Paarden: wat is endurance?

Paarden: wat is endurance? Endurance is een tak in de paardensport dat bestaat uit lange afstandswedstrijden voor paard en ruiter die graag in de bossen en velden rijden. Alles draait er om zo snel mogelijk de wedstrijd uit te rijden. Maar ondertussen zijn er stopplaatsen onderweg waar je paard wordt gekeurd door een dierenarts. Indien je paard een te snelle hartslag heeft krijg je strafminuten en moet je wachten.

Wat is endurance?

Het concept van endurance draait om in de natuur zo snel mogelijk veel kilometers te paard af te leggen. De endurancewedstrijden zijn minimaal 25 km lang en maximaal 160 km. Tijdens de wedstrijd zijn er verschillende stopplaatsen waar je paard iets kan drinken, maar het belangrijkste aan die stopplaatsen is dat een dierenarts het paard controleert. Hierbij let hij op de hartslag en vermoeidheidsverschijnselen. Als het paard gekeurd wordt en de hartslag is te hoog, moet je een bepaald aantal minuten wachten zodat je paard kan recupereren. Het is dan ook belangrijk dat je als ruiter je paard goed aanvoelt en door hebt wanneer je even trager moet gaan. Het gaat er eigenlijk om je paard goed aan te voelen, de juiste snelheid te kiezen en te weten wanneer je moet stappen zodat je paard kan recupereren en zodat de hartslag stabiel blijft. Hierdoor is het wel mogelijk dat je achterstand hebt op de andere deelnemers. Daarom is het belangrijk dat je een goedgetraind paard hebt dat stevige benen heeft.

Welk typen paarden?

Er zijn vele typen paarden die uitgebracht worden in endurance. Arabieren zie je heel vaak in endurancewedstrijden. Toch zijn er veel verschillende rassen aanwezig. Zolang ze maar sterke benen hebben voor de zware ritten, een goed uithoudingsvermogen en een werkwillig temperament.

Welke uitrusting en kledij?

Bij endurance is er geen sprake van een bepaalde etiquette of mode zoals bij andere paardensporten. Eerst en vooral heb je een kompas, een stopwatch en een kaarthouder nodig. Deze benodigdheden kan je in je jaszak steken of aan je pols bevestigen of aan je zadel vastmaken.

Voor de kleding zijn er soepele regels. Het is belangrijk dat je comfortabele kleren draagt die je niet hinderen tijdens de wedstrijd. Een toque is vaak verplicht.

Er zijn heel veel deelnemers die van een speciaal gemaakt endurancezadel gebruik maken en van een halster/hoofdstel. Een gewoon zadel kan ook, maar dan is het belangrijk dat het heel goed past. Een jelly-pad en/of een sjabrak zijn belangrijk tegen het scheuren van het zadel en is aangenamer voor jouw paard tijdens de wedstrijd. Voor jezelf kan je een gewatteerde zadelhoes gebruiken zodat je tijdens de lange rit comfortabel zit.

Wat doe je voor een wedstrijd?

Het is belangrijk dat je voor een endurancewedstrijd op tijd begint om zowel je paard als jezelf voor te bereiden. Het is belangrijk dat beiden een zeer goede conditie hebben. Het beste is om een paar maanden voor de wedstrijd te beginnen trainen. Als ruiter is het belangrijk dat je doorzettingsvermogen hebt en een sterk lichaam om de lange wedstrijden vol te houden in het zadel.
© 2009 - 2024 Artemis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Amerikaanse AppaloosaDe appaloosa is afkomstig uit Noord-Amerika en werd gefokt door de Nez Percé indianen. Dit goedmoedige paard is gekend d…
Witte paarden zijn zeldzaamWitte paarden zijn zeldzaamPaarden zijn er in allerlei kleuren: zwart, bruin, vos, bont, schimmel en wit. Maar is het paard dat jij ziet ook wel ec…
Het Marwari paardHet Marwari paardHet Marwari paard Het Marwari paard is niet heel erg bekend in Nederland. Dit paard is herkenbaar door hun vorm in hun o…
Paarden: Het verharen/ruien van je paardPaarden: Het verharen/ruien van je paardRond maart gaan de meeste paarden hun wintervacht weer omruilen naar een zomervacht. Als u uw paard maar aanraakt zit u…

Count Fleet - ongeslagen in zijn derde levensjaarCount Fleet was een zeer succesvol renpaard dat het niet alleen fantastisch deed op de renbaan, maar ook fantastische na…
Paarden: Wat is rotstraal?Rotstraal is een bacteriële infectie aan de voet. Het is een veelvoorkomende infectie bij paarden. Rotstraal ontstaat al…
Artemis (22 artikelen)
Gepubliceerd: 04-01-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.