Een bijzondere verschijning; de Welsh Corgi

De Welsh Corgi is een verzamelnaam voor twee verschillende rassen. De Welsh Corgi Pembroke en de Welsh Corgi Cardigan. De Welsh Corgi behoort tot de groep herdershonden. Corgi betekent vrij vertaald dwerghond en deze hondjes zijn dan ook een stuk kleiner dan hun bekende neef de Duitse herder. Deze grappige kleine honden zijn niet bij iedereen even bekend. Daarom volgt hier een beschrijving van deze twee bijzondere rassen.

Welsh Corgi Pembroke

Dit ras vindt zijn oorsprong in Pembrokeshire in Wales, Engeland. Er wordt aangenomen dat hij afstamt van de Vallhund, een kleine Zweedse herdershond. Pembrokes hebben een schofthoogte van 25 tot 30 cm en wegen slechts 10 kilo. Ze komen in allerlei kleuren voor, maar de roodwitte combinatie is het meest geliefd. Oorspronkelijk werden deze hondjes gefokt met een kleine staart. Toen het couperen echter steeds meer toegepast werd, verschoof de focus van fokkers naar andere kenmerken. Nu het couperen in meerdere landen verboden is, wordt er weer gefokt op een korte staart. Hoewel je een Pembroke niet direct in verband brengt met een grote herdershond, heeft dit ras wel degelijk parallellen met zijn grotere neven. Ze zijn actief, intelligent en atletisch en hebben daarin veel weg van de grotere herdersrassen. Zij hebben ook het uithoudingsvermogen van de grotere rassen geërfd en kunnen goed rennen en springen. Hun korte pootjes lijken hierbij nauwelijks een nadeel te zijn.

Gebruik

Oorspronkelijk werden Pembrokes gebruikt als schapen-, paarden- en koeienhoeders. Net als de meeste herdershonden deden zijn dit door naar de hielen van de dieren te happen. Als voordeel echter hadden zij hier hun kleine formaat, ze konden makkelijk wegrollen voor de trappende achterpoten. Tegenwoordig wordt dit hondenras vooral als gezelschapshond gehouden. Ze zijn grappig en lief, maar hebben de neiging om hun omgeving te commanderen. Ze hechten zich erg sterk aan hun gezin en treden beschermend op wanneer dat nodig is. Ondanks hun wat dominante karakter zijn het wel gehoorzame honden die snel leren. Ook de dominantie is er voor een groot deel uit te trainen, zeker wanneer er op zeer jonge leeftijd mee begonnen wordt.

Verzorging

Pembrokes hebben veel beweging nodig, een uur per dag is echt het minimum. Dit hondenras is erg gevoelig voor training met snoepjes en andere lekkere dingen, maar vanwege hun aanleg voor overgewicht moet hier voorzichtig mee om worden gegaan. Vanwege hun lange ruggengraat krijgen deze honden eerder last van artritis en overgewicht verergert en versnelt dit. Ook blindheid komt bij dit ras eerder voor dan bij andere rassen. Pembrokes kunnen 12 tot 14 jaar oud worden.

Welsh Corgi Cardigan

De Cardigan komt net als de Pembroke uit Wales. Hoewel de hond als sinds de 10e eeuw bekend is, werd hij pas in 1892 voor het eerst op een tentoonstelling vertoond. De Cardigan is iets groter dan de Pembroke. Het ras heeft een schofthoogte van 30 cm en weegt 12 tot 16 kilo. In tegenstelling tot de Pembroke heeft de Cardigan een middellange staart die bijna tot op de grond komt. Ook dit ras komt in veel kleuren voor.

Gebruik

De Cardigan werd net als de Pembroke gebruikt voor het hoeden van vee. Hij deed dit op dezelfde manier en had hierbij ook profijt van zijn kleine formaat. Inmiddels wordt dit ras voornamelijk als gezelschapshond gehouden. Hij hecht zich sterk aan zijn gezin en is erg lief voor kinderen. Voor de rest geldt dat hij goed te vergelijken is met de Pembroke. Doordat de Cardigan gefokt is op veedrijven en samenwerken met de baas, is het een zeer geschikte hond om aan flyball of behendigheid mee te doen.

Verzorging

Ook Cardigans hebben veel beweging nodig en moeten minimaal een uur per dag flink bezig kunnen zijn. Ze zijn gevoelig voor elleboog- en heupdysplasie. Ook Progressieve Retina Atrofie (PRA) is een ziekte die af en toe bij Welsh Corgi’s voorkomt. Deze ziekte veroorzaakt voor het eerste levensjaar blindheid bij de hond. Fokkers die aangesloten zijn bij de Welsh Cardigan Club Nederland (WCCN) zijn verplicht hun dieren te testen op deze ziekte. Hierdoor komt PRA niet meer voor bij honden van deze fokkers.
© 2011 - 2024 Ilsemarietje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pembroke Welsh CorgiPembroke Welsh CorgiDe Pembroke Welsh Corgi is een hond uit de herdersfamilie en is een afstammeling van de Zweedse Vallhund, die vanuit Den…
De Welsh pony in NederlandDe Welsh pony in NederlandDe Welsh pony stamt oorspronkelijk uit Wales. Hun leven in de heuvels van Wales was hard, door de strenge winters en het…
Wales, een eerste kennismakingCroeso y Cymru: Welkom in Wales. Als je de grens tussen Engeland en Wales overgaat word je verwelkomt met deze tekst. Be…
Lancashire HeelerIk wil jullie voorstellen aan een erg onbekend ras, de Lancashire Heeler. Deze hond is nog niet erkend door de FCI, maar…

Het onderzoek naar doofheid bij kattenHet onderzoek naar doofheid bij kattenBij rasdieren heb je meer kans op genetische afwijkingen, verzwakkingen dan bij “vuilnisbakjes” zoals men dit oneerbiedi…
Een voliere bouwenEen volière kan een mooie aanvulling zijn in de tuin. Het gefluit van de vogels en hun speelse aard is het plezier zeker…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia.nl
  • Nederlands Honden Stamboek (NHSB)
  • Welsh Cardigan Club (WCC)
Ilsemarietje (40 artikelen)
Gepubliceerd: 11-11-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.