Schriktraining met je paard

Schriktraining met je paard Paarden vinden vaak dingen zoals balonnen, plastic en paraplu's eng. In dit artikel kan je lezen hoe je samen met je paard kan oefenen met dit soort enge dingen. Deze oefeningen zijn ook erg leuk om de vertrouwensband tussen jou en je paard te versterken.

Plastic

Veel paarden vinden wapperend plastic eng. Het is natuurlijk niet fijn als je buitenrijdt en er een plastic zakje op de grond ligt, dat je paard er vandoor gaat. Daarom is deze oefening handig om je paard te wennen aan plastic.

Wat heb je nodig?

  • Een afgesloten bak
  • Een halster
  • Een longeerlijn
  • Een stok
  • Plastic zakken
  • Tape
  • Een elastiek

Vooraf:

Voordat je begint, maar je de stok klaar. Dit doe je door de plastic zakken door middel van tape vast te binden aan de stok. Het elastiek bind je om de zakken heen zodat er een prop ontstaat.

De oefening:

Allereerst laat je het paard wennen aan de stok. Dit doe je met de kant van de stok waar geen plastic aan zit. Beweeg met de stok naar de schoft van het paard. Het kan zijn dat je paard hier een beetje onrustig van wordt. Als je paard weg wil lopen, laat hem dan rondjes om jou heen lopen. Zodra het paard stilstaat, haal je de stok meteen weg. Dit is de beloning voor je paard. Na een tijdje zal je paard begrijpen, dat zodra hij stilstaat, het enge ding weggaat.

Als je paard niet meer bang is voor de stok, ga je weer een stapje verder. Je draait nu de stok om, zodat de plastic prop aan de kant van je paard komt. Je doet nu precies hetzelfde als eerst. Je beweegt de stok naar de schoft van je paard. Staat je paard stil, dan haal je de stok weer weg.

Zodra dit ook goed gaat, maar je de prop plastic steeds losser. Het plastic gaat nu wat wapperen. Zo went je paard aan wapperend plastic.

Balonnen

Vaak als mensen jarig zijn, hangen ze ballonnen buiten. Het kan natuurlijk ook zijn dat er een ballon in een boom terecht is gekomen. Door deze oefening leert je paard niet bang te zijn voor ballonnen.

Wat heb je nodig?

  • Een afgesloten bak
  • Een halster
  • Een longeerlijn
  • Een stok
  • Ballonnen
  • Een stuk touw
  • Tape

Vooraf:

Blaas de ballonnen alvast op en leg ze even aan de kant, op een plek waar ze niet weg kunnen waaien.

De oefening:

Laat het paard eerst weer wennen aan de stok, net zoals je met het plastic ook gedaan hebt.

Als dit goed gaat, bind dan een ballon aan de stok vast. Beweeg de ballon langzaam naar de schoft van je paard. Zodra je paard stilstaat, haal je de ballon weg.

Zodra je paard die ene ballon niet meer eng vindt, kun je steeds meer ballonnen aan de stok bevestigen.

Als dit eenmaal goedgaat, kan je bijvoorbeeld ballonnen vastmaken aan pionnen, of aan de bakrand. Probeer hier dan met je paard langs te lopen. Zorg wel dat jij aan de kant loopt van 'het enge'. Als je paard dan wegspringt, zal het in ieder geval niet tegen jou aan springen.

De paraplu

Paraplu's zijn hele gekke dingen. Maar het is toch wel fijn als je paard rustig blijft, als tijdens een regenbui er mensen met paraplu's op straat lopen.

Wat heb je nodig?

  • Een afgesloten bak
  • Een halster
  • Een longeerlijn
  • Een paraplu

Vooraf:

Leg van te voren de paraplu op een willekeurige plek in de bak.

De oefening:

Loop met je paard naar de paraplu toe. Als je paard wil snuffelen, laat hem dan gerust zijn gang gaan. Oefen geen druk op de longeerlijn uit, laat de lijn in een boogje hangen. Je paard zal het waarschijnlijk maar een vreemd ding vinden. Het kost enige tijd voordat hij zal beseffen dat het niet gevaarlijk voor hem is.

Als je paard genoeg heeft gesnuffeld, ga je een rondje om de paraplu heen lopen. Als je paard je niet goed genoeg volgt, probeer hem dan iets aan te moedigen om dichterbij te komen. Zodra hij een stapje richting jou doet, laat je de lijn weer verslappen. Je paard zal na een tijdje dit snappen: Stapje richting baas = druk weg.

Loop een paard rondjes om de paraplu, beide kanten op. Zodra je paard gewent is aan de paraplu, vraag je aan iemand op hij de paraplu op wil steken. Dit is voor een paard heel wat anders dat dat de paraplu op de grond ligt. Herhaal nu de oefening.

Tot slot:

Het is handig als je eens in de zoveel tijd deze oefeningen nog een keer doet. Door te herhalen zal je paard na een tijdje niet op of om kijken naar een hoop ballonnen of paraplu's. Het zal je veel kunnen helpen tijdens buitenritten!
© 2008 - 2024 Yuni, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardrijden? Oefeningen voor de ruiterPaardrijden? Oefeningen voor de ruiterPaarden moeten altijd soepel en lenig zijn voor het paardrijden, maar hoe zit dat eigenlijk met de ruiter? Die moet eige…
Monty Roberts: Join-upDe join-up methode is uitgevonden door Monty roberts. Hij komt uit een klein plaatsje in California, maar is inmiddels w…
Voltige; een tak in de paardensportVoltige is een tak in de paardensport. Je kunt het omschrijven als 'turnen op het paard'. Hierbij zijn er verschillende…
Paardensport: VoltigeVoltige is een tak binnen de paardensport die een combinatie is tussen paardrijden en gymnastiek of turnen. De voltigeur…

De Perzische gerbilDe Perzische gerbil is in Nederland en Belgie nog niet erg bekend. De Mongoolse gerbil is de meest bekende gerbil, en al…
Het masseren van je paardHet masseren van je paardIn dit artikel zal ik uitleggen hoe je je paard een simpele massage moet geven. Een massage is zeer ontspannend voor paa…
Yuni (2 artikelen)
Gepubliceerd: 24-11-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.