De verschillen tussen Aziatische en Afrikaanse olifanten
De Afrikaanse en Aziatische olifant hebben een aantal duidelijke verschillen. Hierdoor heeft men de mogelijkheid om deze soorten eenvoudig van elkaar te onderscheiden. De Afrikaanse olifant is bijvoorbeeld een stuk groter. Zij hebben namelijk enorme slagtanden en een groter lichaam. Hierdoor wegen zij meer waardoor zij een grotere hoeveelheid voedsel nodig hebben om te kunnen overleven. Zij hebben echter wél dezelfde levensstijl; het zijn beide sociale dieren die soms lange afstanden afleggen. Beide olifantensoorten kunnen hun jonkies beschermen door in kuddes te leven. Hoe groot kunnen beide soorten worden?
De verschillen tussen Aziatische en Afrikaanse olifanten
De twee olifantensoorten zijn zeer verschillend van elkaar
De Afrikaanse en Aziatische olifant zijn beide zoogdieren en planteneters die in kuddes leven. Op het eerste gezicht lijken deze soorten erg veel op elkaar. Olifantenkuddes worden meestal door het oudste vrouwtje geleid. De jongere mannetjes verlaten op een gegeven moment de kudde om hun eigen kudde te vormen. Oudere mannetjes hebben de neiging om geheel zelfstandig te leven. Er zijn echter talloze verschillen tussen de twee verschillende soorten. De Aziatische olifant is met vijf ondersoorten geclassificeerd. Eén van deze ondersoorten is uitgestorven. De Indische en Sumatraanse olifant zijn onder andere de bekendste van de nog vier bestaande soorten. De Afrikaanse olifanten kunnen uit zeven ondersoorten onderverdeeld worden. Hiervan zijn er vier soorten uitgestorven. De twee soorten die nog in Afrika voorkomen zijn de savanneolifant en de bosolifant.
Bron: Pixel mixer, Pixabay Fysieke kenmerken en eigenschappen
De afmetingen en gewicht van de Aziatische olifant
De Aziatische olifant kan maximaal zo'n 6 meter lang worden. Hij kan tevens een hoogte bereiken van iets minder dan 3 meter. Zijn maximale gewicht is ongeveer 6 ton.
De afmetingen en gewicht van de Afrikaanse olifant
De Afrikaanse olifant is een stuk groter dan de Aziatische olifant. Dit zoogdier is het grootste landdier op aarde. Hij kan namelijk een lengte van ongeveer 7,50 meter bereiken. Tevens kan hij zo'n 4 meter hoog worden, ruim een meter meer dan de Aziatische olifant. Hiernaast kan hij maximaal zo'n 7 ton wegen. Omdat de twee soorten zo enorm van omvang verschillen hebben zij een andere hoeveelheid voedsel nodig.
Overige verschillen in uiterlijk
De Aziatische soort heeft kleinere slagtanden en oren. Zijn oren bevinden zich dichter tegen zijn kop. Deze oren zijn kleiner omdat hij minder te maken krijgt met extreme droogte. De Afrikaanse olifant gebruikt namelijk zijn oren om zichzelf af te koelen door hiermee stevig heen en weer te bewegen. Hiernaast hebben zij slechts één lip, namelijk de onderlip. Tevens zit zijn hoofd lager (beneden zijn ruggengraat) ten opzichte van Afrikaanse soorten. De slurf van de Aziatische variant heeft slechts één uitstulpsel. De Afrikaanse olifant heeft er namelijk twee. Hij heeft echter wel meer "lijnen" rondom zijn slurf. Zijn huid is eveneens een stuk rimpeliger en taaier.
Dieet
De Afrikaanse olifant eet vanwege zijn formaat een stuk meer dan de Aziatische olifant. Hij eet zo'n 300 kilogram aan voedsel per dag, dit is ongeveer twee keer zoveel als de Aziatische olifant. Hiernaast hebben zij het vermogen om op één dag 200 liter water te drinken. De Aziatische variant heeft aan maximaal 160 liter water genoeg. Dit komt doordat hij in vochtigere gebieden voorkomt. De Afrikaanse olifant kan maximaal 4 dagen zonder water. Het komt namelijk veelvoudig voor dat er een lange droge periode aanbreekt. Hij graaft met zijn slagtanden om waterbronnen te vinden zodat hij zijn overlevingskansen kan vergroten. Hiernaast leggen de dieren grote afstanden af om water te vinden. De Afrikaanse en Aziatische olifant wonen in twee verschillende gebieden die ver van elkaar verwijderd staan.
In welke gebieden leven deze olifantensoorten?
Afrikaanse olifanten komen slechts op het continent Afrika voor. Hier leven zij op de savanne. Het is een droog en uitgestrekt gebied. Vanwege de droogte is hier weinig begroeiing. Aziatische olifanten komen onder andere in India, Nepal en Thailand voor. Deze gebieden bevatten dichtbegroeide oerwouden waar deze olifanten zich thuisvoelen. Beide soorten migreren over grote afstanden. Tijdens deze migratie komen zij in contact met andere olifanten. Deze diersoort staat namelijk bekend om het feit dat het sociale dieren zijn die dikwijls met elkaar communiceren. Dit vergroot hun overlevingskansen aanzienlijk.
Omgang met mensen
Aziatische olifanten worden soms getemd en gebruikt als vervoermiddel of voor entertainmentdoeleinden. Een verzorger wordt ook wel een 'mahout' genoemd. Het temmen gebeurt vaak op een wrede wijze. Gelukkig wordt de lokale bevolking hier steeds beter in onderwezen. Hierbij wordt er uitgelegd hoe men met deze zoogdieren om dient te gaan. In Thailand bestaat er een opvanghuis voor olifanten. Deze olifanten worden een stuk beter behandeld. De Afrikaanse tegenhanger is te wild om getemd te kunnen worden. Afrikaanse olifanten reageren namelijk schuwer op mensen. Hiernaast zijn deze dieren een stuk krachtiger vanwege hun omvang en hierdoor moeilijker in bedwang te houden.