Het dierenrijk, een bijzonder rijk

In het verleden, toen de wereld nog makkelijk was, werd al het leven op aarde onderverdeeld in twee groepen: het dierenrijk en het plantenrijk. Veel mensen denken nu nog steeds zo. Maar het dierenrijk is inmiddels onderverdeeld in zoogdieren, vogels, reptielen, vissen, kikkers, mosselen, kreeften, insecten en lagere diersoorten zoals kwallen, wormen en ander klein grut.

Hoelang leven dieren

Hoewel de levensduur van dieren afhankelijk is van meerdere factoren lijkt het dat elk soort een soort van biologische klok ingebouwd heeft, die het ouder worden bepaalt en regelt. Schildpadden, met een langzame stofwisseling, zijn hoogstwaarschijnlijk de langs levende dieren op aarde. Onder de zoogdieren is de mens de recordhouder, die het vermogen heeft zijn leef en woonmilieu te beheersen en geneesmiddelen voor zijn kwalen te vinden. De walvissen worden ongeveer net zo oud als de mens ( de leeftijd van een walvis is vast te stellen aan de hand van het aantal ringen in de wasachtige oorafsluitingen). Bij de vogels kan de papegaai meer dan 70 jaar worden.

Wat is het grootste dier

De blauwe vinvis is het grootste dier op aarde. Dit dier is wel gemeten maar nog nooit gewogen. De blauwe vinvis kan meer dan 27 meter worden. Walvissen kunnen zo groot worden omdat ze door het water worden gedragen. Als een dier op land zo groot zou worden zou het door zijn eigen gewicht worden geplet, tenzij hij zo zwaar gebouwd is dat hij nauwelijks zou kunnen bewegen. Daarbij zou zo'n groot dier niet genoeg eten kunnen vinden om te overleven. Het grootste landdier is de mannelijke Afrikaanse olifant, die met een schouderhoogte van 3,5 m en een gewicht van 7000 kg kan bereiken.

welk dier heeft de grootste eetlust

Als je in verhouding naar de afmeting van het lichaam kijk, dan heeft de spitsmuis de grootste eetlust. Dit komt door zijn snelle stofwisseling, en eet dagelijks meerdere malen zijn eigen gewicht aan voedsel. De stofwisseling van een spitsmuis gaat vaak zo snel dat de hartslag 1200 per minuut bedraagt. Van de landdieren is de olifant de grootste eter. Per dag eet hij tussen de 135 en 225 kg bladeren, bast, takken en andere plantaardig voedsel.

Moeten dieren elke dag eten

Veel dieren eten zich helemaal vol als er voedsel in overvloed is en eten daarna lange periode helemaal niet. Andere dieren eten niet ter wille van hun jongen. De mannetjes van sommige muilbroeders gebruiken weken achtereen geen voedsel omdat deze vissen dan de eitjes van het vrouwtje in hun bek meedragen tot deze uitkomen. Volwassen eendagsvliegen eten helemaal niet. De opdracht van deze dieren die zo kort leven is te paren en een nieuwe generatie verwekken. Voor de meeste andere dieren echter bestaat het leven voornamelijk uit eten en voorkomen dat ze zelf gegeten worden.

Waarom dieren staarten hebben

Een vis kan ook zonder staat nog wel zwemmen, maar lang niet zo goed als met staart. De kracht om te zwemmen wordt geleverd door heen en weergaande bewegingen van zowel het lichaam als de staart. De staart wordt tevens gebruikt om te sturen. Rivierkreefjes bewegen zich door een ruk met de staart snel in achterwaartse richting. En een kikkervisje zwemt door middel van zwaaiende staartbewegingen. Landdieren gebruiken hun staart voor grijpen, steun, het zoeken van evenwicht, het geven van signalen en het lokken van een partner. Voor de voortbeweging van landdieren is de staart van ondergeschikte betekenis. Hardlopende dieren zoals een jachtluipaard gebruikt zijn staat tijdens het rennen als stabilisator.

