Als je huisdier dood gaat
Iedereen die een huisdier heeft kent de angst. Wat als het dier ziek word? Wat als het dier oud word? De meeste huisdieren hebben een korter leven dan de mens. Eigenlijk willen alleen papegaaien nog wel eens ouder worden dan mensen. En het liefste willen we er ook eigenlijk niet aandenken want we zijn tenslotte stapelgek op ons huisdier. Als het dier overlijdt heb je een aantal beslissingen te nemen. En uiteraard heb je je eigen verdriet daarbij. Want ieder huisdier is namelijk bijzonder.
De omstandigheden
Als een dier oud is en langzaamaan steeds meer gebreken begint te krijgen weet je dat het eraan zit te komen. Ook al is het pijnlijk, je weet wat de werkelijkheid is. Het kan een week duren, het kan een jaar duren. Ook als een dier ziek wordt en je gaat ermee naar de dierenarts mag je aannemen dat deze eerlijk is. Is er hoop op genezing? Wellicht met behulp van een operatie of medicatie. Of is het een kwestie van kijken hoe lang het nog leuk en pijnloos blijft? Of volgt er een acute euthanasie? Het dier kan ook heel plotseling uit het leven getrokken worden. Door een aanrijding bijvoorbeeld. Of door een acute hartstilstand. Je rekent er niet op, het dier staat misschien nog wel in de bloei van het leven. En toch is het dier plotseling dood.
Ieder mens zal anders reageren op de bovenstaande omstandigheden. Hoe je het ook bekijkt: het is vaak een pijnlijk zaak.
Wat te doen?
Als het dier door een dierenarts is afgemaakt zal deze vertellen wat de mogelijkheden zijn. Je kunt het dier bij hem/haar achterlaten. De dierenarts zal dan zorgen voor een afvoer van het dode dier. De ene dierenarts biedt hierin meer keuzes dan de andere. Het dier zal dan zeer waarschijnlijk wel gecremeerd worden. Dat kan gebeuren op de grote hoop, maar een privé crematie is ook zeker mogelijk. Het laatste kost uiteraard meer.
Als je dier thuis overlijdt of je besluit het dier mee te nemen nadat het bij de dierenarts is overleden zul je zelf voor de afvoer van het dier moeten zorgen. Voordeel is wel dat je dan het helemaal zelf kunt bepalen. Er zijn crematoria voor huisdieren. Deze crematoria hebben vele mogelijkheden om het zo persoonlijk mogelijk te maken. De as mag je eventueel meenemen en daar kun je dan weer mee doen wat je wilt. Er zijn mensen die een soort altaar maken voor hun overleden huisdier. Met de urn met as en wat foto's en andere aandenken. Ook zijn er begraafplaatsen voor dieren. Dat is dus ook een mogelijkheid. Ook het begraven van je huisdier kun je naar eigen wens laten doen. Met een grafsteen naar persoonlijke smaken.
Dan is er nog een andere manier: het dier in je
achtertuin begraven. Dit mag alleen in je eigen tuin (dus bijvoorbeeld niet bij een huurhuis) en het is belangrijk dat het huisdier voldoende diep begraven wordt (minstens 75 centimeter diep).
Uiteraard is het niet onbelangrijk om het kosten plaatje eens te bekijken. Het ene is nou eenmaal duurder dan het andere, en het moet wel binnen het budget passen. Wel is het mogelijk om een verzekering hiervoor af te sluiten.
De emoties
Een huisdier is vaak lange tijd bij je thuis geweest. Het heeft voor plezier en ontroering gezorgd. Het was er ook bij tijdens de belangrijke dingen in je leven, hoe goed of hoe slecht die verder ook zijn/waren. Je houd van het huisdier! Iedereen gaat anders om met het verdriet dat een overleden huisdier met zich meebrengt. De ene zit dagenlang te huilen, de ander speelt mooi weer. Hoe je het ook doet, het is wel belangrijk dat je je verdriet verwerkt. Geef het een plekje. Leer te accepteren dat het dier er niet meer is. En geef het ook de tijd om het te verwerken. Dieren geven een bepaald ritme in het leven. En het is moeilijk om je leven weer op te pakken zonder dat ritme. Het kan helpen om erover te praten met mensen die ook heel dol waren op je huisdier.
Een 'nieuw' huisdier?
Na het overlijden van het huisdier val je in een gat. Je mist iets in je leven. Nogmaals: verwerk dit! Sommige mensen nemen direct na het overlijden van het vorige huisdier een nieuwe. Om het gemis te compenseren. Andere mensen wachten juist een tijdje en weer anderen willen nooit meer een huisdier omdat ze het verdriet niet meer willen meemaken. Welke keuze je ook neemt: denk er eerst even goed over na! Wat wil je zelf in het leven? Wil je misschien meer reizen nu je geen huisdier meer hebt? Of wil je weer wat gezelligheid in huis? Met de bijbehorende verplichtingen dus. Bedenk je wel: geen één dier kan het overleden dier vervangen. Ieder dier is namelijk uniek, en heeft een eigen karakter. Het is ook niet eerlijk ten overstaan van het nieuwe dier om te blijven vergelijken. Dan is nieuwe dier namelijk nooit goed genoeg, omdat hij/zijn nooit hetzelfde kan zijn. Leer jezelf om het nieuwe huisdier te waarderen om zijn/haar karakter, daar heeft het dier recht op!