De Jack Russel Terriër
De Jack Russel is de laatste tijd steeds populairder geworden in Nederland en België. Zijn formaat, grote wil om te spelen en zijn vrolijke, opgezette aard maken van hem de ideale huishond.
Raskenmerken
Er zijn hoogbenige en kortbenige Jack Russels. De gladharige, hoogbenige Jack Russel lijkt sterk op de boerse Fox Terriër. Zij hebben dan ook dezelfde oorsprong. Jack Russels zijn harde werkers. Ze beschikken over een groot uithoudingsvermogen en kunnen bijv. ook paarden bijhouden. De volgende raspunten horen bij de Jack Russel:
- Hoogte
De kortbenige Jack Russel mag tot 11 inches (27,94cm) hoog zijn, de hoogbenige van 11 tot 15 inches (27,94 tot 38,10cm), gemeten tot aan de schouder.
- Hoofd
Het hoofd heeft sterke botten, krachtige kaken met een schaargebit en goede, sterke wangspieren.
- Ogen
De ogen zijn donker, met goed gepigmenteerde randen en ze zijn amandelvormig.
- Oren
De Jack Russel heeft kleine V-vormige hangoren. Ze worden dicht tegen het hoofd gedragen.
- Lichaam
De Jack Russel heeft een gespierde nek, een rechte rug met een hoge staartaanzet.
- Staart
De staart moet minimaal 4 inches (10,16cm) lang zijn.
- Front
De voorkant van het lichaam is gegoed gespierd en voorzien van droge schouders. De benen zijn recht met daaraan kattevoeten. Men moet met twee handen de borstkas achter de schouder kunnen omspannen.
- Achterhand
De achterhand is sterk bespierd, goed gebouwd en goed gehoekt.
- Vacht
De vacht van een Jack Russel is glad of ruwharig. Niet wollig.
- Kleur
De kleur is grotendeels wit met zwarte, bruine of houndachtige aftekeningen.
Karakter
De Jack Russel is een klein, pittig hondje. Hij is goede maatjes met kinderen en andere huisdieren. Over het algemeen is hij niet zo vechtlustig. Agressief gedrag zal bijna altijd voortkomen uit slechte socialisatie en opvoeding. Hij is dol op spelletjes. Spelenderwijs zal hij heel snel leren wat men van hem wil. De Jack Russel mag dan wel klein zijn, zijn kracht, uithoudingsvermogen, goede neus, intelligentie en lef moeten niet onderschat worden. Het is over het algemeen geen schoothond, hij wil niet alleen maar vertroeteld worden. Een knuffel en aanhalen op zijn tijd vindt hij prima, maar het blijft een echte werkhond. Hij beweegt graag en niets ontgaat hem. Daarom is het belangrijk dat hij flinke wandelingen kan maken.
Aanschaf
Wanneer een nestje is gevonden bij een fokker die aan de eisen voldoet, is het belangrijk er op te letten in welke omstandigheden de pups leven. Het nest moet in een schone ruimte zijn, in een werpkist bijv. gehuisvest zijn. Het mag er niet koud, vochtig of vies zijn. Een pupje moet een glanzend velletje, schone oogjes, neus en oren hebben en het buikje mag niet opgezet aanvoelen. Dit duidt vaak op wormen. Als het nest schuw toont, zou het kunnen zijn dat de pups te weinig in contact met mensen zijn geweest. Het kan ook zijn dat de moeder een schuw hondje is en dit doorgeeft aan haar kinderen. Dit zijn helaas eigenschappen die levenslang bij de hond zullen horen en die kan dit op zijn beurt weer doorgeven aan evt. nakomelingen. Een pup die haantje de voorste is, kan wat dominant zijn als heteht volwassen is. De pup die terughoudend in een hoekje zit kan bang zijn, maar het kan ook zijn dat het diertje net wakker en nog een beetje timide is. Het beste kan de fokker advies gevraagd worden welke pup het beste bij je past.
Kinderen en Jack Russels
Een Jack Russel is een enorm leuke speelkameraad voor kinderen, omdat hij altijd energiek is en dus altijd in voor een spelletje. Hij kan over het algemeen goed met kinderen overweg, omdat hij zo snel en behoorlijk hard is en tegen een stootje kan. En het allerleukste zijn natuurlijk de wilde spelletjes, die kinderen ook zo leuk vinden. Een Jack Russel gaat graag mee wandelen, voetballen, stenen, stokken of ballen terugbrengen, zwemmen, alles vindt hij leuk. Wel moet er door de eigenaar op gelet worden dat kinderen hem niet (onbedoeld) plagen of pijn doen. Een Jack Russel is maar klein, dus ronddragen op de arm (of onhandig sjouwen, zoals kinderen kunnen doen) is makkelijk gebeurd. Ouders verwachten vaak dat een hond alles moet accepteren, ook al zouden zij ditzelfde nooit van hun kinderen verwachten. In hun ogen moet de hond alles over zijn kant laten gaan, maar dit gaat gewoonweg niet op. Een Jack Russel die geplaagd wordt, zal zeker laten merken dat hij dit niet wil, dat is een normale reactie, die dus goed herkend moet worden.