Affirmed - laatste Triple Crown winnaar

Affirmed wist in 1978 de Triple Crown te winnen. Tot op de dag van vandaag is hij de laatste die dat lukte.

Afstamming en signalement

Affirmed was een grote voskleurige hengst die geboren werd op 21 februari 1975 op de Harbor View Farm, een zeer succesvolle fokkerij in de jaren 70. Zijn vader was Exclusive Native, zijn moeder Won't Tell You. Affirmed werd op 12 januari 2001 ingeslapen vanwege hoefbevangenheid; een ziekte die mede Triple Crown winnaar Secretariat ook velde.

Carriére

Twee jaar:

Waar de meeste renpaarden in mijn special nog niet heel goed waren op hun tweede, was Affirmed dat al wel. Hij wist de Belmont en de Saratoga te winnen. De Champagne Stakes werden gewonnen door Alydar, de grootste rivaal van Affirmed. Critici zeiden dat Alydar meer potentie had dan Affirmed, waarop Affirmed prompt Laurel Futurity won terwijl hij daarbij ook Alydar in een rechtstreeks duel versloeg. Aan het einde van het seizoen kreeg Affirmed de 'Eclipse Award for Outstanding 2-Year-Old Male' uitgereikt.

Drie jaar:

Als driejarige was Affirmed nóg sterker dan als tweejarige. Hij won een paar Derby's als voorbereiding op de Triple Crown, waar ook Alydar aan mee zou doen. Tijdens de Kentucky Derby versloeg Affirmed Alydar, en ook bij de twee andere koersen van de Triple Crown lukte hem dat. Het tweegevecht tijdens de Belmont Stakes wordt als één van de meest legendarische races ooit gezien. De twee paarden stormden nek aan nek op de finish af, maar Affirmed wist met een neuslengte te winnen, waardoor hij de Triple Crown won. Affirmed kreeg aan het einde van het seizoen de titel 'Horse of the year 1978' door zijn winst op de Triple Crown.

Vier jaar:

Als vierjarige wist Affirmed nog een aantal zeges te boeken, onder andere op de Hollywood Gold Cup, de Santa Anita Handicap en de Woodward Stakes.

Affirmed en Alydar zouden voor het laatst tegen elkaar koersen. Affirmed lag de hele koers op kop, maar werd op het laatste moment door Alydar ingehaald, die de koers won. Affirmed kreeg opnieuw de titel 'Horse of the year', ditmaal voor zijn prestaties in het jaar 1979.

Aan het einde van zijn carriére als renpaard had Affirmed $2.393.818,- verdiend voor de Harbor View Farm. Hij ging 29 keer van start, 22 keer kwam hij als winnaar over de finish. Hij werd vijf keer tweede (hoofdzakelijk dan achter Alydar) en één keer derde. Hij kwam slechts één keer niet in de prijzen terecht, door pure pech, zijn zadel verschoof in de Jockey Club Gold Cup.

Zijn trainer zei over hem: "Affirmed is greater than Secretariat, or any Triple Crown winner, because only Affirmed had to face Alydar."

Affirmed als dekhengst

Affirmed produceerde 80 nakomelingen die Stakes winaars waren. Affirmed staat bekend als de tweede Triple Crown winnaar dekhengst die ook een nakomeling had die een Triple Crown kon winnen; Peteski won de Canadese Triple Crown in 1993.

Beeldmateriaal van de Belmont Stakes
© 2008 - 2024 Flew, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Legendarisch renpaard SecretariatDe Amerikaanse grote rode vos werd liefkozend Big Red genoemd. Secretariat, of Big Red, was een van de snelste renpaarde…
Secretariat - te mooi om te racen?Secretariat was een groot, voskleurig renpaard dat zijn bijnaam 'Big Red' dankte aan zijn hoge stokmaat en zijn naar roo…
Count Fleet - ongeslagen in zijn derde levensjaarCount Fleet was een zeer succesvol renpaard dat het niet alleen fantastisch deed op de renbaan, maar ook fantastische na…
Man o'War - het grootste renpaard ooit?Met de titel bedoel ik natuurlijk niet de stokmaat van Man o'War (al moet ik zeggen dat die stokmaat er ook mocht wezen)…

De stalling van je paardDe stalling van je paardBen je op zoek naar een geschikte stal voor je paard, of wil je er zelf één bouwen, dan is het handig op een aantal zake…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Affirmed
Flew (124 artikelen)
Laatste update: 04-07-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.