Dopingvrije kalmeringsmiddelen voor paarden

Dopingvrije kalmeringsmiddelen voor paarden Heel veel sportpaarden hebben last van ernstige spanning op een vreemde locatie. Dat kan vervelend zijn tijdens wedstrijden, omdat het paard niet op zijn normale niveau kan presteren door de stress. Bovendien kan overmatige spanning tot gevaarlijke situaties leiden, zowel voor het paard, de ruiter als voor andere ruiters in de ring. Om deze spanning te verminderen bestaan er enkele dopingvrije kalmeringsmiddelen. Al deze middelen zijn dopingvrij en dus toegestaan op wedstrijden, zowel nationaal als internationaal. Ze zijn niet bedoeld om het paard te verdoven zoals bijvoorbeeld een dierenarts zou doen, maar helpen om de ergste spanning te laten afvloeien en het paard rustiger te laten reageren. Zo kan het dier zich beter concentreren op zijn ruiter en kunnen betere prestaties bekomen worden.

Cavalor Calm, SoZen en Take it Easy

Voedingsproducent Cavalor heeft naast zijn traditionele paardenvoeders ook een uitgebreide lijn aan verzorgingsproducten en voedingssupplementen. In het gamma zitten ook drie rustgevende middelen: Calm, SoZen en Take it Easy. Het doel van deze drie producten is hetzelfde maar de werking is telkens net iets anders.

Calm werkt vooral bij paarden die onder spanning zeer kijkerig worden en snel schrikken. Dit type paarden vinden de omgeving vooral eng en kijken naar alles rond zich, zodat de concentratie vermindert. Het is een middel dat voor langere periodes gegeven kan worden en niet enkel bij een stress-situatie zoals een wedstrijd. SoZen is eerder geschikt voor paarden die nerveus en heet worden. Deze paarden kunnen door hun 'heetheid' explosief worden of zich net afsluiten van de ruiterhulpen.Dit product is eerder geschikt om vlak voor de spannende situatie te geven, bijvoorbeeld 's ochtends voor vertrek naar de wedstrijdlocatie. Beide producten worden verkocht in poedervorm en moeten door het voer gemengd worden. Take it Easy is een kalmerende pasta die ook voornamelijk gebruikt wordt voor acute stress, zoals voor transport of voor het scheren.

Julian and Jones Relax and Easy

Relax and Easy van Julian and Jones is een poeder dat, net zoals de Cavalor Calm, voor langere periode gebruikt kan worden. Het is niet de bedoeling om dit supplement voor het eerst te geven op de dag van de wedstrijd, omdat het enkele dagen inwerktijd nodig heeft. Als je het product dus toch als kalmering voor een eenmalige situatie wil gebruiken, geef je het het best al een drietal dagen op voorhand.

Confidence EQ

Confidence EQ is een gel op basis van feromonen. In tegenstelling tot de vorige producten is dit geen voedingssupplement, het moet namelijk in en rond de neus worden aangebracht. De feromonen bootsen het signaal na dat een merrie geeft aan haar zogende veulen, en geeft het paard zo vertrouwen in een stressvolle omgeving. Instinctief herkent het paard dit signaal waardoor hij zich sneller zal ontspannen.

Magnesium

Bij paarden die over het algemeen erg nerveus zijn wordt vaak magnesium bijgevoerd. Magnesium kan zuiver gegeven worden of als bestanddeel van een voedingssupplement. Magnesium is minder geschikt voor acute stress, maar helpt goed bij paarden die altijd heet, opgewonden of kijkerig zijn. Supplementen die magnesium bevatten zijn onder andere Pavo Nerv Control, Synovium Mgnium en Excellent Stress Mix.

Algemene voeding

Voor paarden die stressgevoelig zijn kan het interessant zijn om niet alleen met supplementen te werken, maar ook om het krachtvoer aan te passen. Er zijn verschillende zakvoeders op de markt die een algemene kalmerende werking hebben, zoals Cavalor Pianissimo en Pavo Energy Control.
© 2017 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Witte paarden zijn zeldzaamWitte paarden zijn zeldzaamPaarden zijn er in allerlei kleuren: zwart, bruin, vos, bont, schimmel en wit. Maar is het paard dat jij ziet ook wel ec…
Het Marwari paardHet Marwari paardHet Marwari paard Het Marwari paard is niet heel erg bekend in Nederland. Dit paard is herkenbaar door hun vorm in hun o…
Paarden: Het verharen/ruien van je paardPaarden: Het verharen/ruien van je paardRond maart gaan de meeste paarden hun wintervacht weer omruilen naar een zomervacht. Als u uw paard maar aanraakt zit u…
Paarden scheren: goed of niet?Paarden scheren: goed of niet?Wat is het nut van scheren van paarden? Hoor je je paard te scheren of niet? Wat zijn de voor- en nadelen van het schere…

De kalkoen in Nederland is een tamme kalkoenDe kalkoen in Nederland is een tamme kalkoenDe kalkoen is vanuit de Verenigde Staten en Canada ingevoerd in Nederland. De kalkoen is een opvallende verschijning met…
Paarden aan huis houden in de winterPaarden aan huis houden in de winterVeel paardeneigenaren zullen het beamen: in de winter is het geen lachertje om paarden aan huis te houden. Je kan ervoor…
Bronnen en referenties
Juliedr (165 artikelen)
Laatste update: 21-12-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.