Een Jack Russell opvoeden en trainen, hoe gaat u te werk?

Een Jack Russell opvoeden en trainen, hoe gaat u te werk? De Jack Russell terriër is een aantrekkelijke en slimme hond, maar de opvoeding van dit pittige hondje is niet zo vanzelfsprekend als de aanschaf. De Jack Russell heeft namelijk een sterk eigenzinnig karakter. Als de Jack Russell niet goed wordt opgevoed, ontstaan er vaak vervelende gedragsproblemen. Deze problemen kunnen voorkomen worden door duidelijk leiderschap van u als eigenaar, en door kennis van het karakter. Door de hond van jongs af aan te trainen, wordt hij gemakkelijker in de omgang. Ook een Jack Russell die die probleemgedrag vertoont kan alsnog een goede heropvoeding krijgen. Jack Russel opvoeden. Een Jack Russell Terriër heeft een leuk, pittig karakter, maar het is wel een hondje met gebruiksaanwijzing. Hij staat bekent als fel, eigenwijs, intelligent en ondernemend. Een Jack Russel Terriër heeft ook een eigenzinnig karakter en moet daarom goed getraind worden anders zal het een onhandelbaar hondje kunnen worden. Hondentrainer N. Hendriksen schrijft in het handboek Het complete trainingsboek voor de Jack Russell Terriër’ dat er bepaalde dingen zijn die hondeneigenaren van Jack Russell terriërs eigenlijk nooit mogen doen.

Jack Russell, geef hem duidelijk leiderschap

De Jack Russell is van nature een jachthond en heeft dan ook het temperament wat daarbij hoort. Daarom kunt u de hond beter niet alleen laten met andere dieren. De hond is graag dominant en zal de grenzen opzoeken en ongemerkt langzaam maar zeker over de grenzen van zijn eigenaar heen gaan. Hij heeft duidelijk leiderschap van zijn baasje(s) nodig.

Jack Russel pup opvoeden

Als de hond nog een pup is, is het verstandig om direct met de juiste opvoeding te beginnen. Jong geleerd is oud gedaan in deze. Ook het zindelijk maken van een pup zal voorspoedig verlopen als u de juiste aanpak hanteert. Het is belangrijk om de pup al jong zelfvertrouwen bij te brengen maar ook te laten merken dat u de baas bent. Niet door te schreeuwen of kwaad te worden, maar door de juiste signalen af te geven. Het is belangrijk dat het hondje al vroeg leert dat er grenzen zijn waar het zich aan dient te houden. Als u consequent bent en de hond op de goede manier benadert, zal de Jack Russell pup al snel een zeer plezierig huisdier zijn. U kunt de hond zelfs veel leren en hij kan heel gehoorzaam worden. Ook een hondje wat niet goed is opgevoed, kunt u alsnog proberen te heropvoeden.

Dominant karakter

Een bepaalde periode in het jonge leven van de hond is misschien bepalend voor zijn gedrag in de toekomst, maar de aanhouder wint. Een Jack Russell is niet gemakkelijk goed op te voeden, dit heeft te maken met zijn dominante aard en met de toegeeflijkheid van de baas. U kunt een hondje erg lief vinden maar u moet nooit vergeten dat het een hond is, en dat het de aard van een Jack Russel is om steeds meer de baas te spelen. Dat is voor u en uw gezin niet goed, maar ook voor de hond zelf niet. Een hond die bij mensen in een huis woont heeft ook leiding nodig van mensen, zodat de hond weet wat zijn/haar plaats is binnen het gezin.

Opvoeding Jack Russell terriër

Deze hond heeft behoefte aan duidelijkheid en leiding. Ook moet het het liefst als jong al leren omgaan met de aanwezigheid van andere honden en met mensen (groot en klein), andere dieren, situaties van allerlei aard, commando's, enzovoorts. Door de hond al vroeg met verschillende situaties te leren omgaan, wordt het een sociaal dier.

