Vliegenbestrijding bij paarden

Vliegenbestrijding bij paarden In de zomermaanden kunnen paarden erg veel last hebben van vliegen, dazen en andere insecten, die in grote aantallen rond hen heen hangen. Dit is niet alleen vervelend voor het paard, maar het kan ook schadelijk zijn. Om dat te voorkomen zijn er verschillende middelen op de markt.

Paarden en insecten

Paarden werken als een soort magneet voor vliegen, dazen en andere insecten. Vaak gaan vliegen rond de paardenogen zitten, omdat ze in het traanvocht eiwitten terugvinden. Wanneer ze door hun aanwezigheid zorgen dat het oog licht ontsteekt, wordt er meer traanvocht aangemaakt en komen er dus ook meer eiwitten vrij. Bovendien vinden vliegen voedingsstoffen in de mest van koeien en paarden. Daarom zien we tijdens de zomermaanden altijd heel wat vliegen in en rondom stallen.

Het paard beschermen

Vliegendekens

Om de paarden tegen al die vliegen te beschermen, zijn er verschillende mogelijkheden. Paarden die vaak op de wei staan en daar last hebben van teveel vliegen, kunnen geholpen worden met een vliegendeken, eventueel met vliegenkap. Een vliegendeken is een zeer fijnmazig deken dat geen warmte geeft, maar dat er wel voor zorgt dat de vliegen niet rechtstreeks op de huid kunnen gaan zitten. Wanneer een paard een vlieg op zijn huid voelt zal hij die proberen weg te slaan met zijn staart of door het samentrekken van zenuwen. Het is echter niet fijn voor het paard als hij de hele dag lang in de weer is met het verjagen van insecten, en dan kan een vliegendeken rust brengen. Om te voorkomen dat er veel vliegen rondom de ogen gaan zitten, kan men een vliegenmasker of vliegenkap gebruiken. Dit is een masker dat om het hoofd wordt gedaan, met een fijn gaas voor de ogen. Zo wordt het paard niet beperkt qua zicht, maar kunnen de vliegen zich niet nestelen rond de ogen. Bij een vliegenkap is het wel van groot belang dat ze goed aansluit rondom het hoofd, zodat er geen vliegen in de kap kunnen gaan zitten (en er vervolgens misschien niet meer uit kunnen).

Vliegenspray

Wanneer je met het paard gaat werken, kan je meestal geen vliegendeken oplaten. In dat geval kan vliegenspray een uitweg bieden. Dit is een mengsel, vaak op basis van hertshoornolie of limoneen, dat vliegen op afstand houdt. Vliegenspray is slechts enkele uren werkzaam en kan tot allergische reacties leiden. Als je een nieuwe spray hebt aangekocht is het daarom aangewezen om niet meteen het hele paard in te sprayen, maar eerst een klein stukje van de huid te bespuiten om te zien of het paard geen allergische reactie vertoont. Een sterkere variant van de vliegenspray is de dazenspray, die ook steekvliegen op afstand houdt.
Wanneer een steekvlieg op een paard gaat zitten en prikt, kan het paard daar zeer heftig op reageren. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen bij het rijden, als het paard bijvoorbeeld gaat bokken of op hol slaat. Wie zijn paard niet kan of wil behandelen met vliegenspray, kan rijden met een vliegenrijdeken. Dit deken heeft dezelfde structuur als een klassiek vliegendeken, maar is voorzien van een uitsparing ter hoogte van het zadel zodat het ook tijdens het rijden kan opgelegd worden. Dit kan een handig hulpmiddel zijn bij lange wandelingen of trektochten.

Knoflook

Het kan nuttig zijn om aan het dagelijkse rantsoen van het paard wat knoflook toe te voegen, in poeder- of snippervorm. Als het paard gaat zweten komt er een lichte knoflookgeur vrij, en ook de adem van het paard zal hiernaar ruiken. Vliegen houden niet van die geur, en blijven daardoor vaak iets verder weg.

Vliegenbestrijding op stal

Het is helaas quasi onmogelijk om een stal vliegvrij te houden. Er kunnen strips opgehangen worden, maar deze kunnen nooit alle vliegen te pakken krijgen. Ook bestaan er dazenvallen die in de rijbaan of weiland gezet kunnen worden. Deze val trekt de dazen aan en vangt ze, waardoor ze niet langer omheen de paarden kunnen hangen. Ook dit is helaas geen middel om de hele omgeving vliegvrij te houden. Het kan wel nuttig zijn om mest zoveel mogelijk uit de rijbaan en het weiland te halen en te verplaatsen naar de mesthoop, die zich dan liefst zo ver mogelijk van de paarden bevindt. In de periode waarin de insecten echt hoogtij vieren, kan het voor de paarden ook aangenamer zijn om 's nachts naar buiten te gaan in plaats van overdag.
© 2013 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je paard beschermen tegen vliegen en insectenTijdens de lente- en zomermaanden worden onze paarden overmatig geplaagd door vliegen, muggen en andere insecten. Wat ku…
Hoe maak je zelf vliegenspray voor je paard of pony?Ben je het ook zo zat om iedere keer dure vliegenspray te kopen voor je paard of pony, waarvan de werking zo verdwenen i…
Hou je paard gezond en gelukkig in de zomerHou je paard gezond en gelukkig in de zomerIn tegenstelling tot de meeste mensen houden veel paarden niet erg van het warme zomerweer. Paarden hebben het al snel t…
Paarden houden: Diverse soorten dekensPaarden houden: Diverse soorten dekensHet aanbod aan dekens in de ruitersportzaak is oneindig. Staldekens, buitendekens, regendekens, fleecedekens, uitrijdeke…
De kleinste octopussoort ter wereld: Octopus WolfiDe kleinste octopussoort ter wereld: Octopus WolfiAl eeuwen lang wordt er door verschillende volkeren gesproken over gigantische octopussen. Deze zouden diep in de oceaan…
Juliedr (165 artikelen)
Gepubliceerd: 22-04-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.