Appelslakken in het aquarium houden

De Appelslak
Algemene informatieDe Nederlandse naam voor deze slak is Appelslak, over de Latijnse naam bestaat nogal wat verwarring. Er zijn namelijk verschillende naamswijzigingen geweest, en tevens bestaan er verschillende families die wij allemaal onder de Nederlandse naam Appelslak hebben gebracht. De meest voorkomende Latijnse namen zijn echter Ampullarius gigas en Ampullarius cuprina.
De Appelslak varieert in grootte van 5 tot wel 15 centimeter. Ook de kleuren zijn verschillend, meest voorkomend zijn de kleuren geel, wit, blauw en groen. De meeste slakken worden niet ouder dan een jaar. Het spreekt voor zich dat de Appelslak niet gehouden kan worden met slakkenetende vissen, hieronder vallen onder andere de verschillende Botia-soorten, en Kogelvissen.
Verzorging
WaterwaardesDe waterwaardes zijn voor een Appelslak maar van weinig belang. Het zijn zeer sterke dieren, die ook goed tegen vervuild water kunnen. Dit is overigens geen reden om het aquarium niet goed schoon te houden! Zorg voor een Ph tussen 7 en 8, dit is noodzakelijk om dat slakken calcium (CA) nodig hebben om hun schelp hard te houden. In water met een redelijk hoge Ph zit meer calcium dan in water met een lage Ph. Mocht je dit niet kunnen realiseren, dan is er ook Calciumcarbonaat in poedervorm te koop bij de meeste aquariumwinkels. Een temperatuur tussen de 20 en 24 graden is ideaal, ze kunnen echter temperaturen van 18 tot 26 graden verdragen. Mocht er een slak overlijden, verwijder deze dan zo snel mogelijk uit het aquarium. Een dode Appelslak is namelijk zeer vervuilend voor het water.
Inrichting en decoratie van het aquarium
De meeste Appelslakken houden van rustig stromend water, een krachtige filter is dus geen vereiste. Wel een vereiste is een dekruit, Appelslakken hebben namelijk de neiging om 's avonds op pad te gaan, en zullen een uitstapje buiten het aquarium niet schuwen! Zorg wel dat het water niet tot aan de rand van de bak staat, omdat Appelslakken deze ruimte nodig hebben om adem te kunnen halen. Houdt maximaal 1 slak per 10 liter water.
Voeding
Als je een Appelslak wilt aanschaffen, raad ik aan om eerst op internet op te zoeken of je een plantenetende soort op het oog hebt. Andere soorten laten de waterplanten juist met rust. Verder eet een Appelslak eigenlijk alles: voederresten, alg, dode planten, geblancheerde groenten, eieren van andere vissen (!). Houdt wel in de gaten dat je niet teveel voert, Appelslakken blijven maar dooreten, met als gevolg dat je aquarium door de vele ontlasting snel verontreinigd raakt.
Voortplanting
GeslachtsonderscheidHet geslachtsonderscheid is vrijwel niet te zien. Het onderscheid is alleen te zien bij de paring, dan kruipt het mannetje op het vrouwtje.
Appelslakken kweken
In tegendeel tot veel andere slakken is de Appelslak geen hermafrodiet. Er zijn dus ook altijd een mannetje en een vrouwtje nodig om tot voortplanting te komen. De eieren worden gelegd in groepjes, en worden altijd boven het water gelegd. De eitjes komen na twee tot vier weken uit. Mocht je ook vissen in het aquarium houden, vang de jonge slakjes dan uit, omdat vissen ze op zullen eten.