Enkele bijzonderheden over Jack Russell terriërs

  • Een reu vertoont meestal meer dominantie dan een teef. De reu heeft duidelijke leiding nodig en dat zijn hele leven lang. De teef aanvaard leiding meestal gemakkelijker.
  • Als er een loops teefje in de buurt is kan een reu ronduit tegendraads worden.
  • De Jack Russell is een intelligente hond.
  • Een Jack Russell overwegend wit van kleur, met tankleurige- of (soms met) kastanjebruine vlekken.
  • Weegt ongeveer 6 kilo (volwassen hond).
  • De hond speelt graag de baas en heeft daarom duidelijk leiderschap nodig en moet leren dat u de baas bent.
  • De vacht heeft weinig bijzondere verzorging nodig.

Omgaan met een Jack Russell pup

Breng een puppy in veel verschillende situaties, zodat hij/zij indrukken en ervaring opdoet voor het latere leven.
Besteed dagelijks enkele uren tijd aan uw puppy, zodat het goed leert omgaan met verschillende situaties. In deze periode wordt het karakter gevormd. Als u de pup te veel alleen laat of te weinig ervaringen laat opdoen met andere mensen en andere honden en dergelijke, dan zal het later een stuk moeilijker zijn om de hond op een goede manier te laten functioneren. Sociaal gedrag is heel belangrijk, daarom is het belangrijk dat de hond al op jonge leeftijd in aanraking komt met verschillende situaties. Uw opvoeding is dan van doorslaggevend belang en succes voor de toekomst.

Foute opvoeding

Als deze terriër niet op de goede manier opgevoed wordt kunt u lastige gedragsproblemen verwachten, zoals:
  • Te agressief of te nieuwsgierig naar andere honden.
  • Slecht alleen kunnen zijn.
  • Afhankelijk gedrag.
  • De baas willen spelen over u en uw gezin.
  • Niet goed met kinderen omgaan.
  • Overige.

Juist omdat de Jack Russell een dergelijk apart en eigenzinnig karakter heeft, is het belangrijk om op de juiste manier met de hond te communiceren, het karakter van deze hond te leren kennen en om te leren met het sterke karakter om te gaan. Wees ook consequent in de opvoeding als een Jack Russell al probleemgedrag vertoont. Het is nooit te laat om een hondje op de goede manier te (her)opvoeden.

Lees verder

© 2010 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Jack RussellDe Jack Russell Terrier. Een klein, maar pittig hondje. Een hondje die termen als zenuwachtig en lafheid niet kent. De J…
Jack Russell TerriërJack Russell TerriërDe Jack Russell Terriër vindt zijn oorsprong in Groot-Brittannië, waar hij werd gebruik als werkhond om tijdens de jacht…
Alles over de Jack Russel TerriërDe Jack Russel is van oorsprong een hond die gebruikt werd bij de vossenjacht in Engeland. De Foxterriër is de voorloper…
Tips voor het trainen van uw hondTips voor het trainen van uw hondJe bent de trotse eigenaar van een hond. Maar nu komt het moeilijkste. Het trainen van de hond. Hieronder volgen een aan…

Rekening houden met de leefomstandigheden voor de hondRekening houden met de leefomstandigheden voor de hondEen hond kan u niet vertellen of hij gelukkig is of niet. Wel is er een hoop te merken aan het gedrag van de hond en u k…
Zelf kippen houdenZelf kippen houdenKippen zijn gezellige en eenvoudig te houden huisdieren. Ook in de achtertuin. Ze verlevendigen de tuin, zijn makkelijk…
Bronnen en referenties
Reacties

Co Seves, 06-01-2018
Ik heb een vraag. Wij hebben twee Jack Russels van negen jaar oud die beide uit één nest komen, twee reutjes. We hebben ze van pups af aan. De laatste twee jaar vechten ze vreselijk met elkaar tot bloedens toe. Ik heb ze afgelopen zomer laten castreren maar dat heeft geen effect gehad. Mijn vraag is of er een soort van muilkorf is waarmee ze nog wel kunnen drinken.
Het lijkt me de enige oplossing. Anders zie ik het nog eens helemaal fout gaan.
Wie kan mij van advies voorzien. Reactie infoteur, 08-01-2018
Wat een ellendige situatie. Ik durf hier echt geen advies over te geven. Ik zou ze zelf allebei een muilkorf omdoen, gescheiden houden als de muilkorf afgaat, en de dierenarts bellen voor advies. Ook kunt u eens informeren bij een hondenrasvereniging voor Jack Russells, daar hebben ze er vast ervaring mee. Sterkte.

