Kelso - twee carrieres in de sport

Kelso was een supergoed renpaard dat in de top 100 van Amerikaanse Renpaarden (20e eeuw) op de vierde plaats staat, achter Man o'War, Secretariat en Citation.

Afstamming en signalement

Kelso heeft geen bijzondere stamboekpapieren. Zijn vader was de hengst Your Host, een paard dat het goed had gedaan op de renbaan maar nog niks bijzonders had gebracht als dekhengst. Zijn moeder was Maid of Flight, een kleindochter van Man o'War. Kelso was donkerbruin en werd geboren op 4 april 1957. Nog voordat hij begon met koersen werd hij gecastreerd in de hoop dat hij wat rustiger werd, het scheen niet te hebben geholpen. Hij overleed op 16 oktober 1983.

Carriére

Twee jaar

Op 4 september 1959 maakte hij zijn koersdebuut onder John Block, hij kwam als eerste over de finish. In zijn tweede koers wist hij de tweede plek te bemachtigen, waarna hij voor zijn derde koers als favoriet werd getipt. Hij maakte zijn favorietenstatus niet waar en werd weer tweede.

Drie jaar

Als driejarige kreeg hij een andere trainer en een andere jockey. Hij wist in dit jaar acht van de negen keren dat hij aan de start kwam te winnen. Hij won onder andere de Jockey Gold Cup, waarin hij tegen oudere paarden rende. Hij werd 'Horse of the year 1960' en 'three-year-old Champion Male'.

Vier jaar

Als vierjarige presteerde hij misschien iets minder als toen hij drie was, maar hij deed het alsnog niet gek; hij won zeven van de negen keren dat hij aan start kwam. Hij kreeg opnieuw de 'Horse of the year' award, dit keer voor jaar 1961. Ook werd hij 'Champion Older Horse'.

De jaren die daarop volgden

Kelso heeft lang doorgekoerst, tot het jaar 1965, hij heeft in totaal acht koersseizoenen meegedraaid, wat echt heel veel is. Van 1962 tot en met 1964 kreeg hij elk jaar weer de 'Horse of the year' award en zijn populariteit werd groter en groter. In 1965 raakte hij licht geblesseerd tijdens een training en ondanks dat men gepland had om hem in 1966 ook te laten koersen, mocht hij met pensioen. Omdat hij geen dienst kon doen als dekhengst (hij was immers een ruin), kreeg hij een nieuwe taak; springpaard zijn, wat hij ook niet gek deed.

Record

Kelso liep in zijn carrière een recordbedrag aan prijzengeld bij elkaar, maar liefst $1,977,896. Dit was een wereldrecord en dat record heeft 13 jaren stand gehouden.
© 2008 - 2022 Flew, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een writer's block?Een writer's block?Het is het horrorscenario van iedere schrijver: een writer's block. Je weet dat het tijd is, je weet dat je het zou moet…
Writer's block: nieuwe inspiratie door free writingWriter's block: nieuwe inspiratie door free writingEen writer's block - het wegvallen van alle inspriratie, zodat je niets meer kunt schrijven - kan elk moment toeslaan. S…
Papa John's PizzaPapa John's PizzaPapa John's Pizza is naast Pizza Hut de tweede grootste pizzakoerier ter wereld en is vanaf de zomer van 2016 ook aanwez…
Nowhere Man: gebrek aan zelfvertrouwenNowhere Man: gebrek aan zelfvertrouwenDe Beatles waren baanbrekers op verschillende vlakken. Ze kwamen op het juiste moment de muziekscène opgestormd, maar in…

Citation - 'million dollar horse'Citation is bekend geworden als het eerste paard dat meer dan een miljoen dollar aan prijzengeld verdiende. Hij legde de…
Humorist - geen lachwekkend verhaalHumorist - geen lachwekkend verhaalOndanks zijn leuke naam is zijn levensverhaal niet grappig. Sterker nog, het is een sneu verhaal met een slecht einde. H…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Kelso_(horse)
Flew (124 artikelen)
Laatste update: 08-01-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.