De gevlekte hyena

De gevlekte hyena Dankzij zijn lichaamsbouw en jachttechnieken lijken de hyena's voornamelijk op een hondachtige. Toch is de hyena nauwe verwant aan de civetkat (klein roofdier). De gevlekte hyena is de meest agressieve hyena soort. Andere soorten hyena's zijn de bruine hyena, de gestreepte hyena en de aardwolf. Hyena's staan vooral bekend om hun opvallende geluiden. .

Leefomgeving

De gevlekte hyena komt voornamelijk in een gebied ten zuiden van de Sahara. De Sahara bevind zich in Noord-Afrika. De hyena leeft daar op grote open vlaktes tot open bossen. Te dichte bossen mijden de hyena's in verband met gevaar en te weinig overzicht.

Gedrag

De grootte van een groep hyena's kan verschillen van 10 tot wel 80 hyena's. Hoe groot de groep is ligt aan het voedselaanbod van de omgeving. Bij de hyena's zijn de vrouwtjes het meest dominant. De leider is dan ook een vrouwtje en zij wordt altijd als eerst begroet door de soortgenoten. Qua geslacht zijn hyena's ook heel moeilijk uit elkaar te houden. De vrouwtjes hebben namelijk ook een soort mannelijk geslachtsorgaan en zelfs balzakjes gevuld met niet functioneel weefsel. Bij de vrouwtjes is dan ook alleen de vagina te zien in de paringstijd. Hyena's begroeten elkaar door aan elkaars geslachtsdeel te likken.

De groepen graven holen of gaan in bestaande grotten om te verblijven. Hierin zijn ze meestal overdag te vinden, hyena's zijn namelijk nachtdieren. Net als honden en katten bakenen hyena's hun territorium af. Dit doen ze door vloeistof uit hun anaalklieren te spuiten. Hyena's staan bekend om hun rare geluiden wat soms lijkt op schateren of het klinkt als gejank. De gevlekte hyena is de meest luidruchtige hyenasoort. Zijn geluiden zijn soms op een afstand van 5 kilometer nog waar te nemen. De geluiden hebben wel een functie, de hyena's geven hiermee bepaalde signalen bijvoorbeeld:
  • waarschuwen voor gevaar
  • het tonen van onderdanigheid
  • attenderen op een prooi

Voortplanting

Bij Hyena's is er geen speciale paartijd, het gehele jaar door kunnen hyena's paren. Na een draagtijd van ongeveer 110 dagen zal het vrouwtje 2 tot 3 jongeren werpen. De jongen worden geboren met een compleet gebit en de oogjes open. Hoewel ze na 3 maanden al vast voedsel kunnen eten blijven ze meestal nog 12 tot 16 maanden bij hun moeder drinken. De vrouwtjes blijven hun hele leven bij dezelfde groep. De mannetjes daar in tegen zullen met 2,5 tot 3 jaar de groep verlaten.

Dieet

De Hyena's jagen in groepen. Ze achtervolgen en omsingelen een dier tot hij uitgeput is. Hyena's gaan vaak voor het makkelijkste dier zoals een zwak dier of een diersoort die niet zo wendbaar/snel is. Hyena's hebben zeer sterke kaken waarmee ze zelfs botten kunnen verslinden. De bijtkracht van de Hyena is ongeveer 500 kg/cm² wat maakt dat zijn bijtkracht de sterkste is van alle roofdieren. Alles wat de hyena binnen krijgt maar wat het lichaam niet kan verteren braakt hij weer uit. Een hyena kan wel 13kg per maaltijd op. De resten van het voedsel slepen de hyena's soms mee naar hun holen zodat alles benut word.

Uiterlijk

De Hyena heeft een bruin/gele vacht met daarop zwarte vlekken. Zijn schofthoogte ligt tussen de 70 á 90cm. Zijn gewicht ligt tussen de 40 á 85 kilo. De vrouwtjes zijn in tegenstelling tot de meeste dieren zwaarder gebouwd dan de mannetjes. De hyena heeft een donkere snuitpunt en verbazingwekkend krachtige kaken. Zijn zintuigen zijn erg goed en dan voornamelijk zijn hoor- en reukorgaan. Zijn oren zijn dan ook groot en rond. Ook werkt de hyena veel met trillingen. Zijn staart geeft zijn humeur aan:
  • rechtopstaande staart betekend dat de hyena opgewonden is
  • over de rug gedragen betekend dat hij belangstelling heeft voor een soortgenoot
  • tussen de benen betekend onderdanigheid of dat hij wilt vluchten
© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aspecten van de leefwijze van sociale carnivorenOm te kunnen bekijken hoe de jacht zich heeft ontwikkeld en geworden is tot een levenswijze voor de hominiden, is het ve…
De lijkbezorgers van de natuurDe lijkbezorgers van de natuurHet klinkt mogelijk luguber, maar strikt genomen is het proces rond het dood gaan van mensen en dieren vergelijkbaar. He…
Gegevens van de leeuwGegevens van de leeuwDe leeuw wordt de koning der dieren genoemd, hij leeft in de Afrikaanse Savannah, meer weten, lees dan verder!

nieuws uitgelichtKoeien in de weiHet is elk voorjaar weer een machtig gezicht. Koeien die in de wintermaanden op stal hebben gestaan, mogen weer de wei i…
De koalabeer(buidelbeer)De koala is een buideldier uit de familie koala's (Phascolarctidae). Ze komen voor in het oosten van Australië. De Latij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Garysimons, Pixabay
  • http://www.dierenparkziezoo.nl/dieren/afrika/item/5-gevlekte-hyena
  • http://www.outtoafrica.nl/animals/hyena.html
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 06-03-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.