Ingrid, 29-08-2016
Onze Jack Russel is nu 9 jaar. Hij luistert erg goed en we beleven heel veel plezier aan hem. Sinds kort gaat hij heel idioot doen als we met hem willen gaan gaan lopen. Hij gaat gillen en krijsen alsof hij in elkaar geslagen wordt. Heel gênant, vooral omdat we hem met geen vinger aanraken, dat zouden we nooit doen. De geluiden gaan je door merg en been en doen zeer aan je oren. Als hij boven geluid hoort als we opstaan begint het gegil en gekrijs al. Echt verschrikkelijk. Hij is verder een super lieve hond. Dit is onze derde Jack Russel, wij hebben dit nog nooit meegemaakt. Reactie infoteur, 30-08-2016
Hi beste Ingrid,

Als het aan beweging gekoppeld is denk je of aan angst, of aan pijn.

Dit moet door je dierenarts uitgezocht worden. Het kan namelijk ook nog een aandoening zijn: chiari-achtige malformatie en syringomyelie. Dat hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn maar bespreek de klachten met de dierenarts. Lees meer over de genoemde aandoening en de verschijnselen daarvan, via:

http://members.upc.nl/j.teunissen83/watissyri.htm

Sterkte ermee. Laat nog eens horen hoe het verder is gegaan.

Nell Malipaard, 25-11-2014
Hoi.
mijn dochter heeft een jack russel van 7jaar oud.ong.4maanden geleden begon hij aan zijn poot te bijten, tot bloedens toe.de dierenarts heeft hem n spuit en medicijnen gegeven, en n kap op.5weken later.geen resultaat niet op de medicijnen spuiten en zelfs ander voer helpt niet, ze hebben hem laten castreren, 4 weken geleden, dan zou het bijten waarschijnlijk over gaan, maar niets is minder waar. zodra de kap afgaat gaat hij bijten aan z n poot zijn bil en noem maar op.hij word heel agressief, laat z n tanden ziengromd erg ik word er gewoon bang van.hij plast nog steeds binnen.de kap moet je met 2 man terug opdoen.ze kennen de hond niet meer terug.ze hebben ook een kindje van 8maanden, je moet er niet aan denken dat hij haar wat aan doet.hij is nu al een tijdje bij schoonouders, die zorgen er goed voor, maar met de hond is geen land te bezijlen, wat kunnen ze er aan doen, want zo kan hij niet bij de kleine in de buurt komen, en wat dan?heeft t beestje pijn?de dierenarts zegt, volhouden met t eten, maar eens moet t dan toch overgaan.hoe lang moeten ze nog wachten.het is echt een noodsituatie.kan het zijn dat t aan de kap ligt nu, daar word je toch gek van 4 maanden met zo n kap op.af entoe denken we ook wel eens dat hij een kronkel in zijn herssens heeft.ineens gaat hij rondjes draaien, en gek doen, als je iets zegt zou hij je aanvallen, dus laat je hem maar uit razen.maar t is niet leuk. Reactie infoteur, 25-11-2014
Hi, wat een moeilijke situatie. U vertelt niet of de hond ook onderzocht is op allergieën of andere problemen.

Is de hond allergisch voor het een of ander?
Is er huiduitslag zichtbaar?
Is de hond verder gezond verklaart? Dus geen suikerziekte of andere aandoeningen?
Wel voedsel krijgt de hond van de dierenarts?
Welk eten krijgt de hond nu?

