinus, is een grote valksoort, en een bijzonder snelle. In duikvlucht bereikt hij snelheden gr…
De cheeta, het snelste roofdier op aardeDe cheeta, het snelste roofdier op aardeDe cheeta is de snelste luipaardsoort. Hij staat ook wel bekend als de jachtluipaard. Dit roofdier kan een snelheid van…

Paardenrassen: LipizzanerHet Oostenrijkse paard, met zijn herkomst in Slovenië die de ster is op de Spaanse rijschool in Wenen. Om over een inter…
Paardenrassen: Friese paardDe zwarte schoonheid van Friesland. De lange wapperende manen, de mooie sokken en de trotse zwarte houding is wat de mee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: http://www.geograph.org.uk/photo/1979118
  • https://top5ofanything.com/list/c1e81625/Fastest-Birds-on-Earth
  • http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/198
  • http://www.conservationinstitute.org/10-fastest-animals-on-earth/
  • http://www.alletop10lijstjes.nl/10-snelste-land-dieren-ter-wereld/
  • http://www.lions.org/cheetah-habitat.html
  • http://animals.nationalgeographic.com/animals/fish/sailfish/
  • Afbeelding bron 1: Mike Baird, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Hein waschefort, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Dominic sherony, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Tijger3 (112 artikelen)
Laatste update: 29-06-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.