De eigenschappen van paarden, ezels, muilezels & muildieren

De eigenschappen van paarden, ezels, muilezels & muildieren Paarden en ezels zijn gedomesticeerd zodat zij onder andere ingezet kunnen worden voor het vervoer van materieel. Beide soorten hebben hier voldoende uithoudingsvermogen voor. Zij delen dezelfde stamboom en hebben hierdoor meerdere overeenkomende eigenschappen. Muilezels en muildieren hebben eveneens talloze overeenkomsten. Wat zijn de verschillen tussen deze verschillende hoefdieren? Hoe sterk zijn deze zoogdieren en welke gemeenschappelijke eigenschappen hebben muilezels en muildieren in vergelijking met paarden en ezels?

Paarden, ezels, muilezel en muildieren


Het paard (Equus ferus caballus)

Het paard behoort tot de familie 'Equidae'. Hij stamt af van de uitgestorven diersoort 'Eohippus'. Deze voorouder had aan iedere voet tenen in plaats van hoeven. Als gevolg van de evolutie hebben paarden uiteindelijk hoeven gekregen. Tegenwoordig bestaan er meer dan 300 verschillende paardenrassen.

Domesticatie

Het domesticeren van paarden gebeurde zo'n 5.500 jaar geleden. Dit gebeurde in het noorden van Kazachstan. Paarden werden onder andere voor het vervoer van personen en goederen gedomesticeerd. Hiernaast werden zij gedomesticeerd voor het produceren van melk en om in de landbouw te kunnen dienen.

Uiterlijke kenmerken

De omvang van een paard is zeer afhankelijk van tot welk ras hij toebehoort. Zijn 'schofthoogte' (hoogte tot de schouders) ligt tussen de 142 en 219 centimeter. Tevens kan hij een gewicht van 700 tot 1.000 kilogram bereiken.

Overige eigenschappen

Paarden zijn kuddedieren. Binnen de kudde waar ze toebehoren bestaat er een rangorde. Enkele paarden binnen een kudde worden gevolgd door de rest van de kudde. Paarden worden ook wel 'vluchtdieren' genoemd omdat zij vluchtgedrag tonen wanneer er roofdieren aanwezig zijn. De anatomische bouw van zijn lichaam zorgt ervoor dat hij met een hoge snelheid kan vluchten. De meeste paarden kunnen een snelheid van zo'n 60 kilometer per uur bereiken.

Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

De ezel (Equus africanus asinus)

Ezels behoren net als paarden tot de familie Equidae. Ondanks dat zij tot dezelfde familie behoren zijn er meerdere verschillen. Zij zijn onder andere minder gehoorzaam dan paarden. Dit komt omdat ezels intelligenter en hierdoor voorzichtiger zijn. Hiernaast is zowel de ademhaling als de hartslag bij ezels sneller dan die van paarden. Ezels zijn tevens sterker dan paarden met dezelfde omvang.

Domesticatie

De ezel werd meer dan 5.000 jaar geleden voor het eerst als werkdier ingezet. Hij wordt tegenwoordig grotendeels als werkdier of lastdier gebruikt. Alleen de reuzenezel is sterk genoeg om een persoon te kunnen vervoeren. Hiernaast kan hij ingezet worden voor het omploegen van landbouwgrond. Ezels kunnen net als paarden melk produceren die voor mensen consumeerbaar is.

Uiterlijke kenmerken

Deze kuddedieren hebben een dikkere vacht dan paarden. Tevens hebben zij een pluimstaart en zijn de oren langer. De schofthoogte van de diverse ezelsoorten variëren tussen de 79 tot 160 centimeter. Ezels zijn gemiddeld lichter dan paarden, zij kunnen namelijk een gewicht van 80 tot 480 kilogram bereiken. Zij hebben tevens niet de atletische bouw van paarden.

Overige eigenschappen

Ezels tonen geen vluchtgedrag zoals paarden. Als zij zich bedreigt voelen vallen zij namelijk aan. Tevens zijn ezels minder voorspelbaar dan paarden.