Ilse Vankeersbilck, 12-06-2014
Hallo,
wij hebben een Jack Russel teefje van nu 9 maand, gekregen van mensen omdat ze toen als pup veel teveel op de mensen, eigenlijk de klanten, sprong. Ze luistert redelijk goed, we hebben haar al leren zitten en pootjes geven. Dus het valt goed mee, ze is heel lief en aanhankelijk. Ze gromt vaak naar de kids, of naar mijn man, maar naar mij nog nooit. Maar o wee als ze andere honden ziet. Ik doe haar soms mee naar school als ik mijn dochters ga halen. Zoals vandaag, er waren daar nog 2 mensen met een hond. Het ergste heb ik vandaag beleefd, ze was niet meer te houden, zo agressief, blaffen, piepen, schel blaffen naar die honden, het overstemde alle lawaai van de kids en de auto's. Hoe leer ik haar dat af? Want echt ik ben nu boos op haar en heb haar buiten gezet. Ik had het ff niet.
Is er mss ook een oplossing voor het chronische haarverlies? Maar ondertussen is dat bijzaak gewonnen. We houden allemaal van ons Nina, maar dat moet veranderen. Reactie infoteur, 13-06-2014
Het kan ook angst zijn die ze overschreeuwt. Waarom belt u niet eens met de dierenarts voor advies, ook over het haarverlies? Als u hondje last heeft van angst en haarverlies, zal ze zich zelf ook niet zo happy voelen. de dierenarts kan u verder helpen.

Moeykens Christelle, 04-06-2014
Hallo, twee jaar geleden werd ons een jack Russel pup cadeau gedaan. Spencer is zijn naam. Hij luistert goed en was heel aanhankelijk en lief. Van de ene dag op de andere begon hij te grommen naar mijn vriend, zijn baasje. Er wordt op gereageerd door hem op zijn plaats te sturen. Ondertussen gromt hij ook naar bezoek die over de vloer komt. Bij elke beweging die we maken reageert hij naar ons. Vandaag liet hij voor de eerste keer zijn tanden zien naar mij. Ik ben nochtans de enige waar hij nog niet had op gereageerd. We houden heel veel van ons ventje maar zo kan het niet verder. We kregen al de raad om castratie als optie te nemen maar lost dit zijn agressief gedrag op? Er moet iets gebeuren want als ik weg ben van huis kan mijn vriend er helemaal niets meer mee aanvangen. We willen het ergste vermijden. Heeft u enige raad voor ons of staan we voor het feit dat we een verschrikkelijke beslissing gaan moeten nemen? Grtz Christelle Reactie infoteur, 05-06-2014
Om een hondje te laten inslapen omdat zijn gedrag niet goed is, is te extreem. Het eerste wat u doen moet is naar de dierenarts gaan en het probleem voorleggen. Een castratie zal de agressie vermoedelijk verminderen. Besef dat een hondje wat ongecastreerd is, heel gefrustreerd raakt. Hij wil doen waarvoor hij op de wereld gezet is, paren met een ander hondje! Als hij dat niet mag doen is het verstandig om hem te laten castreren.

Het karakter van de Jack Russel is ook niet gemakkelijk om op te voeden, en dus kan ook daar een probleem de boel verergeren. De hond kan echter veel afleren van wat is aangeleerd.

Laat hem in elk geval niet op uw meubels (bank of bed) liggen en toon daarmee uw leiderschap. Zijn plaats is op zijn deken of in een hondenmand op de grond, niet bij u op de bank of op bed of op een stoel. Wees hierin consequent en niet sentimenteel.

Begroet hem pas als u dat wilt en niet wanneer hij dat wil. Negeer de hond totdat u hem wil begroeten, en begroet hem pas als hij rustig is.

Geef hem alleen eten nadat u zelf gegeten heeft.

Uw hond kan agressief zijn uit dominantie, maar ook uit onzekerheid wie er nou eigenlijk de baas is.

Tot slot kan er ook nog een medisch probleem aan ten grondslag liggen, bijvoorbeeld pijn en irritatie om het een of ander, waardoor hij anders reageert. Hij kan bang zijn, en uit angst grommen en zelfs bijten. Ik raad u echter een ding met nadruk aan: ga met hem naar de dierenarts.

Lees ook nog eens hier: http://hondenuniversiteit.nl/training-en-gedrag/agressie-bij-honden-2/
Graag hoor ik nog eens hoe het verder is gegaan.

Carla Blaauw, 03-07-2013
Ik heb een jack russel van 10jr, maar nu komt mijn dochter met een pup, een franse bulldog in huis, het gaat soms fout, omdat ineens de jack, hem in de nekvel pakt en niet los wil laten, waarom is dat en wat kan ik er aan doen? Reactie infoteur, 04-07-2013
De Jack Russel wil waarschijnlijk dominant zijn over de nieuwe hond. U kunt iets lezen over dominantie van honden.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 02-08-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.