Paarden aan huis houden in de winter

Paarden aan huis houden in de winter Veel paardeneigenaren zullen het beamen: in de winter is het geen lachertje om paarden aan huis te houden. Je kan ervoor kiezen om je paard tijdens de koudste maanden van het jaar onder te brengen in een pensionstal of manege, maar voor de paardenhouders die hun geliefde viervoeters toch graag thuis willen houden, zijn er enkele belangrijke zaken om rekening mee te houden. Tijdens de zomermaanden is er voor paardenhouders niets leuker dan hun paarden aan huis te kunnen houden. Ze lopen op de weide, vragen weinig onderhoud en het is fantastisch om op een mooie zomermiddag vanuit je tuin naar je paarden te kijken. Helaas hebben we in België en Nederland ook een aantal maanden per jaar waarin het minder fijn is om paarden te houden.

Modder

De ellende begint meestal al tijdens de herfst: het regent vaker en de weides of paddocks liggen er nat en modderig bij. Zeker de plaatsen waar de paarden vaak staan, zoals bij de ingang van de weide of voor de schuilstal, veranderen al snel in een heuse modderpoel.

Als je paarden vaak op een natte ondergrond staan, is het belangrijk om hun benen regelmatig te controleren op mok. Mok is een verzamelnaam voor huidirritaties en -ontstekingen in de kootholte van het paard. De irritaties ontstaan sneller als de kootholtes regelmatig nat worden en te weinig tijd krijgen om helemaal uit te drogen. Als het paard mok krijgt, is een snelle en accurate behandeling met ontsmettingsmiddel en een goede mokzalf noodzakelijk om te voorkomen dat het paard veel pijn krijgt en kreupel gaat lopen. Probeer de paarden altijd een droge (schuil)stal aan te bieden zodat ze niet de hele tijd in de modder hoeven te staan.
Het kan nuttig zijn om breekzand of steenschotten op de natste plaatsen te leggen. Als de paarden vrij in en uit hun stal of schuilstal kunnen lopen is een verharde strook voor de ingang van de stal zeker geen overbodige luxe. Het is aangenamer voor de paarden maar ook voor degenen die de paarden moeten voeren of de stallen moeten schoonmaken. De verharding kan je maken met steenschotten, beton of betonplaten. Denk er wel aan dat beton bij vriesweer glad kan worden.

IJs en sneeuw

Als het echt winter wordt, is een sneeuwbui niet uitgesloten. Wees erg voorzichtig als je paarden in de sneeuw buitenzet, vooral als de paarden hoefijzers hebben. De sneeuw klontert in de ijzers en vermindert de grip van de paardenhoeven op de ondergrond, waardoor glijpartijen kunnen ontstaan. Een valpartij op gladde ondergrond kan tot ernstige blessures leiden, dus dat wil je liever vermijden. Als het sneeuwt en hard vriest, kunnen de sneeuwklonters ook vastvriezen in de hoefijzers waardoor de paarden hun hoef niet meer op de natuurlijke manier op de grond kunnen zetten. Ook dit kan blessures tot gevolg hebben.

Heeft mijn paard het koud?

Paarden hebben het minder snel koud dan mensen. Hun comforttemperatuur ligt tussen -5 en +15 graden. Als het paard een wintervacht heeft kunnen aanmaken, zal hij zichzelf warm kunnen houden. Als het paard nog een korte vacht heeft of geschoren is, is het noodzakelijk om hem van een warme deken te voorzien. Het is ook erg belangrijk dat de paarden voldoende ruwvoer krijgen, zo blijft hun 'interne verwarming' voldoende werken en krijgen ze het niet koud.

Als de paarden bij gure wind en regen buiten staan, kan het nuttig zijn om ze af te drogen wanneer ze terug op stal komen. Een fleecedeken kan helpen om op te drogen en het warm te krijgen.

Vaker op stal

Het is bijna onvermijdelijk dat de paarden in de herfst- en winterperiode meer uren op stal doorbrengen. Als je over voldoende land beschikt kan je ervoor kiezen om een stuk winterweide aan te leggen, een stuk land dat kapotgelopen mag worden gedurende de wintermaanden. Als het echter te nat of te glad wordt, zullen de paarden alsnog vaker op stal moeten staan. Zorg voor voldoende ruwvoer zodat de paarden zich minder vervelen en hang eventueel een liksteen of een stuk stalspeelgoed op. Geef het paard altijd een schone stalbedekking zodat hij rustig, warm en droog kan gaan liggen.

Als het niet lukt om de paarden vrije beweging te geven in de weide of paddock, kan je ervoor kiezen om te longeren of om aan de hand te gaan stappen. Denk eraan dat paarden die vaker op stal staan, in de winter frisser kunnen zijn en dus wel eens wat explosiever kunnen reageren bij het trainen. Als je twijfelt of je paard braaf zal zijn, kan je voor het rijden even inlongeren zodat de ergste frisheid al kan afvloeien voor je opstapt.

Met paarden op de weg

Als het weer niet meer toelaat om op je eigen buitenpiste te trainen, zal je wellicht regelmatig naar een binnenpiste willen gaan om daar te rijden. Als je in het donker met je trailer of vrachtwagen de weg op gaat, let er dan altijd op dat alle verlichting goed werkt en pas je rijstijl aan aan de omstandigheden. In de koudste maanden is het aangewezen om je paard een lichte deken op te doen tijdens het transport, maar vermijd om het paard met zijn normale winterdeken te vervoeren. Veel paarden krijgen het sneller warm op de trailer of vrachtwagen en kunnen dus gaan zweten onder hun dikke deken. Een fleecedeken, wollen deken of zeer lichte staldeken is dan beter en kan bij thuiskomst terug vervangen worden door de dikkere winterdeken.
© 2017 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paarden: Het verharen/ruien van je paardPaarden: Het verharen/ruien van je paardRond maart gaan de meeste paarden hun wintervacht weer omruilen naar een zomervacht. Als u uw paard maar aanraakt zit u…
Paardrijden op het strand: toegankelijkheidPaardrijden op het strand is voor veel paardenliefhebbers het ultiem uitje, de wind in de haren en lekker door het water…
Witte paarden zijn zeldzaamWitte paarden zijn zeldzaamPaarden zijn er in allerlei kleuren: zwart, bruin, vos, bont, schimmel en wit. Maar is het paard dat jij ziet ook wel ec…
Schuilstal, stal paardenweideHet inrichten van de paardenweide is iets wat veel aandacht vraagt. Een goede inrichting kan jaren mee gaan en is ook vo…

Dopingvrije kalmeringsmiddelen voor paardenDopingvrije kalmeringsmiddelen voor paardenHeel veel sportpaarden hebben last van ernstige spanning op een vreemde locatie. Dat kan vervelend zijn tijdens wedstrij…
Voortplanting krokodillen en alligators: van paring tot nestVoortplanting krokodillen en alligators: van paring tot nestKrokodillen hebben een slechte reputatie omwille van hun agressief karakter. Toch verlopen het paringsritueel, de paring…
Bronnen en referenties
Juliedr (165 artikelen)
Gepubliceerd: 12-12-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.