Een muilezel / Bron: Summi, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een muilezel / Bron: Summi, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

De muilezel & het muildier

Genetisch gezien lijken paarden en ezels zeer veel op elkaar. Hierdoor kan er tussen deze dieren een kruising ontstaan. Het nageslacht erft als gevolg van een kruising de eigenschappen van beide diersoorten. Het nageslacht dat ontstaat vanwege een kruising tussen een paard en ezel wordt een muilezel of een muildier genoemd. Een muildier is een kruising tussen een paardenmerrie en een ezelhengst. Een muilezel is een kruising tussen een paardenhengst en ezelin.

Uiterlijke kenmerken

Hybride diersoorten hebben meestal meer uiterlijke kenmerken van de moeder geërfd dan van de vader. Een muilezel lijkt bijvoorbeeld meer op een ezel dan een paard, terwijl een muildier iets meer de uiterlijke eigenschappen van een paard geërfd heeft. Zij hebben ook eigenschappen die overeenkomen. Zowel een muilezel als een muildier hebben namelijk een staart die lijkt op de staart van een paard. Hiernaast hebben zij allebei een vacht, een kop en oren die dezelfde fysieke eigenschappen hebben als die van een ezel. Tevens hebben zij beiden dezelfde schofthoogte als paarden.

Overige eigenschappen

Muilezels en muildieren hebben allebei het doorzettingsvermogen die zowel voor een paard als een ezel kenmerkend zijn. Muilezels zijn over het algemeen sterker dan paarden die hetzelfde gewicht hebben en worden om deze reden als lastdier gebruikt. Beide diersoorten hebben de intelligentie en looppas van een ezel geërfd.

Mannelijke en vrouwelijke muilezels/muildieren

De mannelijke exemplaren zijn gemiddeld groter en hebben meestal meer spiermassa dan de vrouwtjes. De vrouwelijke muilezels en muildieren kunnen in zeldzame gevallen voor nageslacht zorgen wanneer zij met een paard of ezel paren. Als er nageslacht ontstaat sterft het nageslacht al op jonge leeftijd. Mannelijke muilezels en muildieren hebben niet de mogelijkheid om een vrouwtje vruchtbaar te maken.
© 2019 - 2024 Zonnescherm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zoogdieren: onevenhoevigenZoogdieren: onevenhoevigenEen orde binnen de zoogdieren is de orde van onevenhoevigen. Dit zijn dieren met hoeven, die één of drie hoeven per poot…
Witte paarden zijn zeldzaamWitte paarden zijn zeldzaamPaarden zijn er in allerlei kleuren: zwart, bruin, vos, bont, schimmel en wit. Maar is het paard dat jij ziet ook wel ec…
Apache: KWPN Goedgekeurde DekhengstApache is een donkerbruine hengst die wordt getraind uitgebracht door Emmelie Scholtens. Deze schitterende hengst is in…
Paddock Paradise: De kudde, rust en harmonieDe invloed van het Paddock Paradise op de kudde is groot. De natuurlijke instincten van de paarden worden geprikkeld waa…

Raskatten: Serengeti, een lieve en aanhankelijke katRaskatten: Serengeti, een lieve en aanhankelijke katDe serengeti-kat is een jong ras. Hoewel de naam anders doet vermoeden, komt deze kat niet uit Afrika (Serengeti is de n…
Het Watusirund, een rund met enorme hoornsHet Watusirund, een rund met enorme hoornsHet Watusirund is een rundersoort die onder andere te herkennen is aan zijn roodbruine vacht en grote hoorns. Hij komt o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nokota Horses.jpg: François Marchal Derivative Work: Dana Boomer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Muildier/muilezel
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Donkey
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Horse
  • https://dierenkliniekdenham.nl/2014/06/02/ezels-en-paarden-overeenkomsten-en-verschillen/
  • https://mijndieren.nl/dieren/het-verhaal-van-de-muilezel/
  • http://zidolider.com/article/muilezel
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Paard_(dier)
  • https://www.volkskrant.nl/wetenschap/hoe-het-paard-tot-ons-kwam~ba9c9058/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
  • https://www.nrc.nl/nieuws/2009/03/07/het-paard-werd-5500-jaar-geleden-gedomesticeerd-door-11693989-a722121
  • https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20140319_01032558
  • https://horsefulness.be/de-natuurlijke-eigenschappen-van-het-paard/
  • Afbeelding bron 1: François Marchal, derivative work: Dana boomer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 3: Summi, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Zonnescherm (89 artikelen)
Gepubliceerd: 01-11-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.