Tijgergarnalen in het aquarium

Tijgergarnalen in het aquarium Tijgergarnalen zijn echte blikvangers in het aquarium, met hun felgekleurde strepen. Ze zijn makkelijk te houden, en daarom ideaal voor beginners die het houden van garnalen in een aquarium willen uitproberen.

De tijgergarnaal

De tijgergarnaal is ook bekend onder zijn Latijnse naam: Neocaridina sp Tiger. Ze hebben de Nederlandse naam Tijgergarnaal meegekregen dankzij hun gestreepte uiterlijk. Het lijf is honingkleurig, de strepen zijn rood, blauw of zwart. Er zijn ook Tijgergarnalen die blauw zijn met zwarte strepen, maar deze zijn erg zeldzaam. De bijnaam Tijgergarnaal duidt niet op een vechtlustig karakter, deze garnaaltjes doen geen vlieg (of vis) kwaad. Tijgergarnalen zijn oorspronkelijk afkomstig uit China, waar ze waarschijnlijk in beken leven. Dit is echter niet helemaal bekend. Deze garnalen kunnen zo'n anderhalf jaar oud worden, een normale leeftijd voor een garnaal. Ze worden tot vier centimeter groot.

De tijgergarnaal kan verward worden met de tijgergarnaal uit de Indische Oceaan (Penaeus monodon) Deze garnaal wordt voor consumptie gebruikt.

Verzorging

Waterwaardes

  • Temperatuur: 10 tot 33 graden (rond de 24 graden is optimaal)
  • PH: 6,5 tot 8

Zoals je ziet zijn tijgergarnalen ijzersterke beestjes, die veel kunnen hebben. Ze zijn echter wel vrij vatbaar voor ziektes, dus probeer de waterwaardes constant te houden.

Inrichting en beplanting

Zorg voor veel beplanting maar behoudt tevens veel vrije zwemruimte. Ook houden ze van een stuk kienhout in het aquarium. Zorg voor een lichte stroming in het water. Wat mos is ook belangrijk, net als bij andere garnalen.

Houd ze met minimaal 10 exemplaren in een aquarium met een minimum inhoud van 30 liter. Hoe meer je er houdt, hoe beter. Houd ze echter niet met vissen, ze zullen daar erg schuw van worden. Ze laten zich dan niet vaak zien en kweken kun je wel vergeten. Houd tijgergarnalen ook niet met Bijengarnalen omdat ze zich onderling voortplanten. Hierdoor krijg je geen raszuivere nakomelingen die veelal niet vruchtbaar zijn.

Voeding

Ook Tijgergarnalen zijn, net als andere garnalen, echte alleseters: algen, micro-organismen, vlokvoer, granulaat, voedertabletten, gekookte of geblancheerde groenten en gedroogde beukenbladeren staan allemaal op het menu.

Tijgergarnalen kweken

De kweek is bij Tijgergarnalen niet makkelijk. Het water mag absoluut niet zuur zijn, en het water moet regelmatig ververst worden. Het is aan te raden om het water dat je ververst, te verversen met water dat wat kouder is dan het huidige aquariumwater. Na drie a vier maanden zijn de garnalen geslachtsrijp. De draagtijd is drie tot vier weken. Als je Tijgergarnalen zich goed voortplanten kun je elke twee maanden 20 tot 40 jongen verwachten. Zodra de jongen ongeveer 5 millimeter groot zijn, krijgen ze hun strepen. De jongen groeien vrij langzaam.

Er zijn ook diverse andere garnalen die makkelijk te kweken en makkelijk te houden zijn, bijvoorbeeld de Vuurgarnaal of de Crystal Red garnaal.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Regenbooggarnalen in het aquariumRegenbooggarnalen in het aquariumDe regenbooggarnaal is een van de vele garnalensoorten die erg populair zijn in de aquariumwereld. Geen wonder: deze gar…
Dieren en planten in een nano aquariumSteeds meer mensen kiezen er voor om een klein aquarium neer te zetten, een zo geheten nano aquarium. Een klein bakje wa…
White Pearl-garnalen in het aquariumWhite Pearl-garnalen in het aquariumDe White Pearl is een echte blikvanger in het aquarium. Door zijn helwitte kleur valt hij goed op. Daarnaast zijn deze g…
Crystal red-garnalenCrystal red-garnalenVan alle garnalen die geschikt zijn voor het aquarium, is de crystal red-garnaal toch wel de mooiste. Hij is dan ook het…

Glasgarnalen in het aquariumGlasgarnalen in het aquariumDe naam zegt het al: de Glasgarnaal is een doorzichtige garnaal. De Glasgarnaal is een zeer geschikte aquariumbewoner da…
Aziatische WaaierhandgarnalenAziatische WaaierhandgarnalenEr komen meer en meer garnalen in de handel. Het zijn dan ook leuke aanwinsten voor in het aquarium. De Aziatische Waaie…
Bronnen en referenties
Reactie

Willem, 29-01-2008
Hoi, ik heb uw informatie over de garnalen gelezen. Maar de wetenschappelijke namen van de Caridina soorten zijn verouderd. De huidige gebruiksnamen kunt u lezen op http://www.whartman.nl/database/index.htm Reactie infoteur, 29-01-2008
Dankuwel voor de toevoeging!

Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 17-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.