Moderne Hondensporten

Tegenwoordig zoekt men steeds vaker een manier om de hond zijn beweging te gunnen. Naast de dagelijkse wandelingen wordt er steeds vaker gekozen voor een hondensport. De klassieke hondensporten zijn voornamelijk gebaseerd op oude 'taken' van de hond. Deze moderne sporten zijn daarentegen fantastische, speelse vrijetijdsbestedingen voor baas en hond. Er zijn tegenwoordig verschillende moderne hondensporten die je allemaal bij verschillende verenigingen kunt beoefenen.

Een aantal 'moderne' hondensporten


Behendigheid

Behendigheid of 'Agility' is een hondensport waarbij de hond zo snel en behendig mogelijk een hindernisparcours aflegt.
De behendigheidssport is voor veel honden en hun baas een fantastische vrijetijdsbesteding. Het parcours met verschillende hindernissen doet een beroep op zowel de snelheid als het atletische vermogen van je hond. Durf en doorzettingsvermogen zijn even belangrijk en de aangeboren leergierigheid van de hond wordt door deze sport gestimuleerd. Omdat de sport voldoet aan de behoeften van de hond zal deze met enthousiasme aan de behendigheid deelnemen. Ook voor de toeschouwer is behendigheid een aantrekkelijke sport.

Voordelen behendigheidssport

Het plezier van de hond staat voorop, maar ook in andere opzichten biedt de behendigheidssport veel voordelen. Tijdens de behendigheidstraining wordt de band tussen baas en hond steeds sterker. Hond en baas leren van elkaar en leren elkaar zo beter begrijpen. Het beoefenen van deze sport resulteert daarom ook in een beter opgevoede hond. De hond kan in de behendigheidsport zijn energie kwijt. tegelijkertijd is het een uitstekende manier om je hond in optimale conditie te houden. Ook zal je trouwens zelf over de nodige conditie en snelheid moeten beschikken om je hond te begeleiden en te sturen. De behendigheid is namelijk een echte teamsport!

Achtergrond van de sport

Behendigheid is de vertaling van het Engelse woord 'agility' en in Groot-Brittannie is de behendigheidsport dan ook uitgevonden. In 1977 werd op de grootste hondenshow van Europa voor het eerst demostraties gegeven van deze sport. Het was een enorm succes en binnen een jaar werden er officiele en echte agility wedstrijden georganiseerd. In 1979 werd de sport in Nederland geintroduceerd en het is sinds die tijd uitgegroeid tot een sport met wedstrijden waaraan grote aantallen honden in verschillende klassen deelnemen.

Geschikte hondenrassen

De behendigheid is voor vrijwel alle honden geschikt, of het nu ras- of rasloze honden zijn. Alleen zeer zwaarlijvige hondenrassen zoals de Sint-bernard en de Wolfshond of zeer zware Dogachtigen kunnen deze sport beter mijden. Sommige honden zijn niet geschikt voor alle toestellen. Zo is de hoogtesprong medisch gezien geen fijn toestel voor een hond als een teckel met een lange rug.

Flyball

Flyball (letterlijk: vliegbal) is een relatief jonge tak van hondensport, afkomstig uit Amerika.
Het ziet er bedrieglijk simpel uit. Vaak denken mensen dan ook dat het meer een spelletje is dan een sport. Niets is echter minder waar. Flyball is een sport waar wel degelijk intensief voor getraind moet worden. Bovendien is Flyball een teamsport. Een Flyballteam bestaat uit deelnemers en hun honden, een coach en een ballader (degene die de ballen in het apparaat doet). Het aantal deelnemers kan varieren van 5 tot 8 combinaties. Praktisch iedere hond, groot of klein, jong of oud, kan meedoen.

Achtergrond van de sport

Flyball heeft een beetje een merkwaardige oorsprong. Het Flyballapparaat is uitgevonden door een nogal lui heerschap, de Californier Herbert Wagner. Hij zag in dat zijn honden lichamelijke oefeningen nodig hadden, maar wilde daar zelf weinig voor doen. Zelfs het gooien van een bal vond hij teveel werk. Hij kwam op het idee een apparaat te bouwen dat een bal voor hem lanceerde. De hond kon dit zelf starten door met een poot op een plankje te drukken. Aan het geheel is een baan met hindernissen toegevoegd en er zijn teams die tegen elkaar gingen strijden. In Nederland werd Flyball in Februari 1990 geintroduceerd.

