Aparte dierenwereld

Aparte dierenwereld In de dierenwereld leven ontelbare diersoorten, elke soort met zijn eigen specifieke kenmerken. Je vindt er dieren die unieke eigenschappen bezitten en de mens met open mond doen toekijken. Sommige zijn wel heel specifiek. Een voorsmaakje dat misschien aanzet om zelf op onderzoek uit te trekken.

Apart broedgedrag

Zeepaardjes herinneren we ons als kleine zeediertjes die vertikaal zwemmen, maar wist u dat ze ook een heel leuk ritueel van voortplanten, uitbroeden en baren hebben? Het wijfje stopt haar eitjes in de buidel van het mannetje dat ze bevrucht en uitbroedt. Bij de geboorte knijpt de papa de zeepaardjes als het ware naar buiten. Tijdens de ‘zwangerschap’ doet het koppeltje elke morgen gedurende een tiental minuten een soort van paringsdans waarbij ze de staarten in elkaar draaien en van kleur verschieten. Als het jong een mannetje is, paren ze direct opnieuw.

De keizerpinguïn is een dier met een ijzeren karakter. Het broedt het ei van het wijfje uit en moet daarvoor negen weken lang in kou en storm blijven staan. Hij beschermt het ei in een huidplooi onder zijn poten. Al die tijd eet noch drinkt hij (hij heeft uit voorzorg een dikke vetlaag gekweekt) met als gevolg dat zogauw het jong geboren wordt hij zich ijlings naar de zee spoedt om op krachten te komen, ook al bevindt die zich honderd kilometer verderop.

Apart rekgedrag

Wanneer de naakte molrat zwanger wordt kan ze haar ruggengraat niet minder dan dertig centimeter langer maken om het jong voldoende plaats te bieden maar tevens perfect slank te blijven, want ze wil in staat blijven om zich door de smalle gangen van haar onderaardse woning te kunnen voortbewegen.

Apart lachgedrag

Dat apen als de voorvaderen van de mens worden gezien is niet nieuw. Daarom zal het u niet verbazen dat de bonobos of pygmee chimpansee ook lacht en daarbij een gelijkaardige gelaatsuitdrukking als bij een mensenbaby tentoonspreidt. Het is niet dezelfde soort lach die de mens voortbrengt maar een soort van snel in- en uitademen dat op hijgen lijkt. Ook eens proberen?

Apart watertrappelen

Een speciale soort van hagedis slaagt erin om over het water te rennen. Ooit is er een mens geweest die het heeft voorgedaan (maar stappen dan). Dus is het niet verwonderlijk dat deze hagedis de Jezus-hagedis (of basilisk) wordt genoemd. Hij ontwikkelt een razendsnel tempo over het land en zet die snelheid voort over het water zodat zijn poten nooit de gelegenheid krijgen om in het water weg te zakken. Het is een echte watertrapper.

Aparte vliegstijl

De kolibrie is wellicht de kleinste vogel ter wereld. Hij heeft ongeveer de grootte van een hommel en komt vooral voor in Zuid-Amerika. Hij wordt ook wel eens het ‘helikopterke’ genoemd omdat hij zowel achteruit kan vliegen als vertikaal opstijgen of ter plaatse blijven hangen. Dit wordt mogelijk gemaakt door het razendsnelle bewegen van zijn vleugels. Dat varieert van 15 tot 80 slagen per seconde. Omdat dit een energieverslindende activiteit is, is de kolibrie constant op zoek naar voedsel.
© 2009 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het bijzondere leven van de naakte molratDiep onder de grond in een zelf gegraven burcht leeft een onbehaard, rimpelig knaagdiertje; de naakte molrat. Samen met…
Zeepaardje: paardje of visje?Zeepaardje: paardje of visje?Net zoals de titel al zegt lijkt het zeepaardje van de bovenkant op een paard, maar toch is dit dier een vis.
Het zeepaardje spreekt tot onze verbeeldingHet zeepaardje is doorheen onze geschiedenis vaak het onderwerp geweest van onze verbeelding en fantasie. De hippocampus…
Het zeepaardje, met uitsterven bedreigd!Een van de meest fascinerende en wonderlijke dieren in de onderwaterwereld is het zeepaardje. Dit wonderlijke diertje ko…

Het dierenrijk, een bijzonder rijkIn het verleden, toen de wereld nog makkelijk was, werd al het leven op aarde onderverdeeld in twee groepen: het dierenr…
Een paar vlinderfeitjesVlinders kunnen mensen vrolijk maken. Toch hebben de meeste insecten geen positieve invloed op mensen. Wat maakt de vlin…
Bronnen en referenties
Vosje (460 artikelen)
Laatste update: 06-05-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.