InfoNu.nl > Dier en Natuur > Dieren > Diersoort: de jaguar

Diersoort: de jaguar

Diersoort: de jaguar De jaguar is de grootste katachtige in Amerika. Ze leven nog wel in het wild maar de meeste varianten worden met uitsterven bedreigd. Dit komt omdat hun leefomgeving steeds kleiner word waardoor er ook minder voedsel te vinden is. De jaguar leeft solitair. Alleen in de paartijd komen er twee samen. De jaguar heeft nog wel eens de neiging te paren met een leeuw.

Land van herkomst

De jaguar komt voor in Midden- en Zuid-Amerika. Zijn leefomgeving verschild van dichtgegroeid oerwoud tot open grasvlaktes. Ze komen dus op alle plaatsen voor maar er moet daar wel water aanwezig zijn en schuilplekken voor de jacht. Doordat hun leefomgeving steeds kleiner word is het leven van de jaguar steeds meer bedreigt. De boeren zijn ook in de neiging de jaguars af te schieten want als er geen prooien meer over zijn in het wild moeten ze toch ergens anders eten gaan zoeken.

Leefwijze

Jaguars zijn voornamelijk in de ochtend en avondschemering actief. Jaguars leven solitair, dit houdt in dat ze alleen leven. Alleen in de paartijd komen ze uiteraard samen. De jaguar bakend voor zichzelf een terretotium af. Dit doet hij door aan bomen te krabben, er komt dan een afscheiding uit de voetzooltjes waardoor hij die plek markeert. Het gebied van een mannetjes jaguar kan wel 76km² zijn! De vrouwtjes bakenen meestal maar de helft af.

Paartijd

Het is tot op heden nog niet duidelijk of jaguars in een bepaalde periode van het jaar paren. De jaguar is geslachtsrijp met 3 jaar. De paartijd is het enige moment waarbij een jaguar samen is. Na het paren verlaat het mannetje dan ook direct vrouwtje. De draagtijd is ongeveer 90 dagen. Per worp krijgen jaguars 1 tot 4 jongen. Bij de geboorte zitten hun oogjes nog dicht. Pas naar twee weken openen hun oogjes. Vanaf 6 maanden gaan jong en moeder samen op jacht en pas naar 2 jaar verlaat het jong zijn moeder.

Jacht

In tegenstelling tot andere katachtigen kunnen jaguars goed in bomen klimmen en zijn ze niet vies van water. Dit helpt erg bij de jacht. Vaak loert hij uit een boom of hij een prooi ziet. Of zit bij het water rustig te wachten tot hij een maaltijd voorbij ziet komen. Zijn maaltijd is dus erg varierend, hij jaagt eigenlijk op alle dieren die als prooi gezien kunnen worden van muis tot hert. Dankzij hun sterke kaken kunnen ze met één beet een dier doden. Als hij een prooi gevangen heeft sleept hij dit altijd mee naar zijn schuilplaats om op te eten.

Uiterlijk

De jaguar is de grootste katachige van Amerika. Hij heeft qua uiterlijk veel weg van de luipaard alleen is hij grover gebouwd. Ze zijn geelbruin met zwarte vlekken/kringen. Het is zeldzaam maar ze kunnen ook in het zwart voorkomen, de zwarte variant heeft ook de vlakken en kringen maar deze zijn alleen in het zonlicht waar te nemen. Zijn lengte ligt tussen de 110 á 180cm. Qua hoogte is hij ongeveer 75cm. Het gewicht van een mannetje ligt rond de 55 á 100 kg. Die van het vrouwtje 45 á 95 kg. Zijn staart en stevige poten zorgen voor zijn evenwicht en goede sprongen.

Verschillende soorten

Er zijn 8 verschillende soorten jaguars te onderscheiden. Elk komen zij voor in een ander gedeelte van Amerika. De ene soort is meer bedreigt dan de ander. De enige die niet bedreigt is is de Panthera onca onca.

Weetjes

  • In het wild worden de jaguars gemiddeld 12 jaar oud
  • In gevangenschap worden de jaguars gemiddeld 22 jaar oud!
  • De jaguar wilt nog wel eens paren met de leeuw
  • De jaguar brult niet maar gromt alleen
  • Een bioloog die een jaguar had gezien vond hem de volgende dag 800km verder terug
  • Hij kan een snelheid van 80 km per uur bereiken maar houd dit niet zo lang vol
© 2009 - 2019 Bembi, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De jaguar, koning van de jungleDe jaguar is de grootste katachtige van het Amerikaanse continent. De jaguar is zeldzaam en leeft solitair. Een geweldig…
Jaguar: leefwijze, voortplanting en leefomgevingJaguar: leefwijze, voortplanting en leefomgevingDe jaguar is katachtige die voorkomt In Midden en Zuid-Amerika. Door de pels lijkt het erg op de luipaard maar de jaguar…
De snelste dieren op aardeDe snelste dieren op aardeDe snelheid van een dier heeft vaak invloed op de overlevingskansen van het dier. Hierdoor zijn bepaalde soorten zeer le…
Goed doel: help de grote katten!Goed doel: help de grote katten!Tijgers sterven uit. Na drugshandel is de handel in illegale dieren de grootste wereldwijde handel. De grote katten hebb…
De Zwarte PanterDe zwarte panter is een machtig roofdier en is een van de meest agressieve dieren in de wereld. Ook zijn er nogal wat ve…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Diersoort: de jaguar"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Daan Terpstra, 06-03-2012 18:22 #1
Dit klopt niet! Jaguars brullen wel alleen doen ze dat zelden!

Infoteur: Bembi
Laatste update: 05-04-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Schrijf mee!