De warming-up en cooling-down voor de hond

De warming-up en cooling-down voor de hond Niet alleen voor mensen is het belangrijk de spieren los te maken en op te rekken voor het sporten. Voor honden is het minstens zo belangrijk. Vooral als er intensief gesport gaat worden is een cooling-down en warming-up erg van belang om blessures te voorkomen. In dit artikel leest u hier meer over.

Waarom een warming-up en cooling-down voor uw hond?

Net als bij mensen is het ook voor een hond niet verstandig om onvoorbereid te gaan sporten. De hond zal net als de mens zijn spieren en gewrichten moeten losmaken, rekken en strekken om blessures te voorkomen. Daarbij zullen wij mensen nadenken bij het sporten en eventueel langzaam opbouwen. Als u van de hond iets vraagt gaat hij er waarschijnlijk vol voor. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Wanneer?

Een warming-up en cooling-down zijn vooral belangrijk bij trainingen zoals bij:
 • behendigheid
 • doggy dance
 • dogfrisbee
 • flyball
 • races
 • speurwerk
deze trainingen worden meestal één á twee maal per week gevolgd. De hond is dan ook op die twee dagen intensief aan het sporten. Echter is het ook heel verstandig een warming-up en cooling-down te doen als u bijvoorbeeld gaat hardlopen of als u de hond laat zwemmen. Bij deze activiteiten gebruikt de hond zijn lichaam ook op een andere en intensievere manier dan bij normale wandelingen.

Conditie

Zorg dat uw hond genoeg lichaamsbeweging krijgt. Vooral als u enkel één keer in de week traint is het van belang dat u op andere dagen ook flinke wandelingen maakt zodat de hond conditie kan opbouwen en zodat zijn conditie goed blijft. Heeft u een hond die te dik is? Ga dan niet direct intensief sporten, maar probeer de hond eerst door een aangepast dieet en meer wandelen goed op gewicht te krijgen.

Rekening houden met uw hond

Grote honden belasten eerder hun spieren en gewrichten dan kleinere honden. U kunt bij de dierenarts laten keuren om te kijken of de hond wel geschikt is om mee te sporten.
Honden zijn in de sport al senior op hun zevende. U kunt uw hond zelf het beste, maar hou zeker rekening met zijn of haar leeftijd. Begin het liefst ook niet met intensief sporten voordat de hond ongeveer één en een half jaar is. Het beste is namelijk als alle gewrichten al uitgegroeid zijn.
Denk ook bij de sport aan de lichaamsbouw van uw hond. Een teckel zal het bijvoorbeeld prima kunnen doen bij het speurwerk, maar veel sprongen kunnen ernstige blessures aan hun rug opleveren.

De warming-up

Het beste is om uw hond tijdens de warming-up en cooling-down aangelijnd te houden zodat de hond niet al vol enthousiasme rare sprongen uit gaat halen. De warming-up kunt u als volgt doen:
 • Loop eerst met uw hond rechte lijnen met niet al te scherpe bochten
 • Vervolgens gaat u rennen en laat u de hond naast u draven
 • Daarna loopt u zigzaggend en dit laat u overgaan in draven
 • Laat de hond om uw heen draaien
 • Sommige commando's komen nu heel goed van pas om de hond losser te maken zoals; poot, buigen tegen u op laten staan
Zorg dat u na deze oefeningen vrij snel aan de intensieve training begint zodat de hond niet weer afgekoeld is. Hou de honden ook tijdens de training in beweging door rond te blijven lopen als u even moet wachten op anderen.

De cooling-down

Zorg dat uw hond na de training niet gelijk stil gaat liggen. Draaf nog rustig een stukje met de hond en loop vervolgens uit. Een goede manier om een cooling-down te doen is door de hond bijvoorbeeld gelijk uit te laten met een stevige pas. U kunt de hond water aanbieden maar zorg dat de hond niet teveel in één keer drinkt, dit kan maagproblemen opleveren.
Als de hond nat is kunt u hem/haar het beste gelijk even afdrogen, als u dit met beleid doet masseert u gelijk de spieren van uw hond.
© 2012 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een hondje nemenEen hondje nemenWaar vind ik een hond?Waar moet ik op letten als ik een hondje in huis neem? Wat heeft een hondje nodig? Kijk hier en le…
Tips voor het trainen van uw hondTips voor het trainen van uw hondJe bent de trotse eigenaar van een hond. Maar nu komt het moeilijkste. Het trainen van de hond. Hieronder volgen een aan…
Puppy chippen verplicht vanaf 2012Puppy chippen verplicht vanaf 2012Vanaf 2012 is het verplicht om alle puppy’s te chippen. Mensen die een puppy kopen, moeten er dan alert op zijn of een p…

De Schotse Hooglander houdenDe Schotse Hooglander houdenDe Schotse Hooglander is een runderras dat oorspronkelijk uit Schotland komt. In Nederland wordt dit ras ingezet als gra…
Hondenras: Cavalier King Charles SpanielHondenras: Cavalier King Charles SpanielDe Cavalier King Charles Spaniel valt onder de groep 'gezelschapshonden'. De Cavalier is graag samen met zijn baas en u…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 11-09-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.