Welke verzekeringen heb je bij paarden?

Welke verzekeringen heb je bij paarden? Als je een paard koopt kan je altijd verzekeringen afsluiten. Dit moet niet, maar sommige verzekeringen kunnen handig zijn. Heb je net een duur paard gekocht? Dan kan een doodverzekering van pas komen. Als je paard iemand anders verwond of schade toebrengt aan bijvoorbeeld een auto is er een ‘persoonlijke aansprakelijkheid’. Je hebt bedrijven die gespecialiseerd zijn in het verzekeren van paarden. Het beste is dat je eens bekijkt welke verzekeringen er zijn en welke je wilt afsluiten.

Ziektekostenverzekering

Medische kosten worden gedekt zoals chirurgie, medicijnen en de dierenarts. Je hebt een gezondheidsverklaring nodig van de dierenarts. Indien je paard een afwijking heeft zal je geen ziektekostenverzekering kunnen afsluiten.
Er zijn verzekeringsmaatschappijen die willen dat je naast de ziektekostenverzekering ook een doodverzekering afsluit.
Een ziektekostenverzekering is aan te raden aangezien de medische kosten bij paarden snel kunnen oplopen.

Operatieverzekering

Dit is een medische verzekering die alle operaties van je paard dekt. Hierbij ben je ook verplicht om een doodverzekering af te sluiten.

Doodverzekering

Volledige doodverzekering

Een volledige doodverzekering dekt alle mogelijke overlijdens bij een paard. Dit kan zijn door gevolg van een ongeval of ziekte, maar ook als het paard gestolen wordt. Je hebt een positieve gezondheidsverklaring nodig van de dierenarts. Een paard ouder dan 14 jaar is moeilijker te verzekeren. Het is handig om een volledige doodverzekering af te sluiten als je een duur paard hebt gekocht. Een paard is altijd een investering, bij mindere dure paarden kan je ook een doodverzekering afsluiten. Dit hangt af van jouw persoonlijke keuze.

Beperkte doodverzekering

Dit geldt enkel bij dood door ongeval of een andere gespecificeerde oorzaak. Een gezondheidsverklaring is niet verplicht, aangezien deze verzekering geen ziekte dekt. Deze verzekering is vooral handig als je vaak je paard in een trailer vervoert. Indien je paard overlijdt door ongeval met de trailer krijg je de waarde van je paard terug.

Ongeschiktheidverzekering

Als je paard gewond geraakt of ziek wordt en je kunt er niet meer op rijden keert deze verzekering een van te voren afgesproken bedrag uit. Dit bedrag is gebaseerd op het geldbedrag dat jij bent overeengekomen met de verzekeringsmaatschappij. Bij deze verzekering ben je verplicht om een ziektekostenverzekering af te sluiten.

Er is nog een optie dat je kunt afsluiten met deze verzekering. Je krijgt de kans om je paard een spuitje te geven en zodoende krijg je je afgesproken geldbedrag terug van de verzekering. Deze regeling moet vanaf het begin van het contract er in staan. Er zijn eigenaars die deze optie niet afsluiten en beslissen om hun paard te houden ook al kan er niet meer op gereden worden.

Persoonlijke aansprakelijkheid

Als je paard het eigendom van iemand anders beschadigt of een persoon verwondt dekt deze verzekering alle kosten. Een aansprakelijkheidsverzekering is verplicht! Vaak zit deze verzekering bij de familiale verzekering inbegrepen of bij je eigen aansprakelijkheidsverzekering. Maar het is toch belangrijk om na te gaan of je eigen verzekering of familiale verzekering dit dekt.
© 2008 - 2024 Artemis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
PaardencrematoriaElke dierenbezitter weet het; de kans dat jij je dier overleeft is toch wel erg groot. Nadat het dier overleden is, kan…
Het Marwari paardHet Marwari paardHet Marwari paard Het Marwari paard is niet heel erg bekend in Nederland. Dit paard is herkenbaar door hun vorm in hun o…
Paarden scheren: goed of niet?Paarden scheren: goed of niet?Wat is het nut van scheren van paarden? Hoor je je paard te scheren of niet? Wat zijn de voor- en nadelen van het schere…

Weilandbeheer voor paardenWeilandbeheer voor paardenEen paard in de wei heeft, letterlijk en figuurlijk, nogal wat voeten in de aarde. Staat je paard in je eigen wei of bij…
De Amerikaanse AppaloosaDe appaloosa is afkomstig uit Noord-Amerika en werd gefokt door de Nez Percé indianen. Dit goedmoedige paard is gekend d…
Reacties

Arienne, 07-12-2008
Hoe duur is een ziektekostenverzekering gemiddled voor een paard?
Graag antwoord terug. Reactie infoteur, 29-12-2008
Hey,

Daar kan ik spjtig genoeg niet op antwoorden aangezien ik die niet heb…
Ik heb een ijslander en die worden vrijwel nooit ziek, of toch niet ernstig. Daarmee…

Misschien kan je het eens vragen op www.bokt.nl op het forum. Misschien kan daar iemand je helpen.

Groetjes,
Leen.

Hikari (infoteur), 24-10-2008 #2
Artemis, een zeer goed artikel! Mijn complimenten. Ik wist niet dat een persoonlijke aansprakelijkheids verzekering verplicht was. Uit ervaring weet ik dat niet iedere eigenaar van een paard zo'n verzekering heeft. Iemand had na een ongeval (waarbij haar paard iemand zwaar verwond had aan het hoofd) alles uit eigen zak moeten betalen! Reactie infoteur, 24-10-2008
Hikari, Bedankt! Ja, dat is verplicht. Ik heb een familiale verzekering en de aansprakelijkheidsverzekering van mijn paard is daarbij inbegrepen. Als je automatisch voor alles bent gedekt in de familiale verzekering hoort je paard daar automatisch ook bij ;)

Artemis (22 artikelen)
Gepubliceerd: 24-10-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.