Het parcours

De baan bestaat uit 4 hindernissen (sprongen), die op nauwkeurig bepaalde afstanden vanaf de startlijn worden geplaatst. De honden wennen aan de afstand en springen hierdoor op 'gevoel'. Achter de laatste hindernis staat het Flyballapparaat. De hond drukt op het plankje (meestal springt hij er bovenop) en vangt de bal die door het apparaat gelanceerd wordt. De 4 sprongen worden weer terug genomen en de hond rent over de start en finishlijn. Als er sprongen omvallen tijdens een race, dan blijven ze gewoon liggen. De honden moeten dan wel het parcours nemen alsof ze hindernissen er staan. Ze mogen er niet omheen lopen.

Geschikte hondenrassen

In principe kan iedere hond deelnemen aan Flyballcursussen en wedstrijden. Het maakt ook niet uit of je hond een rashond of een rasloze hond is. Wel heb je een startlicentie nodig. Alleen zeer zware hondenrassen, zoals de Sint-bernard en de Wolshonden of zeer zware dogachtigen, kunnen deze sport beter mijden.

Naast de lichaamsbouw, de kracht en de wendbaarheid van de hond zijn ook andere eigenschappen belangrijk om te bepalen of een hond geschikt is voor Flyball. Belangrijke eigenschappen zijn; volgzaamheid, snelheid, intelligentie en nauwkeurigheid. En wellicht de belangrijkste eigenschap is dat je hond een echte 'Ballengek' moet zijn!

Outdoorsporten

Er zijn verschillende sporten die je in de buitenlucht met je hond kunt beoefenen. Sommige sporten kunt u in clubverband doen en andere lenen zich weer erg goed om alleen met je hond in de praktijk te brengen. Onder de naam "outdoorsporten" vallen eigenlijk alle conditiesporten die je met je hond in de buitenlucht beoefent. Van hardlopen tot fietsen.

Hardlopen

Je kunt op verschillende manieren gaan hardlopen met je hond. Natuurlijk kun je je hond meenemen als je een recreatief rondje gaat joggen. Houd er wel altijd rekening mee dat de conditie van je hond goed genoeg moet zijn om mee te lopen. Als je gewend bent te trainen voor marathons en je besluit op een dag je niet-getrainde Labrador mee te nenen, moet je absoluut rekening houden met het feit dat je hond geen uren kan lopen. Je hond moet net zo goed zijn conditie kunnen opbouwen. In principe kan iedere hond hardlopen maar niet iedere hond zal dit even leuk vinden. Een lol in de sport is wel belangrijk natuurlijk, anders is het geen ontspannende bezigheid. Bekijk dus eerst of je hond het hardlopen leuk vindt.

Behalve dat je de conditie van je hond goed in de gaten moet houden, is het ook niet onbelangrijk om de voetzolen van je hond af en toe te laten controleren. Sommige honden zijn zo enthousiast dat ze rustig hun eigen voetzolen kapot lopen en dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Run-bik-run

Er zijn inmiddels redelijk wat verenigingen in Nederland die run-bike-run wedstrijden organiseren. Het is een combinatie van hardlopen en fietsen. Deze activiteit vraagt veel van zowel jou conditie als die van je hond. Dus ook hier geldt dat je rustig aan moet beginnen. Het is ook zeer belangrijk dat je rekening houdt met het soort hond dat je hebt. Een Yorkshire terrier vraagt een heel andere training dan een Border collie!

Triatlon

De triatlon is wat bekender dan de run-bike-runraces en er worden door heel Nederland diverse wedstrijden georganiseerd waar je met je hond aan mee kunt doen. De triatlon bestaat traditioneel uit hardlopen, fietsen en zwemmen en de afstanden zijn afhankelijk van het soort triatlon waar je aan mee doet.

Marathon

De meeste hondenclubs hebben geen voorzieningen en trainingsuren voor de baas die marathons wil lopen. Toch zijn er redelijk wat baasjes in ons land de hun hond meenemen op de lange trainingsuren en er zijn genoeg wedstrijden waar je hond ook aan mee mag doen. Het lopen van een marathon in gezelschap van je hond is zelfs zo populair geworden dat een aantal atletiek verenigingen honden toestaat om 'mee te trainen'. Net als bij de triatlon zul je niet meteen een volledige wedstrijd lopen, maar beginnen met een deel ervan. er zijn kwart, halve en hele marathons. De afstand van een hele marathon is 42 km en 195 m.

