Parelli, natural horsemanship: uitgangspunten
Voor zijn methode gebruikt Pat Parelli een aantal uitgangspunten, deze punten vatten ongeveer de gehele kennis en ervaring van Pat Parelli voor zijn methode samen. Ook zijn er 8 punten die de beginselen (principles) van Parelli samenvatten.
Parelli: 10 uitgangspunten
De methode van Pat Parelli heeft tien uitgangspunten, deze zijn erg belangrijk om te weten. Vaak wordt er in de methode ook terug gewezen op deze uitgangspunten.
1. Paarden zijn precies goed zoals ze zijn!
De trainingsmethode van Parelli is niet gericht op het trainen van paarden, maar op het trainen van de mens. Met dit uitgangspunt wordt eigenlijk bedoeld dat er aan een paard niks veranderd hoeft te worden, een paard is goed zoals het is. Om een ideale band met het paard te krijgen, moet de mens getraind worden. Je moet de taal van een paard begrijpen om te kunnen communiceren.
2. De Vier Sleutels
Dit zijn de begrippen: relatie, begrip, vertrouwen en communicatie. Deze woorden zijn eigenlijk het basisprincipe van de methode van Pat Parelli. Dit zijn dus ook de belangrijkste dingen die je nodig hebt voor een goede band met je paard. Al deze begrippen zijn met elkaar verbonden, als je de een niet hebt, dan is het ook moeilijk om de ander te hebben. Het is dus van belang om deze Vier Sleutels allemaal goed te kennen en te hebben met je paard.
3. De relatie tussen jou en je paard
Dit uitgangspunt is erg belangrijk, dit is de basis voor een goede band met je paard. Zonder relatie tussen je paard en jezelf kom je niet ver. Dit is dus ook één van de Vier Sleutels. De relatie met het paard moet altijd op de eerste plek staan, bij alles wat je met het paard doet.
4. Begrip
Ook begrip is één van de Vier Sleutels. Bij begrip gaat het erom dat je je paard kan begrijpen. Waarom handelt je paard op deze manier? Het gaat erom dat je begrijpt dat een paard een vluchtdier is en handelt vanuit zijn instinct. Ook is het erg belangrijk om het karakter van je paard te kennen, Pat Parelli noemt dit Horsenalities.
5. Communicatie
Goede communicatie is nodig om een relatie te kunnen opbouwen met je paard. Ook dit is weer één van de Vier Sleutels. Een goede manier om te leren hoe je met je paard moet communiceren is door middel van de Seven Games die Parelli speciaal heeft ontwikkeld. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de natuurlijke taal van een paard.
6. Vertrouwen
Omdat een paard een kuddedier is, zul je je als mens op moeten stellen als een leider. Een paard ziet jou pas als leider als hij je kan vertrouwen, hij zich veilig voelt bij jou en alles wat je van hem vraagt met plezier doet. Een goede relatie is hierbij dus ook erg van belang. Vertrouwen hoort dus ook bij de Vier Sleutels.
7. De 4 savvy’s
Savvy staat voor kennis of begrip. Deze vier savvy’s zijn: Online, At Liberty, Freestyle en Finesse.
Ze staan hierbij ook op logische volgorde, je kunt pas Finesse bereiken als je de eerste drie al hebt bereikt. Online wil zeggen grondwerk, dit is alles wat je vanaf de grond met je paard doet. At Liberty spreekt voor zich, dit is het werken met je paard in vrijheid. Freestyle gaat om het werken met je paard zonder optoming, dat wil zeggen zonder zadel en hoofdstel. Je zit dan helemaal vrij op je paard. Het laatste is Finesse, dit is eigenlijk verfijning van alles wat je hebt bereikt.
8. Goed teugelgebruik
De goede manier van gebruiken van je teugels is erg belangrijk. Je moet er altijd voor zorgen dat je los contact hebt. Als je te veel druk zet op beide teugels zal het paard hier tegenin gaan, hij zal zijn hoofd waarschijnlijk de lucht in willen gooien. Je kunt dit een beetje vergelijken met claustrofobie, aangezien het paard geen kant op kan. Pat Parelli gaat uit van het principe van één teugel voor controle en twee teugels voor communicatie. Eén teugel voor controle wordt ook wel beschreven als de One Rein Stop. Mocht een paard ooit op hol slaan, dan is dit dé manier om hem terug te krijgen.
Het principe is niet zo moeilijk, je brengt het hoofd/de neus van je paard met één teugel richting jouw knie. Hierbij zal het paard moeten afremmen omdat het niet meer rechtdoor kan. Uiteraard moet dit wel goed uitgevoerd worden, het kan ook heel fout gaan. Het is erg handig om dit te vanaf het begin al te oefenen met je paard, langzaam beginnen en steeds verder uitwerken.
