Diersoort: Bennettwallabie
De Bennettwallabie is een kleine variant van de Kangoeroe. De meeste mensen in Nederland zullen de afbeelding van de Wallabie wel herkennen dankzij het pretpark 'Walibi'. De Wallabie is tegenwoordig vaak te zien in dierentuinen en soms zelfs op kinderboerderijen. Oorspronkelijk komt de Wallabie uit Australië en Tasmanië. U kunt in dit artikel lezen over de leefwijze in het wild.
Land van herkomst
De Bennettwallabie komt voor op Tasmanië en de zuidkust van Australië. De Bennettwallabie's zijn nachtdieren. Op de dag slapen ze om zo de ergste hitte op de dag te kunnen vermijden. Soms likken ze hun poten af, als er dan wat wind langs komt koelen ze een beetje af.
Doordat Bennettwallabies bijna het hele jaar door jongen kunnen krijgen nam de populatie van de Bennettwallabie snel toe en ze werden gezien als concurrentie voor de schapen. Om deze rede werd er gif verspreid en mochten de wallabie's tijdelijk afgeschoten worden.
Voedsel
De Bennettwallabie gaat alleen in de nacht naar de open vlaktes op om voedsel te zoeken. De Bennettwallabie is een herbivoor, dit houdt in dat hij een planteneter is. Ze eten voornamelijk gras, takjes, bladeren en struikjes. Om aan voldoende vocht te komen eten ze ook wel eens sappige wortelen of ze graven een gat in de grond om aan water te komen.
Uiterlijke kenmerken
Het verschil tussen een man en een vrouw is gemakkelijke te herkennen. De mannen zijn namelijk een heel stuk groter en zwaarder dan de vrouwtjes. De mannetjes kunnen wel 50cm groot worden en 20kg wegen. Vrouwtjes wegen zelden meer dan 12kg.
De Bennettwallabie heeft een grijsbruinige vacht met een lichtere gekleurde buik. Zijn zilverkleurige staart eindigt met een zwarte punt net als bij zijn poten, oren en snuit.
Ze hebben hele gespierde poten en staart, hiermee kunnen ze goed hun balans bewaren en ver springen. Ze gebruiken alleen hun achterpoten bij het springen en kunnen dan wel 9 meter verder komen.
Paartijd
De Bennettwallabie leeft voornamelijk alleen. De enige periode dat ze wel eens samen zijn is tijdens de paartijd en als de vrouwtjes jonge hebben. De vrouwtjes blijven dan bij elkaar om gevaar te voorkomen. De vrouwtjes zijn vruchtbaar vanaf 1 á 1.5 jaar. De Bennettwallabies paren in principe het hele jaar door. De eicellen worden bevrucht maar gaan in rust. Deze ontwikkelen zich pas wat later. De jonge worden geboren tussen januari en juli. De draagtijd is 30 dagen. Het jong is nog niet ver ontwikkeld. Hij is nog blind en kaal bij de geboorte. Het jong blijft na de geboorte nog 280 dagen in de buidel. Daarna blijven moeder en jong nog ongeveer een maand bij elkaar.