Fietsen

Deze sport is op dit moment bijzonder populair. Dins de uitvinding van ze zogeheten 'springer' is het ook een stuk veiliger om met je hond samen te gaan fietsen. Met de springer zit je hond vast aan een beugel die aan het frame van je fiets is bevestigd. Daardoor hebt je je handen vrij om het stuur goed vast te houden of om richting aan te geven. Bovendien voorkom je op deze manier dat je door je hond van je fiets getrokken wordt op een moment dat hij besluit achter iets interessant aan te gaan.

Breitensporten

Achtergrond van de sport

Breitensport is een in Duitsland bedachte sport. De Deutscher Hundesport Verband e.V. wilde naast het bestaande frichtingsprogramma een meer toegankelijk en ontspannen programma ontwikkelen.

De sport moest vooral een ontspannen bezigheid zijn voor zowel baas als hond en daardoor werd het een gezellige sport die voor een breed publiek toegankelijk werd. Breitensport is nog niet zo lang bekend in Nederland en is dan ook nog niet erkend.
Breitensport is opgezet voor alle hondeneigenaren die sportief en gezond bezig willen zijn met hun hond. Doordat de basis van breitensport eenvoudig van opzet is, kun je het programma makkelijk leren. Voor honden is het speels. Sinds 1994 wordt er jaarlijks een competitie georganiseerd die toegankelijk is voor iedere hondenbezitter en voor iedere hond. Iedereen kan aan de wedstrijden mee doen, van jong tot oud. Alle begeleiders worden op leeftijd ingedeeld en ook worden de mannelijke en vrouwelijke deelnemers in 2 groepen gesplitst.

De onderdelen

Hoewel het klassieke africhtingsprogramma niet de basis vormt van Breitensport, komen er toch wel enige elementen aan bod. Deze elementen zijn vooral te vinden in het onderdeel Gehoorzaamheid. Alle onderdelen zijn: hordeloop, slalomloop, de hindernisbaar en de duurloop. Er wordt eigenlijk een vierkamp georganiseerd en de combinatie baas-hond met het hoogste aantal punten mag zich vervolgens de winnaar noemen. De duurloop valt buiten de vierkamp en is hierdoor geen verplicht onderdeel. De puntentelling van de duurloop wordt apart bijgehouden. Een van de belangrijkste regels binnen de Breitensport is dat de afstand tussen baas en hond niet meer mag zijn dan 2 meter. Elke overtreding hierop wordt bestraft met 4 punten per discipline of onderdeel ervan.

Geschikte hondenrassen

Bijna alle honden kunnen deze sport beoefenen. Ook als je eerder een andere sport hebt gedaan met je hond, kun je eenvoudig het Breitensportprogramma aanleren. Om alles zo eerlijk mogelijk te laten verlopeb, worden de honden gedeeld in 2 groepen: voor grote en voor kleine honden. Tot kleine honden behoren alle honden met een schofthoogte van maximaal 50cm. Heeft je hond een schofthoogte van meer dan 50cm, behoort hij bij de groep grote honden. Het maakt niet uit of je een rashond of een rasloze hond hebt. Wel moet je naar de bouw van je hond kijken om in te schatten of er misschien een andere sport is die eerder in aanmerking komt voor je hond. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Teckel. Er wordt redelijk veel gesprongen bij Breitensport en springen is voor de Teckel met zijn lange rug niet aan te raden. Ook wordt er van de hond behendigheid verwacht, dus zware dogachtigen zijn misschien ook niet zo op zijn plaats.

Reddingshonden

Het beeld van zoekende honden op een rampplaats is inmiddels niet meer onbekend.
De mens heeft ontdekt dat de hond een enorme hulp kan zijn bij het zoeken naar overlevenden van rampen en ook bij het lokaliseren van stoffelijke overschotten. Reddingshonden zijn actief op diverse gebieden op het land en ook in het water. Vaak moeten de honden werken onder barre omstandigheden. Het is zwaar werk, maar de honden doet het met plezier. Het klinkt gek maar voor hen is het een spelletje! En juist omdat het een spelletje is voor de honden, zijn ze extra gemotiveerd om aan het werk te gaan.

