Voersoorten voor dieren

Eten is bij dieren net zo belangrijk als bij de mens. Er zijn verschillende soorten voer te krijgen. Het is belangrijk om te weten wat u voert zodat het dier wel voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. In dit artikel kunt u lezen over de categorieën waarin voeren in het algemeen te verdelen zijn namelijk: ruwvoer, krachtvoer, enkelvoudig en gemengd voer, volledig voer, onvolledig voer en voedseldieren.

Ruwvoer

Ruwvoer wordt voornamelijk gegeven aan bijvoorbeeld koeien en geiten. Ruwvoer bevordert namelijk het herkauwproces. Ruwvoer heeft een bepaalde structuurwaarde. De structuurwaarde bestaat uit de grofstengeligheif van voer en het gehalte aan ruwe celstof. De minimale grootte van de deeltjes moet ongeveer 1 cm zijn. Ruwvoer heeft in tegenstelling tot krachtvoer weinig voedingsstoffen. Voorbeelden van ruwvoer zijn:
  • hooi
  • luzerne
  • stro

Krachtvoer

Krachtvoer is simpel gezegt al het voer dat geen ruwvoer is. Mengvoer is hier een voorbeeld van. Dit kan zijn brok of meel die in een voerfabriek is samengesteld uit verschillende grondstoffen. Het wordt daarom ook wel samengesteld voor genoemd. Krachtvoer heeft in tegenstelling tot ruwvoer een hele hoge voedingswaarde.

Enkelvoudig voer en gemengd voer

Enkelvoudig en/of gemengd voer zien we vaak bij de kleinere huisdieren zoals:
  • konijnen
  • knaagdieren
  • vogels
Enkelvoudig voer bestaat uit één producht bijvoorbeeld gerst, maïskorrels of grasbrok.
Gemengd voer bestaat uit verschillende producten bijvoorbeeld een graanmengsel. Bij kleine huisdieren wordt soms ook samengesteld voer gegeven zoals konijnenkorrel en/of leghennenkorrel.

Volledig voer

Volledig voer is precies afgestemd op de behoeften van een dier. Hierbij hoeft u het dier niet bij te voeren. Alle benodigde voedingsstoffen zijn in dit voer aanwezig. Een voorbeeld hiervan is een zak hondenvrokken.

Onvolledig voer

In onvolledig voer zitten niet alle benodigde voedingsstoffen. Dit kan voorkomen bij blikvoer, hier zit voornamelijk heel veel water in waardoor het dier vaak te weinig voedsel binnen krijgt. Ook als u diepviesproducten zoals hart en/of pens voert zal u moeten bijvoeren.

Reptielen voer

Reptielen eten voornamelijk voedseldieren. Dit kunnen bijvoorbeeld muizen of krekels zijn. Het voedseldier moet een goede mineralensamenstelling hebben. Dit kan alleen als het voedseldier met goed voer is gekweekt. Soms is een extra mineralenmengsel nodig bij reptielen. Reptielen krijgen buitenom voedseldieren ook af en toe wat groente en/of fruit u moet hierbij wel opletten dat u deze goed wast van te voren.
© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maagzweren bij paardenUit Engels onderzoek blijkt dat ongeveer 60% van de sportpaarden lijdt aan een of meerdere maagzweren. Toch worden de si…
Grondwerk met je paard: Voedsel beleefdheidAls je werkt met voedsel beloningen, dan is het heel belangrijk dat er respectvol om gegaan wordt met het voer. Elk paar…
Het belang van ruwvoer voor paardenHet belang van ruwvoer voor paardenPaarden hebben een uitgebalanceerde voeding nodig om gezond te blijven en te presteren. Naast krachtvoer hebben zij ook…
Koikarpers: Welk voer is het beste voedsel voor de koi?Koikarpers: Welk voer is het beste voedsel voor de koi?Om voor een goede lichaamsvorm van de koi te zorgen, hebben de koi goed voedsel nodig. Koikarpers hebben altijd honger.…

Schapen: Geboorte van een lam of lammerenSchapen: Geboorte van een lam of lammerenEr is niets zon mooi gezicht als kleine lammetjes die ronddartelen in de wei. Maar voor deze fase moeten de lammeren ee…
De bevalling bij dwerggeitenEen van de mooiste aspecten van het leven, is de geboorte van nieuw leven. Bij elk dier loopt het hele proces van dekkin…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 22-06-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.