Lelijkste dieren van Afrika: de ugly 5

Schoonheid behoort toe aan het oog van de kijker. Dat betekent dat wie een dier lelijk vindt zelf lelijk is. Toch zijn er vele mensen die menen dat sommige dieren lelijk zijn. Er is zelfs een ugly 5 opgesteld, als reactie op de big 5. Het is belangrijk om te beseffen dat smaken verschillen en enkele dieren uit de ugly 5 voor sommigen tot de mooiste ter wereld behoren. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Het ontstaan van de ugly 5

De ugly 5 is ontstaan als een reactie op de big 5. The big 5 waren de meest begeerde jachttrofeeën van jagers. Tegenwoordig wordt er nog steeds op alle dieren van de big 5 gejaagd. De big 5 zijn de olifant, buffel, neushoorn, luipaard en de leeuw. Ja, zelfs op de met uitsterven bedreigde neushoorn mag gejaagd worden van Het Wereldnatuurfonds en Cites. De ugly 5 zou je de minst begeerde jachttrofeeën kunnen noemen.

Lelijk of niet lelijk

Uiteraard zijn de dieren die onder de ugly 5 vallen niet allemaal lelijk. Het wrattenzwijn en de wildebeest of gnoe behoren voor sommigen juist tot de favoriete diersoorten. Zelfs de hyena, een hondachtige die jaagt op andere lieve dieren zoals de grootoorvos, wordt door sommigen mensen als favoriet beschouwd. Over de twee vogels uit de top 5, de gier en de maraboe zijn de meeste mensen het eens; dat zijn gewoon lelijke vogels.

Wrattenzwijn

Het wrattenzwijn is eigenlijk helemaal geen lelijk dier. Je zult het op diverse plaatsen in Afrika aantreffen. In sommige dorpen en stadjes zwerft hij gewoon rond tussen de mensen. Er zijn hotels waar ze standaard over het terrein rondlopen zoals de Victoria Falls Safari Lodge in Zimbabwe. De grootste kans om het wrattenzwijn te zien is op safari. Deze dieren leven in groepen. Het wrattenzwijn is eigenlijk een wild varken. Hoewel je ze regelmatig in de stad tegenkomt zijn ze niet aaibaar. Een wrattenzwijn ziet er met zijn twee slagtanden vervaarlijk uit. Sommige mensen vinden het een lelijk dier maar voor anderen is het juist een favoriet. ´Beauty is in the eye of the beholder´, zo luidt een Engels spreekwoord. Dat betekent zoiets als ´Schoonheid behoort toe aan het oog van de aanschouwer´.

Warthog

De Engelse naam van wrattenzwijn is warthog. Wart betekent ´wrat´. Tijdens een safari is de voertaal Engels, daarom is het goed om de naam van een dier in het Engels te weten. De Latijnse naam van het wrattenzwijn is Phacochoerus africanus. Een wrattenzwijn kom meestal in een kleine familiegroep voor van vader, moeder en twee of drie kleine wrattenzwijntjes. Als ze wegrennen voor een roofdier of mens doen ze dat in één lijn en houden ze hun staart omhoog zodat het wrattenzwijn achter hen beter kan volgen. De staart steekt vaak 40 centimeter boven het dier uit wat het een grappig gezicht geeft.

Wildebeest of gnoe

Een wildebeest die geboren wordt kan binnen enkele minuten op zijn benen staan en met de kudde meelopen. Een jonge wildebeest is zeer afhankelijk van zijn moeder. Een moeder die haar jong is kwijt geraakt weet dat haar jong ten dode is opgeschreven. Zelfs een andere wildebeestmoeder uit de kudde zal niet toelaten dat het verdwaalde jong bij haar zoogt; alleen zijn eigen moeder zal een wildebeestjong voeden. Wildebeesten houden een trek oftewel een migratie. Ze maken een grote ronde door Kenia en Tanzania waarbij ze voornamelijk de regenval achterna lopen. Als in Afrika ergens regen valt betekent dat: veel jonge grassprietjes en daar zijn wildebeesten dol op. Aan de jaarlijkse trek van de wildebeest doen zo´n twee miljoen wildebeesten mee.