Opleidingen en trainingen

Er zijn verschillende trainingscentra in Nederland waar reddingshonden worden opgeleid. Soms worden niet alle vaardigheden getraind en in andere gevallen biedt de training een totaalpakket. In elk geval is de training voor een reddingshond niet eenvoudig. Er moet al op jonge leeftijd van de hond mee worden begonnen en het vereist ook van de baas behoorlijk wat doorzettingsvermogen. Tijdens de trainingen wordt aandacht besteed aan de volgende onderdelen:
  • Vlakterevieren: op aanwijzing van de baas leert een hond opzoek te gaan naar een slachtoffer in een bosrijke omgeving.
  • Puinzoeken: de naam zegt het eigenlijk al. De hond leert te werken in, op en rond puin. Opzoek naar slachtoffers (dood of levend).
  • Speuren: terwijl de hond aan de riem zit, leert hij een door mensen gelegd voor te volgen.
  • Gehoorzaamheid: een hond die nergens naar luistert, is niet bijzonder bruikbaar tijdens een reddingsoperatie. Behendigheid: je kunt je voorstellen dat honden die over puinhopen moeten lopen, geen vrees mogen hebben voor obstakeld. Ook leren ze hun evenwicht te bewaren en over een brug lopen en over ladders wandelen, door een tunnen te gaan of over onaangenaam materiaal lopen.

Geschikte hondenrassen

In principe kan iedere hond die graag wil werken voor zijn baar en die graag speelt, geschikt zijn voor de opleiding. Het maakt niet uit of je een rasloze of een rashond hebt. Toch is de ene hond er meer geschikt voor dan de andere hond. Een hele zware dogachtige kan soms door het puin zakken en zeer eigenwijze honden als een Teckel of een Jack Russel gaat teveel zijn eigen gang. Herdershonden en retrievers doen het vaak goed als reddingshond.

(Wind)hondenrennen

Hondenraces werden al georganiseerd in de tijd van de Romeinen. In hun enorme stadions hielden zij hondenraces om mensen enthousiast te krijgen en te vermaken. Maar de hondenrennen waren niet zoals we ze nu kennen.

Het was toen een stuk wreder en bovendien kenden ze de typische windhondenrenbaar nog niet zoals we die wel kennen. Pas in de 19e eeuw werd de hondenracebaan met 2 rechte stukken en 2 bochten gebruikt en werd ook gestopt met het gebruik van levens wwild. Hondenraces worden ook wel een coursing genoemd, maar dit is niet helemaal juist. Coursing is een aparte discipline binnen de hondenrennen.

De hondenracebaan

De meeste hondenracebanen kennen een mechanisch lokdier. Dit lokdier wordt getrokken door een motor die over een rail rijdt. De honden zitten in startboxen die gesloten zijn. Het lokdier maakt eerst een rondje voordat de honden worden losgelaten en die dieren horen het geluid van de motor. Als het startsein wordt gegeven, gaan alle boxen tegelijk open en de honden vlieger achter het lokdier aan. Als je niet van lawaai houdt, kun je maar beter niet beginnen aan deze hondensport, omdat het op een hondenrenbaan altijd een herrie van jewelste is.

Geschikte hondenrassen

Hondenrennen worden niet voor niets meestal windhondenrennen genoemd. Het zijn dan ook met name de windhonden die goede resultaten boeken op de renbanen. Whippets, Greyhounds, de Afghaanse windhond, de Barsoi, Ierse wolfshonden en de Sloughi zijn honden die met regelmaat terug zijn te vinden op de renbanen. Tegenwoordig worden er ook speciale races georganiseerd voor Jack Russels.
© 2008 - 2024 Bailey, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klassieke hondensportenVroeger hadden honden een duidelijke taak in en rond het huis. De meeste rassen werden zelfs speciaal voor een bepaalde…
Extra uitdaging voor de hondExtra uitdaging voor de hondVeel mensen lopen tijdens de dagelijkse wandelingen met de hond een vast rondje. Soms wordt de hond halverwege losgelate…
Hoopers - HondensportHoopers is een opkomende hondensport in Nederland. Er wordt veelal gebruik gemaakt van hoepels, maar ook worden tunnels…
Hondensport: TreibballTreibball is een hondensport die nog relatief nieuw is in Nederland. Jan Nijboer is de bedenker van deze sport. Jan Nijb…

Het masseren van je paardHet masseren van je paardIn dit artikel zal ik uitleggen hoe je je paard een simpele massage moet geven. Een massage is zeer ontspannend voor paa…
De Amerikaanse draverDe Standardbred of Amerikaanse draver (worden vaak als verschillende rassen genoemd, maar is één en hetzelfde ras) is af…
Bailey (26 artikelen)
Gepubliceerd: 23-11-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.