Vliegenbestrijding bij paarden
In de zomermaanden kunnen paarden erg veel last hebben van vliegen, dazen en andere insecten, die in grote aantallen rond hen heen hangen. Dit is niet alleen vervelend voor het paard, maar het kan ook schadelijk zijn. Om dat te voorkomen zijn er verschillende middelen op de markt.
Paarden en insecten
Paarden werken als een soort magneet voor vliegen, dazen en andere insecten. Vaak gaan vliegen rond de paardenogen zitten, omdat ze in het traanvocht eiwitten terugvinden. Wanneer ze door hun aanwezigheid zorgen dat het oog licht ontsteekt, wordt er meer traanvocht aangemaakt en komen er dus ook meer eiwitten vrij. Bovendien vinden vliegen voedingsstoffen in de mest van koeien en paarden. Daarom zien we tijdens de zomermaanden altijd heel wat vliegen in en rondom stallen.
Het paard beschermen
Vliegendekens
Om de paarden tegen al die vliegen te beschermen, zijn er verschillende mogelijkheden. Paarden die vaak op de wei staan en daar last hebben van teveel vliegen, kunnen geholpen worden met een vliegendeken, eventueel met vliegenkap. Een vliegendeken is een zeer fijnmazig deken dat geen warmte geeft, maar dat er wel voor zorgt dat de vliegen niet rechtstreeks op de huid kunnen gaan zitten. Wanneer een paard een vlieg op zijn huid voelt zal hij die proberen weg te slaan met zijn staart of door het samentrekken van zenuwen. Het is echter niet fijn voor het paard als hij de hele dag lang in de weer is met het verjagen van insecten, en dan kan een vliegendeken rust brengen. Om te voorkomen dat er veel vliegen rondom de ogen gaan zitten, kan men een vliegenmasker of vliegenkap gebruiken. Dit is een masker dat om het hoofd wordt gedaan, met een fijn gaas voor de ogen. Zo wordt het paard niet beperkt qua zicht, maar kunnen de vliegen zich niet nestelen rond de ogen. Bij een vliegenkap is het wel van groot belang dat ze goed aansluit rondom het hoofd, zodat er geen vliegen in de kap kunnen gaan zitten (en er vervolgens misschien niet meer uit kunnen).
Vliegenspray
Wanneer je met het paard gaat werken, kan je meestal geen vliegendeken oplaten. In dat geval kan vliegenspray een uitweg bieden. Dit is een mengsel, vaak op basis van hertshoornolie of limoneen, dat vliegen op afstand houdt. Vliegenspray is slechts enkele uren werkzaam en kan tot allergische reacties leiden. Als je een nieuwe spray hebt aangekocht is het daarom aangewezen om niet meteen het hele paard in te sprayen, maar eerst een klein stukje van de huid te bespuiten om te zien of het paard geen allergische reactie vertoont. Een sterkere variant van de vliegenspray is de dazenspray, die ook steekvliegen op afstand houdt.
Wanneer een steekvlieg op een paard gaat zitten en prikt, kan het paard daar zeer heftig op reageren. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen bij het rijden, als het paard bijvoorbeeld gaat bokken of op hol slaat. Wie zijn paard niet kan of wil behandelen met vliegenspray, kan rijden met een vliegenrijdeken. Dit deken heeft dezelfde structuur als een klassiek vliegendeken, maar is voorzien van een uitsparing ter hoogte van het zadel zodat het ook tijdens het rijden kan opgelegd worden. Dit kan een handig hulpmiddel zijn bij lange wandelingen of trektochten.
Knoflook
Het kan nuttig zijn om aan het dagelijkse rantsoen van het paard wat knoflook toe te voegen, in poeder- of snippervorm. Als het paard gaat zweten komt er een lichte knoflookgeur vrij, en ook de adem van het paard zal hiernaar ruiken. Vliegen houden niet van die geur, en blijven daardoor vaak iets verder weg.
Vliegenbestrijding op stal
Het is helaas quasi onmogelijk om een stal vliegvrij te houden. Er kunnen strips opgehangen worden, maar deze kunnen nooit alle vliegen te pakken krijgen. Ook bestaan er dazenvallen die in de rijbaan of weiland gezet kunnen worden. Deze val trekt de dazen aan en vangt ze, waardoor ze niet langer omheen de paarden kunnen hangen. Ook dit is helaas geen middel om de hele omgeving vliegvrij te houden. Het kan wel nuttig zijn om mest zoveel mogelijk uit de rijbaan en het weiland te halen en te verplaatsen naar de mesthoop, die zich dan liefst zo ver mogelijk van de paarden bevindt. In de periode waarin de insecten echt hoogtij vieren, kan het voor de paarden ook aangenamer zijn om 's nachts naar buiten te gaan in plaats van overdag.