Waarom zijn dieren giftig

Sommige dieren ontwikkelen snelheid om een prooi te grijpen of te ontkomen aan een vijand. Scherpe klauwen of tanden helpen bepaalde soorten zich te verdedigen en voedsel buit te maken. Vergif is weer een ander wapen: een chemisch wapen dat aanvallend (voor het verlammen of het doden van de prooi), verdedigend (als bescherming) of voor beide doeleinden gebruikt kan worden. Vogels zijn de enigste dierengroep waar geen giftige soorten zijn. Onder zoogdieren zijn er maar een paar soorten die giftig zijn ( het vogelbekdier en bepaalde spitsmuizen.

Giftige dieren zijn lang niet altijd agressief. Dieren die zichzelf met gif verdedigen, zijn soms wel zeer opvallend van kleur. hun kleuren dienen als waarschuwing en ze gebruiken hun gif alleen bij wijze van zelfverdediging. Veel giftige dieren produceren zelf geen vergif maar betrekken het uit het voedsel dat ze eten. Soepschildpadden die in de Caribische wateren leven en zich daar vooral voeden met bepaalde zeegrassoorten zijn voor de mens niet giftig. In het Indo- Pacifische gebied echter, waar ze voornamelijk kwallen eten, zijn dat wel.

Wat doet een olifant als hij jeuk op zijn rug heeft?

Als een olifant jeuk heeft op zijn rug kan hij daar moeilijk krabben en kan evenmin zich zelf schuren tegen een boom. De olifant tilt daarom een een steen op en gebruikt die als rugkrabber. Olifantenmoeders gebruiken een anders werktuig ook wel als een strafmiddel: een ontwortelde heester of een klein boompje dient als roe om een zich misdragend jong er van langs te geven.
© 2009 - 2024 Ray14125, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het dierenrijk – gewervelde dieren ingedeeldHet dierenrijk – gewervelde dieren ingedeeldHet dierenrijk bestaat uit allerlei afdelingen, klassen en soorten. Dieren zijn ten eerste te verdelen in twee groepen:…
Gewervelde DierenGewervelde dieren (Vertebrata) zijn dieren met een inwendig skelet. Er zijn er op aarde meer dan 50.000 soorten van: op…
Snelste dieren per soort op aardeSnelste dieren per soort op aardeWelke dieren zijn de snelste dieren ter wereld? Hoe ziet de lijst van de snelste dieren per soort uit? Welk dier is het…
De kenmerken van zoogdierenDe groep in het dierenrijk waar de mens de meeste affiniteit mee heeft, is die van de zoogdieren. We behoren zelf tot de…

De Bizon: vrijwel uitgestorvenRond het jaar 1500 waren er zo’n 60 miljoen Bizons in Noord-Amerika, in 1892 waren er slechts 85 over. Gelukkig heeft de…
Aparte dierenwereldAparte dierenwereldIn de dierenwereld leven ontelbare diersoorten, elke soort met zijn eigen specifieke kenmerken. Je vindt er dieren die u…
Reactie

Sietske, 05-06-2011
Graag zou ik willen weten ===hoe oud word een kwal en hebben ze natuurlijke vijanden Reactie infoteur, 04-02-2013
Kwallen worden in gevangenschap ongeveer 1 jaar, maar in het wild vaak nog jonger.

Een kwalsoort, de kwal Nutricula van Turritopsis, is het enige dier dat onsterfelijk is. Wetenschappers hebben ontdekt dat deze kwal in staat is om zijn cellen te veranderen. Hij kan zichzelf zelfs weer veranderen in een baby kwal!

Mola mola de maanvis eet hoofdzakelijk kwallen. Ook de verschillende soorten zeeschildpadden hebben vaak zeer veel kwallen in het dieet.

Ray14125 (60 artikelen)
Gepubliceerd: 21-05-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.