9. Paarden met problemen
Er bestaan veel paarden met problemen, maar een slecht paard bestaat niet. Met de methode van Pat Parelli kunnen in principe alle problemen opgelost worden. Zo bestaan er bijvoorbeeld paarden met een trailerlaadprobleem, dit wil zeggen dat een paard moeilijk op de trailer gaat. Vaak liggen de problemen met een paard ook wel bij de mens. Dit komt doordat de mens normaal niet handelt als een paard. Als jij als eigenaar van een paard zijn taal begrijpt en kan toepassen, dan zal je veel minder problemen hebben.
10. 7 Keys To Succes (7 Sleutels voor Succes)
Volgens Pat Parelli zijn er zeven begrippen die uiteindelijk tot succes zullen leiden als je bezig bent met zijn methode. Dit zijn de zeven begrippen: Houding, Kennis, Materiaal, Tijd, Techniek, Fantasie en Ondersteuning.
Houding
Paarden zijn erg gevoelig voor de houding die jij als mens aanneemt. Voordat je met een paard ergens aan begint, moet je er zeker van zijn dat je een positieve houding aanneemt. Dit beïnvloedt het paard op zo’n manier dat de kans op succes een stuk groter is dan wanneer jij een negatieve of zelfs dreigende houding aanneemt.
Kennis
Het is erg belangrijk om kennis te hebben van jezelf, het paard en alles er omheen. Als jij weet wat je doet, zal dit voor het paard ook prettiger zijn. Ook de kennis van de taal van het paard en zijn karakter is erg handig. Als jij weet waarom een paard op een bepaalde manier reageert, kun je je daar ook op instellen en hem op de goede manier behandelen
Materiaal
Je moet er altijd voor zorgen dat je het materiaal hebt wat je nodig hebt om verder te komen met je paard. Als jij een bepaalde voorwerp nodig hebt, dan moet je ervoor zorgen dat je deze ook daadwerkelijk hebt en dat je het altijd kan gebruiken.
Tijd
Als je besluit om met je paard aan het werk te gaan, dan moet je er altijd voor zorgen dat je er ook echt de tijd voor hebt. Parelli is een methode waar veel tijd in gestoken moet worden. Het is dus erg handig om van tevoren te bedenken hoeveel tijd je hebt en of je die tijd ook gaat gebruiken voor het werken met je paard. Je kan niet midden in een sessie ineens stoppen omdat je weg moet. Een sessie moet dus altijd afgemaakt worden.
Techniek
Er bestaan tegenwoordig erg veel manieren om een paard te trainen en behandelen. Als je weet welke technieken er bestaan en waarvoor ze dienen, kun je in een situatie makkelijker beslissen welke techniek het beste is op dat moment. Soms is het handig om meerdere technieken te combineren.
Fantasie
Het is voor jezelf en voor je paard erg fijn om een rijke fantasie te hebben. Elke keer hetzelfde liedje wordt op een gegeven moment erg saai voor beiden. Met een rijke fantasie kun je eens een nieuwe manier bedenken om plezier te hebben met je paard.
Ondersteuning
Het is altijd erg fijn om hulp te krijgen van iemand anders als je zelf even vast zit. Zo kun je bijvoorbeeld je dierenarts om zijn mening vragen of via de website van Parelli om hulp vragen. Er zijn heel manieren die je kunnen helpen met je vragen of problemen.
Parelli: 8 principles
Parelli heeft 8 beginselen (principles) op een rijtje gezet die erg belangrijk zijn om te onthouden als je bezig bent met je paard. Als je deze principles allemaal kan onthouden, dan kom je er gauw genoeg achter dat ze opeens in je gedachte verschijnen als je bezig bent.
- Horsemanship is natural: Horsemanship is natuurlijk
- Don’t make or teach assumptions: Leer en maak geen veronderstellingen zonder zeker te weten
- Communication is two (or more) individuals sharing and understanding an idea: Communiceren is als twee (of meer) individuen een idee delen en dit beide begrijpen
- Horses and humans have mutual responsibilities: Paarden en mensen hebben beiden vier verantwoordelijkheden
- Horses (Paarden):Don’t act like a prey animal, become more mentally, emotionally and physically fit: Gedraag je als een partner, niet als een prooidierMaintain gait: Verander niet zomaar van gangMaintain direction: Verander niet zomaar van richtingLook where you are going: Kijk zelf uit waar je je hoeven plaatst
- Human (Mensen):Act like a partner, not like a predator: Gedraag je als een partner, niet als een roofdierHave independent feet and therefore an independent seat: Zorg dat je een onafhankelijke zit ontwikkeltThink like a horse: Denk als een paard, niet als een mensUse the natural power of focus: Gebruik de natuurlijke kracht van focus
- The attitude of justice is effective: Eerlijkheid is belangrijk en effectief
- Bodylanguage is universal: Lichaamstaal is universeel
- Horses teach humans and humans teach horses: Paarden leren aan mensen en mensen leren aan paarden
- Principles, purpose and time are the tools of teaching: Principes, doelen en tijd zijn de benodigdheden van de training