Voeding bij paarden: bietenpulp
Bietenpulp als paardenvoer, daar gaan allerlei verhalen over te ronde. Zeer goed, zeer slecht. Moet 12 uur weken, mag droog gevoerd worden. Bevat geen voedingswaarde, bevat evenveel energie als haver. Heeft een hele scheve Ca-P verhouding, je mag er kg's van voeren zonder te corrigeren. Veroorzaakt hoefbevangenheid, voorkomt hoefbevangenheid. Wat is bietenpulp? Wat doet het? Wat lijkt de waarheid te zijn van de bovenstaande opmerkingen? Er is een hoop over dit voermiddel te vertellen.Inleiding
Bietenpulp is een ruwvoer met een scheve Ca-P verhouding, het kan gebruikt worden om hooi of voordroog te vervangen. Maar ook om een paard extra MJ binnen te laten krijgen zonder de hoeveelheid krachtvoer omhoog te moeten schroeven. 1kg (als ik een gewicht noem, bedoel ik altijd het droog gewogen gewicht) bietenpulp bevat evenveel energie als een kg haver, alleen dan zonder de 61% zetmeel+suiker. De meeste paarden vinden het lekker, zeker de gemelasseerde versie, en paarden die moeite hebben met kauwen krijgen geweekte bietenpulp juist wel goed weg vaak. Al met al kan het een zeer nuttige toevoeging zijn voor het totale rantsoen van het paard.Geweekt of ongeweekt
Hierover is in Nederland de algemene mening heel duidelijk: weken, 4-5L water per kg bietenpulp! Ook brok waar (wat) bietenpulp in verwerkt zit moet geweekt worden. Dit om het risico op slokdarmverstopping en maagscheuring te minimaliseren. Dit laatste kan gebeuren indien het paard heel veel bietenpulp eet. De maag van een paard is maar 18L groot en mag maximaal voor 9 liter met eten gevuld worden. Bietenpulp neemt ongeveer 4x zijn eigen gewicht aan water op, waardoor je met 1kg bietenpulp al aan 5-6L vulling zit. Als het paard dan 3kg droge bietenpulp opneemt, kan dit dusdanig uitzetten bij het drinken dat de maag kan scheuren. Mocht het paard dus de voerton van het bietenpulp opengebroken hebben (en flink van hebben gegeten), dan moet de hoeveelheid water beperkt worden tot 2L per keer. Met enige regelmaat water aanbieden, maar zeker niet te vlot achter elkaar. Neem direct contact op met de dierenarts voor een behandelplan.In het buitenland zijn ze niet altijd overtuigd van het per se geweekt voeren. Daar wordt bietenpulp regelmatig droog gevoerd. Daar wordt vaak als richtlijn aangegeven, als het paard geen geschiedenis heeft met slokdarmverstopping of schrokt, dan hoeft het niet geweekt te worden. Ook uit voerproeven blijkt dat paarden niet per se het voer geweekt hoeven te hebben. Toch adviseer ik dringend het zeker voor het onzekere te nemen en geen ongeweekte bietenpulp te voeren. Mocht dit wel veel handiger zijn, in ieder geval niet meer dan een 0.5kg per keer en opletten dat je dan niet een pulpsoort neemt die extra snel vocht opneemt (zoals bijvoorbeeld Pavo Speedibeet of D&H Kwikbeet). De tijd dat de bietenpulp geweekt moet worden, is men het ook niet over eens. Met koud water verschillen de meningen tussen 2 uur en 12 uur, warm water tussen een 0.5 uur en 6 uur. Als de ergste zwelling eraf is, is het gevaar van eventuele slokdarmverstopping of scheuring van de maag verdwenen. Er zijn speciale snelwekende bietenpulpsoorten op de markt (Speedibeet en Kwikbeet), deze zijn na 10 minuten weken al te gebruiken.
Overgebleven water na weken
Sommige mensen weken de bietenpulp niet alleen, maar spoelen de bietenpulp ook grondig na. Het water dat eruit komt is bruin, dit wordt toegeschreven aan de suikers. Hoewel er zeker wel wat suiker in bietenpulp zit, zit er in bietenpulp ook vrij veel tannine. Dit veroorzaakt de bruine kleur, net zoals dit de donkere kleur in thee veroorzaakt.Suikergehalte
Ondanks dat bietenpulp van suikerbieten gemaakt wordt, bevat het over het algemeen zeer weinig suiker. Het is namelijk het restproduct nadat de suiker er zo veel mogelijk uitgehaald is. Het suikergehalte van bietenpulp wisselt per merk. Er is ongemelasseerde bietenpulp, dit bevat gemiddeld gesproken 5% suiker (hooi bevat 10% suiker), maar er is ook gemelasseerde bietenpulp. Gemelasseerd betekent: met melasse behandeld. Melasse bestaat voor 50% uit suiker en smaakt daardoor erg zoet. Gemelasseerde bietenpulp wisselt qua suikergehalte. Het begint bij 8% suiker, maar dat loopt soms op tot 20% suiker. Over het algemeen is aan te raden niet boven de 10% suiker te gaan bij paarden die gevoelig zijn voor suiker, en niet boven de 15% te gaan voor paarden die geen last hebben van suiker (en voor de rest niet veel suiker+zetmeel in hun dieet hebben).Voedingswaarde
DE (MJ) | 12.0-13.1 |
EWPa | 0.83-0.89 |
VEP | 811 (gem) |
VREP | 37-42 |
Ruw eiwit | 8.8-12% |
Ruw vet | 0.7-0.9% |
Ruwe celstof | 16-20% |
Suiker | 5-8% |
Zetmeel | 0-1% |
Calcium | 7-8.5 g/kg |
Fosfor | 0.9-1 g/kg |
De energiewaarde (MJ) wil ik specifiek nog even naar wijzen. Die van een kg haver zit tussen de 11,5 en 13MJ. Dit is dus vergelijkbaar met bietenpulp. Weidehooi heeft ongeveer 8.0MJ, dus je kan 1.5kg weidehooi vervangen voor 1kg bietenpulp of 1kg haver. Dit betekent dat je haver kan vervangen door bietenpulp. Dit is op meerdere punten verstandig, waaronder het zetmeel+suikergehalte (Z+S). Een paard mag maximaal 1.5g Z+S/kg paard/voerbeurt krijgen. Als een paard dus veel extra energie nodig heeft (naast onbeperkt hooi/voordroog) dan kan het zijn dat deze grens erg dicht in de buurt komt met haver voeren. Terwijl, als je een deel vervangt door bietenpulp, deze grens veel minder snel in de buurt komt. Ook helpt bietenpulp tegen maagzweren, terwijl haver (en andere krachtvoersoorten) de kans hierop juist vergroot. Bietenpulp is door de grote hoeveelheid energie in oplosbare vezels (pectines) en juist weinig Z+S ideaal als rustige dikmaker.
Er zijn dierproeven geweest om te kijken welk deel van het rantsoen van een paard uit bietenpulp mag bestaan. Bij 45% van het rantsoen (dit is 6kg bij 600kg paard) blijken geen problemen op te treden over het algemeen. Er worden op fora wel een enkele keer problemen genoemd, maar dit is zeer zeldzaam. Wel moet het rustig opgebouwd worden en er moet, bij deze hoeveelheden, gecorrigeerd worden voor de scheve Ca-P verhouding.