Een paard kopen: bij een particulier, handelaar of fokker?

Een paard kopen: bij een particulier, handelaar of fokker? De zoektocht naar het ideale paard is niet eenvoudig. De mogelijkheden om een paard te kopen zijn talrijk: je kan op zoek gaan naar een particuliere verkoper, maar je kan je paard ook vinden bij een handelsstal, handelaar of fokkerij. Al deze opties hebben zowel voordelen als nadelen. We zetten ze op een rij. Wie besloten heeft een eigen paard te kopen moet natuurlijk op zoek naar het geschikte dier, aangepast aan alle wensen en mogelijkheden. In sommige gevallen komt het ideale paard zomaar op uw pad, via een kennis of via de manege waar u rijdt. In de meeste gevallen moet je echter op zoek gaan naar je droompaard, en dat kan op veel manieren.

Bij een particuliere verkoper

Advertentiesites op het internet bieden een groot aanbod aan paarden die via een particuliere eigenaar verkocht worden. Meestal zijn dit mensen die slechts 1 of enkele paarden hebben en er eentje willen verkopen, om diverse redenen. Veel paarden komen op de verkoopmarkt vanwege tijdgebrek van de eigenaar, door veranderde ambities, door beeïndiging van de sport of omdat het paard toch niet ideaal blijkt te zijn voor die eigenaar.

Het voordeel om een paard bij een particuliere verkoper te gaan zoeken is dat de eigenaar wellicht heel wat over het dier kan vertellen. Vaak beschikt hij over veel foto's doorheen de jaren en kan hij precies vertellen wat het paard gepresteerd heeft, meegemaakt heeft en hoe zijn karakter is. De eigenaar kan het paard meestal zelf voorstellen of voorrijden zodat je als kandidaat-koper kan zien hoe het paard loopt onder zijn vaste berijder.

Nadeel is dan weer dat particuliere verkopers vaak een vrij hoge prijs op hun paard plakken, omdat ze ervan overtuigd zijn dat hun paard een van de betere dieren op de markt is. Veel paardeneigenaren hebben geen idee van de huidige marktsituatie en passen hun prijs daar ook niet op aan. Langs de andere kant is het bij een particulier vaak wel mogelijk om nog over de prijs van het paard te onderhandelen als je als kandidaat-koper een goede thuis aan het dier kan bieden. Een tweede nadeel is dat men bij een particuliere verkoper meestal slechts één paard kan uitproberen. Het is dus mogelijk dat je enkele tientallen of honderden kilometers aflegt voor 1 paard, dat dan toch niet blijkt te zijn wat je precies zoekt. In dat geval heb je best wel wat tijd verloren en kom je met lege handen terug thuis.

Bij een handelaar of handelsstal

Bij handelaren of op handelsstallen is het grote voordeel dat je meestal meerdere paarden in 1 keer kan uitproberen. Handelaren of handelsstallen hebben vaak een groot aanbod aan paarden voor de verkoop, waarbij je enkele verschillende dieren kan bekijken. Een handelaar koopt meestal zelf de paarden op om ze nadien door te verkopen. Een handelsstal kan dit ook doen, maar zal ook vaak optreden als bemiddelaar: het paard is nog van de oorspronkelijke eigenaar maar staat op de handelsstal om getraind en gepresenteerd te worden aan mogelijke kandidaat-kopers.

Het nadeel hiervan is dat de paarden vaak 'klaargemaakt' zijn door goede stalruiters waardoor ze er soms makkelijker of beter uitzien dan ze effectief zijn. Als je dan zelf als minder ervaren ruiter met het dier aan de slag gaat, kan je teleurgesteld eindigen omdat het paard toch niet zo spectaculair lijkt te bewegen als bij de handelaar of handelsstal.

Paardenhandelaren en stallen hebben ook meestal minder achtergrondinformatie over het dier. Ze weten wel iets, maar kennen niet de hele levensloop zodat je als koper niet weet wat het paard al heeft meegemaakt aan positieve of negatieve ervaringen. Door de korte periode waarin het paard bij hen op stal staat kunnen ze ook geen precieze karakteranalyse van het dier maken, omdat ze onmogelijk alle situaties kunnen uitproberen waarin het paard terecht kan komen.

Paardenhandelaren hebben daarbij vaak ook nog eens een slechte reputatie. Heel wat kopers keren niet meer naar een handelaar terug omdat ze achteraf gezien merkten dat het paard niet gezond was of een heel ander karakter had dan werd verteld.

Fokkerij of stoeterij

Een fokkerij of stoeterij zal ook vaak meerdere paarden tegelijk aanbieden. De voor- en nadelen lopen enigszins gelijk als die van de handelaar of de handelsstal, met die uitzondering dat de mensen van een stoeterij wel vaak de volledige levensloop van het paard kennen omdat het dier bij hen op stal geboren is. Een bijkomend voordeel van een fokkerij is dat men meestal ook de moeder van het paard en eventuele broers of zussen kan bekijken, die misschien al verder in de africhting staan. Een zeer goede moeder, broer of zus is echter nog geen garantie dat het paard dat te koop staat evengoed zal presteren!

Wat kiezen?

Elk van bovenstaande mogelijkheden heeft du voor- en nadelen. Het is aan de koper om te beslissen waaraan hij meer belang hecht. Wil je langsgaan bij een handelaar of handelsstal, doe dan vooraf even wat opzoekwerk: vaak kan je referenties en meningen terugvinden van eerdere klanten. Zo kan je toch enigszins te weten komen of de handelaar betrouwbaar is en kwalitatieve paarden verkoopt.
© 2011 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paard kopen met verborgen gebrekenPaard kopen met verborgen gebrekenWie een paard of pony koopt, gaat ervan uit dat deze gezond is en vrij van gebreken. Maar toch kan het voorkomen dat ach…
De bereden politie: selectie van de paardenOm bij de bereden politie te komen zijn er hele procedures voor de mens, maar niet alleen bij de mensen worden hiervoor…
Een eigen paardIedere paardengek droomt ervan: een eigen paard. Een eigen trouwe ros waarmee je alles kan doen. Rijden wanneer je wilt,…
Het Marwari paardHet Marwari paardHet Marwari paard Het Marwari paard is niet heel erg bekend in Nederland. Dit paard is herkenbaar door hun vorm in hun o…

Pollenallergie bij paardenPollenallergie bij paardenMisschien is het vreemd om te horen dat een paard hooikoorts kan hebben. Maar ook paarden kunnen last hebben van pollen…
Vrijheidsdressuur: De basisHet belangrijkste bij vrijheidsdressuur is een goede basis. Maar wat is een goede basis en hoe zorg je voor een goede ba…
Juliedr (165 artikelen)
Gepubliceerd: 16-05-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.