Citation - 'million dollar horse'

Citation is bekend geworden als het eerste paard dat meer dan een miljoen dollar aan prijzengeld verdiende. Hij legde de basis hiervan in een uitzonderlijk jaar, waarin hij 29 keer aan de start kwam en 27 keer won.

Afstamming en signalement

Citation werd geboren op 11 april 1945 op de 'Calumet Farm'. Hij was een bruin paard, met als vader Bull Lea en als moeder Hydroplane. Op 25 jarige leeftijd overleed Citation (8 augustus 1970), hij werd begraven op de paardenbegraafplaats op Calumet Farm.

Carriére

Twee jaar:

Op zijn debuut won hij makkelijk. Daarna vertrok hij naar 'Arlington Park', waar hij in zijn tweede koers het baanrecord over '5 furlongs' brak. Als tweejarige startte hij negen keer, acht keer won hij en hij verdiende dat jaar $155,680. De koers die hij verloor, verloor hij van zijn stalmaatje Bewitch, een merrie die het baanrecord brak in die koers.

Drie jaar:

In het begin van zijn tweede koersseizoen deed Citation iets uitzonderlijks. Hij wist tot twee keer toe 'Horse of the year 1947' genaamd Armed te verslaan. Armed was een ontzettend goed paard met bovendien veel ervaring, het lag niet bepaald voor de hand dat een jonkie hem zou verslaan. Hier zag je de klasse van Citation.

Helaas verdronk de jockey van Citation tijdens het vissen en men moest een nieuwe rijder voor Citation vinden. Arcaro, een vriend van Snider werd ingehuurd; in de eerste start verloor Citation. Dit zou de laatste koers zijn die Citation de komende twee jaar zou verliezen. In de Kentucky Derby wisten Alcaro en Citation wel te winnen en Alcaro gaf de weduwe van Snider een deel van het geld dat hij voor het rijden van Citation had gekregen. Citation ging als een wervelwind over de banen, won bijna alles dat er te winnen viel. Aan het einde van zijn tweede koersseizoen was hij 29 keer van start gegaan (dit is echt heel veel), waarvan hij 27 keer won. Hij verdiende dat jaar $865,150 en werd 'Horse of the year 1948'.

Vijf jaar:

Nee, ik ben geen jaar vergeten. In 1949 had Citation steeds last van kleine blessures, waardoor hij in dat jaar niet koerste. In 1950 kwam hij als vijfjarige helemaal terug, hij won gelijk, dat was zijn 16e overwinning achtereen. Zijn eigenaar had hem teruggebracht voor het koersen met het idee dat Citation het eerste paard zou worden dat 1 miljoen dollar zou gaan verdienen, hij was er al zo dichtbij. Dit werd wat bemoeilijkt door de komst van 'Noor', geïmporteerd uit Engeland, die Citation (die meer gewicht moest dragen) tot vier keer toe versloeg. Hier moet bij vermeldt worden dat Noor wereldrecords liep, en Citation ook onder de oude records dook, ze waren allebei snel, maar Noor was net wat sneller.

Zes jaar:

Nog één keer wilden de eigenaren het proberen met Citation, dit werd een kleine teleurstelling. Citation werd twee keer tweede en finishte in de koers daarna zelfs buiten het prijzengeld. Uiteindelijk wist hij de Hollywood Gold Cup te winnen, voor Bewitch en kwam toch nog over het miljoen aan prijzengeld heen, als eerste paard in de geschiedenis. Na deze prestatie ging Citation met zijn welverdiende pensioen. De eindstand stond op $1,085,760.

Citation als dekhengst

Hij kwam in de dekdienst op de stoeterij waar hij zelf ook geboren was. Zijn bekendste nakomelingen zijn de merrie Silver Spoon (Hall of Fame) en Fabius (Preaknesswinnaar in 1956).

Lees verder

© 2008 - 2020 Flew, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kelso - twee carrieres in de sportKelso was een supergoed renpaard dat in de top 100 van Amerikaanse Renpaarden (20e eeuw) op de vierde plaats staat, acht…
Paardenras: Quarter horsePaardenras: Quarter horseDe Quarter horse is gefokt met paarden uit Spanje maar is afkomstig uit Amerika. De Quarter horse bredere schenkels en d…
Singlefooting en Racking horseEr zijn enkele paardenrassen waarvan geen stamboom beschilbaar is. Deze rassen kan je enkel registreren omdat ze enkel d…
Affirmed - laatste Triple Crown winnaarAffirmed wist in 1978 de Triple Crown te winnen. Tot op de dag van vandaag is hij de laatste die dat lukte.

Sceptre - tot op de dag van vandaag recordhoudsterSceptre was een Brits renpaard dat als enige ooit het heeft gepresteerd om vier Britse klassiekers in één jaar te winnen…
Humorist - geen lachwekkend verhaalHumorist - geen lachwekkend verhaalOndanks zijn leuke naam is zijn levensverhaal niet grappig. Sterker nog, het is een sneu verhaal met een slecht einde. H…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Citation_(horse)

Reageer op het artikel "Citation - 'million dollar horse'"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Flew
Gepubliceerd: 08-12-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Special: Beroemde renpaarden
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!