Raskatten: Serengeti, een lieve en aanhankelijke kat

Raskatten: Serengeti, een lieve en aanhankelijke kat De serengeti-kat is een jong ras. Hoewel de naam anders doet vermoeden, komt deze kat niet uit Afrika (Serengeti is de naam van een gebied in Oost-Afrika) maar uit de Verenigde Staten. Een Amerikaanse biologe had het idee opgevat een kat te fokken die veel weg had van de wilde serval-kat. Dit werd de serengeti, een aanhankelijke kat die inmiddels tot de officiële rassen is toegetreden. Wat voor kat is het precies, wat zijn de raskenmerken en hoe kom je aan een kitten?

Serengeti, haar oorsprong en naamgever van het ras

De Amerikaanse biologe Karen Sausman was een kattenliefhebber en had een pension en cattery voor deze kleine viervoeters. Op enig moment bedacht ze dat ze door kruising wel een soort serval-kat kon voortbrengen. Een die niet op de Afrikaanse savanne leeft zoals de echte serval-kat, maar een die in de huiskamer kan leven.

Karen Sausman heeft, om tot een juiste kruising te komen, verschillende rassen bestudeerd. Ze besloot vanuit bestaande rassen een bengaal en een witte oosters korthaar te kruisen. De mooiste kittens werden opnieuw gekruist, uiteraard met een extra nieuwe bloedlijn om inteelt te voorkomen. Langzaam ontstond in haar cattery Kingsman de kat die ze wilde ‘kopiëren’. Zo ontstond in 1994 de serengeti.

De naam serengeti dankt deze kat aan de Serengeti-vlakte in Oost-Afrika waar de echte serval-kat voorkomt. De kat staat geregistreerd bij The International Cat Assocation (TICA).

Bron: Kickboxer~commonswiki, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Kickboxer~commonswiki, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

De uiterlijke raskenmerken

Het lichaam

Het betreft een middelgrote, gespierde kat met een gemiddeld gewicht. De kat heeft een elegante loop en is, in tegenstelling tot wat men vaak denkt bij een gespierde kat, niet enorm energiek.

De kat staat relatief hoog op de poten, net zoals haar wilde voorbeeld. De poten zijn stevig van structuur en gespierd. De voetjes van deze kat zijn verhoudingsgewijs klein. Tenslotte heeft deze kat een dikke staart die richting de punt taps toeloopt en een gemiddelde lengte heeft.

De kop

Deze kat heeft een wigvormige kop, met bovenop de kop relatief grote rechtopstaande oren. Ze heeft grote, ronde ogen en de kleur is bij voorkeur een diep koper of goud. De raskenmerken staan overigens groene en amberkleurige ogen ook toe. De fijngebouwde snuit is, in tegenstelling tot die van haar oosterse voorouders, niet erg groot. De hals is vrij lang en net als de rest van het lichaam gespierd.

De vacht

De vacht van de serengeti-kat is doorgaans goudkleurig met grote donkere vlekken. Het contrast tussen de basiskleur en de vlekken moet daarbij duidelijk herkenbaar zijn. De serengeti-kat met de vlekken heeft meestal een heel licht beige of witte buik. Er zijn enkele uitzonderingen qua vachtkleur, namelijk de volledig zwarte of diepbruine versie.

Het karakter

De serengeti-kat heeft een vriendelijk karakter, ze is bijzonder lief en aanhankelijk te noemen. Ze verblijft graag bij de mens en met andere huisdieren gaat deze kat prima samen. Verder is het een zelfverzekerde kat en kan ze zo nu en dan temperamentvol uit de hoek komen. Dit laatste gebeurt pas als ze de omgeving goed kent. Deze kat zal een nieuwe omgeving in het begin meer dan gemiddeld terughoudend in zich opnemen en in die periode een timide indruk wekken.

Serentegi’s zijn vocale katten, dus dat waar de oosters korthaar om bekend staat heeft deze kat ook in de genen meegekregen. De serengeti-kat is een gezellige 'prater'.

De verzorging

De verzorging van deze kat is eigenlijk heel eenvoudig. De vacht is kort en eenmaal per week goed borstelen of kammen is voldoende. Neem een borstel of kam met niet te harde haren en begin met de borstelbeurten op jonge leeftijd. De meeste katten zitten namelijk niet echt op een borstelbeurt te wachten. Immers, er kan een pijnlijk klitje in de haren zitten en uitgekamd moeten worden. Als je op jonge leeftijd met borstelen of kammen begint, terwijl het eigenlijk nog niet nodig is, weet ze niet beter en zal de wekelijkse borstelbeurt op volwassen leeftijd geen probleem zijn.

Deze kat verblijft graag buiten én klimt graag. Een kattenren met klimmogelijkheden is dan ook goed voor haar welzijn. Een kattenren goed inrichten helpt tevens voorkomen dat ze je eigen meubilair als klimobjecten gaat zien.

Er zijn geen specifieke gezondheidsaspecten van de serengeti-kat bekend. Dit heeft te maken met het gegeven dat het hier om een relatief jong ras gaat.

"Wat is een groter geschenk dan de liefde van een kat." Charles Dickens (Engels schrijver 1812-1870)

Een serengeti-kitten kopen

Een fokker vinden

Voor veel raskatten zijn goede fokkers in Nederland te vinden. Voor de serengeti ligt dat anders. De serengeti kent anno 2019 geen fokkers in Nederland die alleen dit ras in hun cattery hebben. Via een van de raskattenverenigingen is het wel mogelijk te achterhalen welke aangesloten fokkers ook de serengeti-kat in de cattery hebben.