Gier

Gieren zijn er in verschillende soorten en maten maar ze zijn vrijwel allemaal niet bijzonder mooi om, te zien. Gieren zijn aaseters en zullen weinig restjes voor hun soortgenoten overlaten. Het woord ´gierig´ komt van dit dier. Een gier is niet alleen lelijk in uiterlijk maar ook in zijn gedrag. Gieren zweven soms boven leeuwen die op jacht zijn. Als leeuwen aan het eten zijn, kun je dat zien van verre; de gieren cirkelen er bij bosjes hoog boven. Zo kan een gids de leeuwen vinden.

Maraboe ooievaar

De maraboe is een aaseter. Hij heeft nog iets grappigs als hij loopt. Zijn knieën lijken namelijk achterstevoren te bewegen. Wat je in eerste instantie voor knieën aanziet, zijn eigenlijk zijn enkels, die op de plaats zitten waar bij een normale vogel de knieën zitten. Verder heeft de maraboe ooievaar een oerlelijke kop waar een paar vaalroze lellen aan hangen. Met zijn zwarte jas aan en een wit boordje lijkt het wel een kantoorklerk. De maraboe ooievaar is een stuk minder mooi dan andere ooievaars zoals de geelsnavelooievaar en de zadelbekooievaar. Toch heeft dit beestje nog wel iets grappigs om te zien. Maar als hij een dood lijk ziet, vliegt hij er gelijk op af om zoveel mogelijk lichaamsresten tot zich te nemen. Zeg maar gerust: dit is een vreemde vogel.

Hyena

Naar andere dieren toe zijn hyena´s vooral vijandig maar onderling kunnen hyena´s heel sociaal zijn. Ook vervullen ze een functie in Afrika; ze ruimen een lijk helemaal op, met huid en botten, zodat de kans op het vormen van bacteriën en ziekten kleiner is. Overigens komt het vaak voor dat een hyena los rond loopt, buiten de groep. De Latijnse naam van gevlekte hyena is crocuta crocuta. In het Engels wordt het spotted hyena genoemd. Het is slim om op de hoogte te zijn van de Engelse benaming van dieren als je op safarivakantie naar Afrika gaat omdat vrijwel alle gidsen hun verhaal in het Engels vertellen. Overigens kun je in Zuid-Afrika een heel eind komen met duidelijk Hollands spreken omdat men er Afrikaans, de zustertaal van het Nederlands, spreekt.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het wrattenzwijn, parel onder de varkensHet wrattenzwijn, parel onder de varkensHet wrattenzwijn is een soort wild, behaard varken met slagtanden. Het wordt soms knobbelzwijn genoemd. Het dier komt vo…
Op safari in het KrugerparkOp safari in het KrugerparkHet Krugerpark is één van de grootste toeristische attracties van Zuid-Afrika. Het is een droom van vele dierenliefhebbe…
De lijkbezorgers van de natuurDe lijkbezorgers van de natuurHet klinkt mogelijk luguber, maar strikt genomen is het proces rond het dood gaan van mensen en dieren vergelijkbaar. He…
De gevlekte hyenaDe gevlekte hyenaDankzij zijn lichaamsbouw en jachttechnieken lijken de hyena's voornamelijk op een hondachtige. Toch is de hyena nauwe v…

Het Rondeel, voor diervriendelijke eierenIn het Rondeel worden kippen gehouden voor hun eieren. Bij het Rondeel wordt rekening gehouden met de natuurlijke behoef…
Leeuwen eten hun prooi levend opLeeuwen eten hun prooi levend opDe leeuw is het grootste roofdier van Afrika. De tijger is nog groter maar die komt niet in Afrika voor. De leeuw heeft…
Bronnen en referenties
  • Boek: Paul Murray, Zimbabwe, The Bradt Travel Guide
  • Gids: TK van Tubu Tree Camp, Botswana
  • Gids; James007 van Duba Plains, Botswana
  • Gids: John van Eagle Island Camp, Botswana
  • Foto´s: Thomas Dijkman
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 26-03-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.