Diersoort: Algazellen (Oryx dammah)

De wetenschappelijke benaming voor de Algezel is Oryx Dammah. De Algazel heeft qua uiterlijk wat weg van een combinatie tussen een bok en een paard. Hij komt voornamelijk voor in woestijnachtige gebieden. Doordat ze in de woestijn een makkelijke prooi zijn, zijn de Algezellen opgenomen in het EEP. Deze organisatie zet fokprogramma's op zodat dieren niet kunnen uitsterven.

EEP

De Algazellen worden met uitsterven bedreigt. Om te voorkomen dat het diersoort helemaal uitsterft zijn er fokprogramma's opgezet. Het EEP(Europese soortbehouds programma) heeft daarbij geholpen. Dankzij het fokpgramma zijn er alweer wat Algazellen in een natuurreservaat in Tunesië uitgezet. Een dierentuin zorgt dus zeker niet alleen voor het vermaak van mensen en kinderen, maar zorgt ook voor het in standhouden van diersoorten als de Algezel.

Land van herkomst

Algazellen leven in de woestijn van Noord-Afrika en soms een deel van Midden-Afrika. Dit was ook één van de redens dat ze bijna uitgestorven waren. In de woestijn zijn namelijk niet tot nauwelijks beschutte plaatsen waardoor de Algazellen een makkelijke prooi waren. Het lichaam van de Algazel kan goed vocht vasthouden waardoor de woestijn nog wel leefbaar is voor de Algazel. Zo kan een Algazel soms wel 9 maanden zonder water.

Dieet in het wild

De woestijn bestaat gelukkig niet alleen uit zand en stenen. Er zijn ook vruchtbare plaatsen. De Algazellen eten voornamelijk gras, fruit en struiken die ze tegenkomen. In het voedsel wat ze vinden wordt ook weer vocht gehaald.

Uiterlijk

De Algazallen hebben horens die naar achter wijzer. De horens kunnen een lengte bereiken van wel 125 cm. Dit is ongeveer net zolang als dat hij groot is, zijn lengte ligt namelijk tussen de 125 en 160 cm. Hij komt voor in voornamelijk lichtbruin, wit maar hij heeft soms wat donker bruine aftekeningen. Ze hebben vrij korte manen en een bult op hun schouder. Het lichaamsgewicht verschilt per grootte en kan uitlopen tot wel 200 kg. De Algazel kan zijn lichaamstemperatuur aanpassen aan de temperatuur van de omgeving.

Socialiteit en dracht

Algazellen zijn kudde dieren en leven in groepen van ongeveer 12 á 60 dieren. Met de kudde trekken ze van het ene vruchtbare gebied in de woestijn naar het volgende om te zoeken naar eten. Tijdens de paringstijd vechten de bokken(mannelijke Algazel) met elkaar. Voor de dekking draaien het mannetje en vrouwtje eerst een tijd om elkaar heen tot het vrouwtje de dekking toe laat. De draagtijd verschilt tussen de 8 en 8.5 maanden. Per keer word er maar één jong geworpen.

Weetjes van de Algazel

  • Algazellen kunnen wel 20 jaar worden
  • De oude Egyptenaren aten Algazallen, het scheen heel lekker en luxe vlees te zijn
© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Woestijnen en leefmogelijkhedenIn de woestijn, waar altijd warmte heerst overdag en 's nachts het dodelijk koud kan zijn, lijkt haast onmogelijk om te…
Uitgestorven diersoorten – evolutie of mensenwerk?Uitgestorven diersoorten – evolutie of mensenwerk?In de afgelopen eeuwen zijn vele diersoorten uitgestorven. Soms kwam dit door een verandering in het klimaat, andere ker…
Dierentuin: Burger's zooBent u opzoek naar een leuk dagje uit in de zomer en/of winter? Dan is Burger's zoo een geslaagd idee! Burger's zoo is e…

Diersoort: BennettwallabieDiersoort: BennettwallabieDe Bennettwallabie is een kleine variant van de Kangoeroe. De meeste mensen in Nederland zullen de afbeelding van de Wal…
De onschuldige veenmolHet kleine bedreigde beestje is lang niet zo onschuldig als het lijkt. De veenmol is een zeldzaam dier en heeft zeer bij…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 16-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.