De reden dat het zo moeilijk is om in Nederland een jonge serengeti-kat te kopen, heeft te maken met het feit dat het nog zo’n jong ras is. Als fokker moet je over voldoende bloedlijnen kunnen beschikken om jonge, gezonde katten te (mogen) produceren.

Vanwege het gebrek aan fokkers wordt de jonge serengeti-kat vaak uit de Verenigde Staten gehaald. In Nederland ga je naar de cattery waar je mogelijke kitten zit, je leert de katten en de mensen kennen en je besluit al dan niet een kitten te kopen. Haal je echter een kitten uit de Verenigde Staten, dan is dat wat afstandelijker. Leg dan contact met de fokker, zorg dat je kunt skypen (of een andere manier van beeldcontact) en kijk of je een goed gevoel bij de fokker krijgt. Een goede fokker zal je de katten laten zien op het beeldscherm, foto's toesturen etc. Je komt dan op een lijst te staan en als een nest geboren is krijg je bericht. Tenminste als je niet op een erg lange wachtlijst staat, want dan kan het aanzienlijk langer duren.

Wat kost deze kat?

Als je een kitten wilt kopen, dan moet je met bepaalde kosten rekening houden. Natuurlijk is in eerste instantie de aankoopprijs van de kat zelf. € 500 is anno 2019 wel de ondergrens om een dergelijk kitten te kopen van een officiële fokker. Hoe meer het kitten aan de raskenmerken voldoet, hoe duurder het wordt. Dit kan oplopen tot zo’n € 1.750. Bij een kitten uit de Verenigde Staten moet je met meerdere kosten rekening houden, t.w.:
  • Alle benodigde inentingen.
  • Reispapieren.
  • Een speciale reisbench voor het vliegtuig (waarin het kitten verplicht is te verblijven tijdens de vlucht).
  • De reis zelf.

Voor de reispapieren, de vlucht en de speciale reisbench moet je qua kosten rekening houden met € 250 à € 300. De kosten voor de inentingen kunnen per dierenarts verschillen, maar kunnen oplopen tot zo'n € 75.

Minimumleeftijd voor kitten in het vliegtuig

Een kitten jonger dan 3 maanden en 21 dagen mag niet in het vliegtuig vervoerd worden. In de praktijk zal dit niet snel problemen geven. Een kitten uit een cattery mag sowieso niet voor de 12 à 13 weken het nest verlaten en er zijn veel cattery's die een ondergrens van 16 weken stellen. Hoe langer het kitten bij de moeder is, hoe beter haar start is.

Een savannah-kat is geen serengeti-kat

Het klinkt wellicht vreemd, maar als je op het uiterlijk van de serengeti-kat valt, dan kan je ook tijdens je zoekproces per abuis bij de savannah-kat uitkomen, een kat die uiterlijk nogal wat weg heeft van de serengeti-kat en die in Nederland relatief eenvoudig in de cattery te koop is. Deze rassen hebben genetisch echter geen enkele link met elkaar en het is dan ook een wezenlijk ander ras met bijbehorend karakter.

Naast de gelijkenis kan er ook verwarring ontstaan omdat de savannah-kat ooit ontstaan is uit de kruising van een huiskat en een wilde serval-kat. Deze wilde serval-kat leeft in het gebied waar de serengeti-kat naar genoemd is.

Tot slot

De serengeti-kat is een mooie, lieve en zeer aanhankelijke kat. Een leuke kat die qua uiterlijk weliswaar aan de katachtige in de natuur doet denken, maar het voortvloeisel is van oudere rassen die gewoon voor de mens gefokt zijn. Qua vacht lijkt de serengeti meer op de bengaal, maar ze heeft zeker de vocale kwaliteiten van de oosters korthaar. Absoluut een leuke kat!
© 2019 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veilig rijden met een Serengeti zonnebril!Elke zonnebrillen fanaat weet het, voor autorijden is een Serengeti de uitkomst! Het wordt tijd dat iedereen dit leert,…
Serengeti, vlakte zonder eindeSerengeti, vlakte zonder eindeDe Serengeti is een schitterend natuurgebied in Afrika. Uitgestrekte vlaktes worden elk jaar gevuld door duizenden diere…
Rasbeschrijving van de bengaalRasbeschrijving van de bengaalDit artikel bevat de verkorte versie van de algemene rasbeschrijving van de raskat de bengaal, overgenomen van mijn beng…

De wijngaardslak (Helix pomatia)De wijngaardslak (Helix pomatia)De wijngaardslak is met name in Frankrijk bekend onder de naam escargot. De Helix pomatia is in Zuid-Europese landen een…
De eigenschappen van paarden, ezels, muilezels & muildierenDe eigenschappen van paarden, ezels, muilezels & muildierenPaarden en ezels zijn gedomesticeerd zodat zij onder andere ingezet kunnen worden voor het vervoer van materieel. Beide…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Shandris At English Wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://sjedbb.com/Kattenoverzicht/serengeti.308/
  • https://web.archive.org/web/20091012223019/http://www.tiscc.org/TISCC%20All%20About%20Serengeti%20Cats.htm
  • https://www.kattendomein.nl/kattenrassen/210-serengeti
  • https://www.omlet.nl/breeds/katten/serengeti/
  • Afbeelding bron 1: Kickboxer~commonswiki, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 06-12-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.