De Shire, a gentle giant

De Shire is het grootste paardenras dat er bestaat, het zijn imposante reuzen met stokmaten van soms tot boven de 2 meter! Shires horen tot de koudbloedige paarden en zijn zwaar gebouwd. Oorspronkelijk komen ze uit Engeland en werden ze gefokt om mee te werken op het land. In Nederland is het ras redelijk bekend.

Geschiedenis van de Shire

Afstamming

De Shire komt oorspronkelijk uit Engeland. De weides van Midden-Engeland werden ook wel Shires genoemd. Hier graasden de paarden vaak, vandaar de naam. De Shire is afkomstig van de Engelse Old Black, de naam doet vermoeden dat die geheel zwart was. Waarschijnlijk heeft de Old Black invloed ondergaan van onze eigen Friezen. De Shire zelf is net wat verfijnder dan het standaard zware paard, waarschijnlijk heeft hij dit te danken aan wat Arabisch bloed.

Gebruik van de Shire door de jaren heen

De Shire werd vooral gebruikt als werkpaard. Eind 19e en begin 20e eeuw werden Shires ook ingezet om Bier naar de pubs te vervoeren. Sinds 1978 is dit te zien in Amsterdam, dankzij brouwer Heineken. Mede hierdoor is de Shire in Nederland populair geworden. Net als bij de andere zwaardere rassen liepen de aantallen van de Shire sterk terug door de mechanisatie. Gelukkig zijn ze nu erg populair bij shows en wedstrijden en nemen de aantallen weer toe.

Extrieur

Bouw

De Shire valt vooral op door zijn grootte, het is het grootste paardenras ter wereld en een stokmaat van rond 1.95m is geen uitzondering. Shires zijn zware paarden, met sterke schuine schouders, een brede rug en een sterke achterhand. Ze hebben een redelijk lange hals, een niet te klein maar zeker ook niet te groot hoofd en een breed voorhoofd. De ogen zijn mooi geplaatst en staan vriendelijk, maanogen of glasogen zijn niet gewenst. De benen zijn opvallend lang voor een zwaar ras.

Toegestane kleuren voor de Shire

Het ideaalbeeld is toch wel een zwart paard met vier witten benen en een grote bles, toch komt bruin ook veel voor, zelfs schimmel is mogelijk. Roan is alleen toegestaan bij merries en ruinen en vos is überhaupt niet toegestaan. Ook hebben ze zeer veel manen, een flinke staart en veel behang, dit voelt zijdeachtig aan.

Karakter

Een veel gebruikte verwijzing naar de Shire is gentle giant, dit omdat Shires hun grootte en kracht niet snel zullen misbruiken, ze staan bekend om hun vriendelijkheid. Verder zijn Shires zeer leergierig en rustig, maar niet sloom! Bovendien hebben ze een groot uithoudingsvermogen en zullen graag voor je aan het werk gaan.

Waarvoor wordt de Shire gebruikt?

Als trekpaard

In eerste instantie werd dit ras gefokt om mee op het land te werken, het ras is hier zeer geschikt voor omdat Shires er sterk zijn, zo sterk dat ze een gewicht van vijf ton zouden kunnen trekken. Ook zie je Shires vaak voor de koets staan.

Als rijpaard

Op het vaste land is men zelfs op Shires gaan rijden. De Engelsen vonden dit vreemd een Shire is tenslotte voor iets heel anders gefokt maar ook daar word dit inmiddels gedaan. Shires kunnen het zeker goed doen in de basis van de dressuursport (klassen B t/m Z2), maar als je hogere ambities hebt is dit niet jouw ras. Ook kunnen Shires af en toe een sprongetje maken, maar het is erg onverstandig dit vaak te doen. Door hun grootte worden de gewrichten erg belast bij het neerkomen. Als laatste is de Shire uitermate geschikt voor buitenritten, dankzij zijn rustige karakter.
© 2009 - 2024 Tessaem, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Marwari paardHet Marwari paardHet Marwari paard Het Marwari paard is niet heel erg bekend in Nederland. Dit paard is herkenbaar door hun vorm in hun o…
Het Criollo paardHet Criollo paard is niet erg bekend in Nederland. Daarom is er een hoop te vertellen over het dit paardenras. Misschien…
Witte paarden zijn zeldzaamWitte paarden zijn zeldzaamPaarden zijn er in allerlei kleuren: zwart, bruin, vos, bont, schimmel en wit. Maar is het paard dat jij ziet ook wel ec…
Curly Horse: een hypoallergeen paardenrasCurly Horses zijn, zoals de naam al zegt, paarden met een gekrulde vacht. Ze worden ook wel American Bashkir Curly Horse…

De geboorte van een lamDe geboorte van een lamIn mei zijn de weilanden weer vol met lammetjes. De meeste schapen krijgen één á twee lammeren. Niet alle lammetjes kome…
Roofdieren zijn van nature geen mensenetersRoofdieren zijn van nature geen menseneters'Tijger verscheurt man op Sumatra'. 'Leeuwen doden bezoeker Franse dierentuin'. 'Tussen 1990 en 2005 in Tanzania ongevee…
Bronnen en referenties
  • http://www.nshs.nl/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Shire_(paard)
Tessaem (11 artikelen)
Laatste update: 13-02-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.